ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 57 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“Politikamızda kavga var, sanat yok”Sayı: 1011 - 17.05.2010


Suna Kan, her konuda olduğu gibi sanat yaşamında da daha önce yapılan iyi işlerin devamının getirilemediği kanısında. Kan, günümüzde gençlerin klasik müzik konserlerini izlemediğinden de yakınıyor.

- Devlet sanatçımız Suna Kan’a göre bugün ne yazık ki ülkenin bir sanat politikası yok. Kan, sanat adına yapılan iyi işlerin de bir türlü devamının getirilemediğine dikkat çekerek “Televizyonda duyuyorum, sporcular da şikâyetçi. Onlar da spor politikasının olmadığından dert yanıyorlar. Normal politikamızda kavga var ama sanat, spor yok. Ayrıca devlet, sanatçılarımızın elinden de tutmuyor” diyor.

Cumhuriyet’e, bugün Türkiye’deki kültür-sanat yaşamını anlatan Kan, “ülkede her konuda olduğu gibi sanat yaşamında da daha önce yapılan iyi işlerin devamının getirilemediğine” vurgu yaptı. Kanı “Harika Çocuklar Yasası”nın da bugünlerde işlevini yitirdiğine dikkat çekerek “Yasa yürürlükten kaldırılmadı ancak onun da devamını getiremedik. Zaten yasanın tam anlamıyla işlerlik kazanabilmesi için yalnız büyükşehirlerde değil, Anadolu çapında da taramalar yapmak lazımdı. Belli bir çağdaşlığa ulaşmış ülkelerde bu böyledir. Devamlılık esastır” görüşünü dile getirdi. Kan, ülkedeki klasik müziğin yaygınlaştırılması için 1960 ve 1970’li yıllarda yapılanları da anlatarak bugünü şöyle değerlendirdi:

“Seneler öncesinde, 1960-1970’li yıllarda, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) yurtiçinde sayısız turneler gerçekleştirdi. Rahatlıkla söyleyebilirim ki o dönem Türkiye’nin 4’te 3’ünden fazla yerde, şehirlerde ve kasabalarda, konserler verdim. Sonra televizyon yaşamda yaygınlaştı. Bu programlar da aksadı. Daha sonra, Bilkent Üniversitesi, Anadolu’da konserler gerçekleştirdi. Bir dönem de dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say, kendi çabasıyla, piyanosunu yüklendi ve Anadolu’da konserler verdi. Çok yararlı bir iş yaptı Say. Ama çalışmalar orada kaldı.”

Kan, gençlerin bugün klasik müzik konserlerini takip etmediğinden de yakındı:

“Anımsıyorum. Küçük bir çocukken, bugün Mamak Belediyesi tarafından kullanılan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk devlet konservatuvarı binasında, CSO konserler verirdi. Her cumartesi günü akşamı yapılırdı bu konserler. İsmet Paşa da gelirdi o konserlere. Paşa konsere geldi mi, bakanlar, genel müdürler de icabet ederlerdi haliyle. Böylece insanlar alışırdı, alıştırılırdı klasik müzik dinlemeye. Şimdi ben pek çok gençle konuşuyorum. ‘Konserlere gidiyor musunuz’ diye soruyorum. ‘Çok gitmiyoruz, anlamıyoruz zaten’ diyorlar. Oysa anlamak şart değil, alışmak gerek.”

Kan, orkestraların eskiye oranla Anadolu’da daha az konser verdiğinin de altını çizdi. CSO’nun 1970’li yıllarda, Eskişehir ve Bursa’da her hafta konserler verdiğine dikkat çeken Kan, “Konserler devam etseydi, bugün Eskişehir’de gelinen noktaya daha önce varılırdı”
dedi. Ülkenin “sanat politikasının olmadığına” da değinen Kan, “Televizyonda duyuyorum, sporcular da şikâyetçi. Onlar da spor politikasının olmadığından dert yanıyorlar. Normal politikamızda kavga var ama sanat yok. Devlet, sanatçılarımızın elinden tutmuyor” görüşünü dile getirdi. 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.