ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1962
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Selmi Hoca'yı kaybettik!Sayı: 1052 - 16.07.2010


Acı haberi bugün saat 13.00 civarında aldım. Posta kutumuza düşen AA etiketli bir haberdi bu.

Bakıyorum da, şu son günlerde ne çok tanıdığım, tanıştığım, dostum olan, saygı ve sevgi duyduğum değerli sanatçıyı, dostu kaybettim.

Bu ne acı ve ağır bir durumdur.

Cahit Sıtkı’nın o meşhur otuz beş yaş şiirinde söylediği gibi git gide artıyor yalnızlığımız.

Selmi Hoca’yı en son beş yıl kadar önce, İstiklal Caddesi’nde şirin bir cafe’de otururken görmüştüm. Yanında tanımadığım bir hanım vardı. Sanırım on dakika kadar konuşma imkanım olmuştu.

En son görüşmem budur kendisiyle.

Ama parkinsondan çok çektiğini biliyordum. Trabzon’dan çok fazla bir şey yapamıyordum tabii.

Semli hocayla Asiyse Nasıl Kurtulur adlı oyunda birlikte çalışmıştık. Provalar devam ederken, Trabzon’da oynanan bir Trabzonspor Galatasaray maçına da birlikte gitmiştik. Çok güzel hatırlanacak günlerdi o günler. Yönetmenimiz Çetin İpekaya ile birlikte müthiş bir oyun çıkarmıştık.

Şu tesadüfe bakın ki, o oyunda başrolü, yani Assiyeyi oynayan arkadaşımız Arzu Balcı’yı da 1 Temmuz 2010 günü keybettik.

İşte o nedenle diyorum, ne çok değerli dostumu kaybettim bu aralar. Yaşamın gerçeği bu mu yoksa?

***

Cumhuriyet Gazetesi'nin 58 yıllık müzik yazarı, klasik ve popüler müzik alanlarında duayen kabul edilen besteci Selmi Andak, 89 yaşında yaşamını yitirdi.

AA aracılığı ile posta kutumuza düşen haberde yapılan açıklamada  Selmi Andak’ın ağır ilerleyen Parkinson hastalığı nedeniyle uzun süredir tedavi gördüğü Balat Musevi Hastanesi’nde saat 12.00’de yaşama veda ettiği, zatürre nedeniyle durumu ağırlaşan Andak’ın bir haftadır yoğun bakım servisinde tedavi gördüğü belirtildi.

Selmi Andak, 1921’de İzmir’de doğdu. Galatasaray Lisesi, İstanbul Hukuk Fakültesi öğrenimi ile birlikte, İstanbul Belediye Konservatuvarında müzik eğitimini tamamladıktan sonra Paris’te"Ecole Normali de Musiqu"de (Yüksek Müzik Okulu) kompozisyon (beste) bölümünde ihtisas yaptı.

Müzik alanındaki çalışmalarının yanı sıra, uzun yıllar gazetecilik mesleğinde sanat ve müzik eleştirmeni olarak görev yaptı.

Bu yıl 70. sanat yılını yeni bestelerle kutlamak isteyen Andak için 2000 yılında çıkan "Bir Sevgi Yeter - Selmi Andak" adlı CD, 60. sanat yılına adanmıştı. Andak’ın ayrıca 2003 yılında bestelerinden oluşan saygı albümü "Uluslararası Ödüllü Selmi Andak Şarkıları", ile 1975 - 1995 yılları arasında Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye finalleri için hazırlamış olduğu bestelerden oluşan "Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finallerinde Selmi Andak Besteleri"albümü bulunuyor. Andak’ın kısa süre önce de bestelerinden oluşan "Bal Gibi Olur" ve "O Şarkıyı Henüz Yazmadım" adlı iki karma CD’si Ossi Müzik tarafından sevenleriyle buluşturulmuştu.

Türk pop müziği dünyasında Onno Tunç’tan Nükhet Duru’ya, Semiha Yankı’dan Nilüfer’e, Ajda Pekkan’dan MFÖ’ye pek çok sanatçı onun bestelerini seslendirdi.

Selmi Andak’ın çalışmaları arasında "Uyuyan Güzel" müzikali, Müşfik Kenter’in oynadığı ünlü tek kişilik oyun "Bir Garip Orhan Veli"nin, Haldun Taner’in "Bu Şehr-i İstanbul ki" oyununun, Mehmet Ali Birand’ın "Galatasaray Belgeseli"nin, Kültür Bakanlığının hazırlattığı "İpek Yolu" belgeselinin müzikleri de bulunuyor.

Basın Şeref Kartı sahibi olan Selmi Andak, Türkiye’yi uluslararası müzik yarışmalarında birçok defa hem besteci, hem de jüri üyesi olarak temsil etti.

Aralarında 1968’de Atina’da "Apollonia", 1969 ve 1970’de Bulgaristan’da "Altın Orfe", 1977’de İsrail Tel-Aviv’de Bahar Festivali, 1983 Şili’de Vina Del Mar, 1984 Amerika’da Los Angeles Dünya Şarkı Festivali gibi yarışmalarda üçüncülük ve dördüncülük ödülleri bulunan ve 1985 İtalya’da Medifest yarışmasında ilk kez Türkiye’ye "Pop Müzik" alanında birincilik ödülü getiren besteci, 1990 yılında Altın Orfe’de Balkan Ödülü aldı. 1989’da Amerika’da Nashville’de yapılan IMOF89 (Dünya Yarışmaları Büyük Ödülleri) etkinliğinde Türkiye’yi jüri olarak ve "Güneş Bir Kere Doğdu" bestesiyle temsil etti. Selmi Andak, 1975 yılından itibaren TRT Eurovision finallerine de katıldı.

Geçen ay düzenlenen ve Uluslararası Festivaller Federasyonu FIDOF ile Dünya Festivaller ve Sanatçılar Birliği WAFA tarafından desteklenen "Uluslararası İstanbul Şarkıları Yarışması"nda "Yaşam Boyu Sanat Ödülü" nü alan Selmi Andak’ın, 800 bestesi bulunuyor.

***

Sevgili Selmi Andak’ın çok önemli bir bestesini Eurovision Orkestrası eşliğinde Nil Burak’tan dinliyoruz: Güneş Bir Kere Doğdu.

İşte böyle sevgili dostlar, bir haftanın daha sonuna geldik. Pazartesi günü buluşana dek hepinize bol müzikli mutlu günler dilerim.

Esen kalın…



Müfit Semih Baylan
Editör

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.