ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 102 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzik yayıncılığı ve TRT Müzik...Sayı: 1013 - 20.05.2010


Müzik yayıncılığı  müzik sektörünün gelişmesine doğrudan katkıda bulunun en önemli faktörlerden biridir. Tüketicinin zevkleri ve dolayısıyla tüketim alışkanlıkları üzerinde büyük rol oynayan müzik televizyonları dünyada 80’lerin başında MTV’nin kurulması ile başladı. Bu kanal bir kaç yıl içinde günümüzde bir çılgınlık haline dönüşen video klip kavramının gelişmesinde ve müziğin kapitalizme yenik düşmesinde en önemli rolü oynadı.
Türkiye’de ise müzik televizyonculuğu Uzan’ların ikinci ulusal kanalı Teleon’un kapanması ve bu ulusal kanalın Kral TV olarak yayına geçmesi ile başladı. Türk müzik dünyasına şu anda yön veren üç müzik kanalı var. Varoşlarda güçlü olan Kral TV, daha tikky ve ekonomik seviyesi yüksek olan gençlerde güçlü olan Power Türk ve yabancı müzik takipçilerinin ilgi odağı olan NR1 TV. Bir de uydu üzerinden yayın yapan bir sürü müzik kanalı var.

Böyle bir bolluk içinde bir gün kamu televizyonu olan TRT’nin de bir müzik kanalı kuracağının haberleri yayılmaya başladı. Önce inanmadım, bir devlet neden müzik kanalı kurar ki? Sosyal devlet anlayışının bir uzantısı olarak müzik yayıncılığına hizmet sunmak için mi? Yoksa medyayı elinde tutan bir anlayışın uzantısı olarak mı? Bunu düşünürken birden TRT MÜZİK adlı müzik kanalının kurulduğunu gördük. Bu sadece Avrupa kıtasında değil dünyada da bir ilkti, yani ilk kez bir devlet, kamu televizyonu bir müzik kanalı kuruyordu. Ben kendi adıma önce bu işi anlamlandıramadım, ama yine de merakla incelemeye başladım. Araştırmalar yaptım, programları inceledim… Kulağıma ve gözüme gelen ilk şeyler pek de parlak olmadı, dedikodular ise hiç iştah açıcı olmadı. Yüksek bütçelerle hazırlanan programlarda eş dost yapım şirketlerine verilen program yapım ihaleleri kanalın ilk altı ayında en fazla konuşulanları arasındaydı.

TRT Müzik maalesef ilk altı ayını zayıf bir karne ile kapattı, 2010 yılına girerken kanalın bütçesinin bittiğini ve yapımlara ara verildiğini duydum, “yahu” dedim “bu nasıl bir işletmeciliktir, bütçe nasıl biter, hesap kitap yapılmadan mı harcandı paralar” diye kendi kendime söylendim. İlkbahara girerken kanalda yavaş yavaş değişimlerin yaşandığını gördüm, müzik programları, nostalji, müziğin kültürel ayağını ilgilendiren özel programlar, belgeseller filan derken kanal az da olsa bekleneni vermeye başladı.

Mademki kamu, müzik yayıncılığına soyundu bu işte sosyal sorumluluk içinde olması gerekir. Eğer hedefiniz kültüre destek olmak ise, ki bu kamu yayıncılığının en büyük misyonudur, o zaman neden müzik sektörüne yönelik, müziğin gelişmesine yönelik, müzik tüketicisi ve dinleyicisinin bilinçlenmesine yönelik programlar yapılmıyor? Özel müzik televizyonlarının hepsi aynı formatta yayın yapıyor, ardı ardına klip yayınlamak dışında hiçbir şey yaptıkları yok. Üstelik bazıları çok yüksek meblağlarda para alarak klip yayınlıyor…

Yani müzik kültürünün ve müzik sektörünün gelişmesine fazla bir hayırları yok. O zaman TRT Müzik kanalına bu konuda daha büyük bir görev düşüyor, madem Türk halkının vergileri ile elektrik faturaları ile müzik televizyonculuğu yapılıyor lütfen biraz daha sosyal sorumluluk anlayışı içinde müzik adına eğitici ve sektörün gelişmesine katkıda bulunan yayınlar yapılsın. Şunu da eklemek isterim ki ‘30 Dakika’, ‘Aziz İstanbul’, ‘Pop Cazz Alaturka’, ‘Radyo Günleri’, ‘Yasak Şarkılar’ gibi programlar benim ilgimi çekiyor, müziğin her türlüsüne yer verilmesi de güzel. Ama müzik tarihi, müzik kültürü ve gençlerin müzik adına bilinçlendirilmesine yönelik projelerin daha fazla olması gerekiyor.


michael@michaelshow.net


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.