ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 21 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Alman Berliner Morgenpost Gazetesi: Fazıl Say Türk Müziği'nin Dünya’daki en önemli elçisi…Sayı: 1075 - 29.09.2010


Sevgili dostlar merhaba,

Önce teşekkür ederek başlamak istiyorum bugünkü yazıma. 25 Eylül 2010 Cumartesi günü Trabzon Sanatevi Garaj’da gerçekleştirilen 2009 Mavi Nota Müzik Ödülü törenimizi, muhabir göndererek takip eden ve dünkü sayısında ikinci sayfada geniş bir biçimde yayımlayarak yer veren Trabzon Taka Gazetesi’ne, ayrıca yine törenimizi takip eden ve dünkü sayısında geniş bir biçimde yer veren Trabzon Kuzey Ekspres Gazetesi’ne sonsuz şükranlarımı sunarım.

Sağolsunlar…

Almanların ünlü  saygın gazetelerinden Berliner Morgenpost Gazetesi, dünyaca ünlü piyanistimiz ve besteci Fazıl Say’ı Türk müziğinin dünyadaki en önemli elçisi olarak gösterdi.

Son olarak, “Türk Halkının arabesk yavşaklığından nefret ediyorum” diyerek bir durum eleştirmesi yapıp, bu nedenle şimşekleri üzerine çeken dünyaca ünlü piyanistimizin, ülkesinde yaşadığı olumsuzlukların yanı sıra dünyada böyle karşılanması gerçekten hem onur verici, ülkesindeki yaşadıkları açısından ise düşündürücü ve kaygı verici.

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, gazeteye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin farklı bir ülke olduğunu ve öyle de kalması gerektiğini vurgularken, ''Müziğimiz Alman avangardistler tarafından pek takdir edilmiyor, ancak neden Alman avangardistliğine bağlı olayım ki, ben bir Alman değilim. Biz ülkemizin ham madesi ile ilgileniyoruz, bu bizim kanımızda var'' şeklinde konuştu.

Fazıl Say, Türkiye'nin ham maddesinin ''Kara Toprak'' adlı eserde gizli olduğunu, bu eserde Anadolu toprağının büyüsü, coşkusu ve hüznünün bir arada yaşandığını dile getirdi.
Gazetenin haberinde, Fazıl Say'ın, Türk kökenini inkâr etmeden, Ulvi Cemal Erkin, Ahmed Adnan Saygun gibi ünlü Türk bestecilerini dünyaya tanıttığı ve piyano konçertolarıyla müziğin yönünü Boğaziçi'nden Batı'ya çevirdiği, bu yönüyle kültürlerarası diyalogun dervişi ve ülkedeki gelişimin yeni bir yüzü olduğu belirtildi.

Fazıl Say, Türkiye'nin yüzyıllardan beri bir kültür ülkesi olduğunu ve bu kültürün doğu ruh ve zihniyetine hitap ettiğini ifade ederek, Batı'da dil farklılığından dolayı bir türkünün piyano konçertosu kadar etkili olamadığını söyledi.

Türkiye'nin sadece Avrupa'da değil, yaşam tarzıyla kendi içinde de bölünmüş bir ülke olduğu ve bu farklılığın daha da büyüdüğü şeklindeki bir yorum üzerine de Fazıl Say, ''Türkiye hem Batı, hem de bir Doğu ülkesi. Türkiye'de şu anda var olan sıcak tartışma da, Batılı yaşam biçimini benimsemiş insanların yaşam biçimlerini değiştirmek zorunda kalacağı korkusundan kaynaklanıyor'' iddiasında bulundu.

Fazıl Say ayrıca, 10 yaşındaki kızının başörtüsü takma ya da ateist olma konusunda ancak kendisinin karar verebileceğini ve bu konuda bir baskı yapmadığını belirterek, ancak bu baskının Türkiye'de daha da artmasından endişe duyduğunu ifade etti.

Sevgili Fazıl Say’ı bu endişesinde haklı bulduğumuzu belirtmekten çekinmiyorum. Batılı yaşam tarzımızın elimizden alınarak dinci bir eksene oturmuş yaşam biçiminin dayatılmasından elbette çekiniyoruz.

Ve ülkemizde son günlerde yaşanan bazı olaylar, bu gerici yaşam tarzının ülkemize dayatılacağı konusunda ciddi ipuçları vermektedir.

Cuma günü görüşene değin esen kalın sevgili dostlar.



Müfit Semih Baylan
Editör



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.