ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 39 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Helal müzik ile haram yaz.Sayı: 1056 - 17.08.2010


BBC Türkçe servisinin The Guardian’dan aktardığı haberi gördünüz mü? 21 yaşındaki bir genç, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e müzik dersleri almak istediğini ve bunun İslami değerlerle uyuşup uyuşmadığını soruyor, Hamaney de bu sorudan hareketle, kamuoyuna yarı resmi Fars haber ajansı aracılığıyla şu yanıtı veriyor: “Müzik helal olmasına helal ama müzik eğitimini desteklemek ya da öğretmek kutsal İslam Cumhuriyeti rejiminin yüksek değerleriyle bağdaşmamaktadır.” Gençlerin müzik yerine bilimi öğrenmeye, asli ve yararlı beceriler geliştirmeye yönelmeleri gerektiğini belirtip spor ve diğer sağlıklı uğraşlarla değerli zamanlarını harcamalarının daha uygun olacağını söylüyor Hamaney.

Yine haberden öğrendiğimize göre bu, İslam Devrimi liderlerinden birinin 1979’dan bu yana dile getirdiği en aşırı görüşmüş ki, Hizbullah ve Devrim Muhafızları ile karakterize olan bir rejimin hangi duygu ve çıkarları hedef aldığını bildiğimiz için Hamaney’in söylediklerinde zaten insaniyet kırıntısı ve gri hücre arayacak değiliz. Aslında annemin güzel bir sözü vardır, ‘Molla molla dötü kolla’ diye ama havada uçuşan demeçlere bakınca bir tarafı asıl kollaması gereken bizleriz galiba... Bu konuda ilk söylenmesi gerekenlerden biri değil esasında ancak en basitinden şunu biliyoruz; ahireti unutturmamak için ibadete çağıran ezan, her vakitte farklı bir makamla okunur ve eğer iyi okuyan bir müezzine denk gelirseniz gün içinde saba, rast, hicaz, eviç veya segâh, uşşak veya bayati makamlarının en güzel örneklerini dinleyebilirsiniz. Alın size garantili sırat yolculuğu: Müzik-İslam el ele, hep beraber cennete!

Bir de yani müzik, Hamaney’in sandığı gibi yararsız bir hadise olsaydı müzikle tedavi yaklaşık 2 bin 500 yıldır tüm dünyada uygulanan bir yöntem olmazdı. Platon, müziğin ahenk ve ritimle ruhun derinliklerine etki ederek kişiye bir hoşgörü ve rahatlık verdiğini söylüyor; Hipokrat’ın bazı hastalarını ilahi dinlemeleri için tapınaklara götürdüğü rivayet ediliyor. İbn-i Sina ise müziğin tıpta oynadığı rolü doğrudan şöyle ifade ediyor: “...Tedavinin en iyi yollarından, en etkililerinden biri, hastanın akli ve ruhi güçlerini artırmak, ona hastalıkla daha iyi mücadele için cesaret vermek, ona en iyi musikiyi dinletmek, onu sevdiği insanlarla bir araya getirmektir...”

Herhangi bir din devletinin ya da sadece devletin değerlerindense müziğin kutsallığına inanan biri olarak haftaya da şöyle bir Kapadokya’ya gideyim diyorum. İnsan oralarda ağustos ortasında beyin haşlama modülüne giriyor ama elden bir şey gelmez. Klasik Keyifler Oda Müziği Konserleri, orada temmuzdan beri devam ediyor. Klasik konser salonu formatına alternatif, tarihi ve arkeolojik alanlar, mağaralar, bahçeler, özel galeriler, hastaneler, okullar ve evlerde yeni müzik mekânları yaratmak ve bu mekânlarda oda müziği konserleri düzenlemek amacıyla çerçevesi çizilen ‘Klasik Keyifler’, önceden oluşmuş gruplar yerine sadece bu etkinlikler için dünyanın farklı yerlerinden farklı kültürlerinden müzisyenleri bir araya getiriyor. Türkiyeli müzisyen ve öğrenciler için ciddi bir eğitim platformu yaratan etkinlik, civarda yaşayan halkın ve yerel toplulukların aktif olarak organizasyonlara katılmaları dolayısıyla, bir kimlik ve sahiplenme duyarlılığı da yaratıyor.

2008’de ‘Klarnet Aşkına’ alt başlıklı pilot projeyle hayata geçen ‘Klasik Keyifler’ fikrini keman sanatçısı Ellen Jewet ile profesyonel rehber ve tarihçi Hüsam Süleymangil ortaya atmış. Sanat danışma kurulunda ise Gürer Aykal, Ayla Erduran, Ani Kavafian, Colin Carr ve Alan Iglitzin yer alıyor. Bu işin bence en önemli yanı ise küçük şehirlerdeki klasik müzik etkinliklerinin eksikliğini duyanlarla konser salonu ortamının resmiyetinden sıkılanları ve yüksek bilet fiyatları yüzünden daha önceleri bu etkinliklerden uzak duranları bir araya getirmesi. Ben de onlarla olacağım için sevinçliyim ama kardeşimle köpeğimi bu arada çok özledim. Müzik helal olmasına helal ama bu kez uzun bir yaz oldu galiba.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.