ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 151 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Hiç konser veremiyoruz.Sayı: 1082 - 08.10.2010


Kürt müziğinin en önemli kadın seslerinden Nilüfer Akbal, yeni albümü Herîrê’yi Taraf’a anlatırken konser verememekten yakındı.

Kürt müziğin Sezen Aksu’su olarak bilinen Nilüfer Akbal, Herîrê albümüyle tekrar sahneye çıktı. Kuzey Irak’a yaptığı gezilerinin sonucu olarak ortaya çıkan albümde Metin Kemal Kahraman, Ayhan Evci, Jan gibi isimlerin besteleri var. Herîrê, ipek anlamına geliyor. Albümünü Ortadoğulu kadınlara ithaf eden Akbal ile Kürt müziği ve albüm hakkında konuştuk.

Bize Herîrê’yi anlatır mısınız?

Kuzey Irak’a yaptığım gezilerde Kürt sanatçılarla tanıştım ve çok şey öğrendim. Mesela İran’ın sanatçılar beşiği olan şehri Sine’den çok değerli iki müzisyenle tanıştım. İkisi de bana makamları tanıttı ve beraber çalıştık. Yıllarca Batılı bir müzik formasyonundan geçen ve bunu müziğime yansıtmaya çabalayan ben, bu makamları duyunca yeniden sıfır noktasında buldum kendimi.

Albümünüzü kadınlara adamışsınız.

Ben de burada Ortadoğulu kadınlara ilgi çekmek istedim, onların adını taşıyan şarkılarım onlara bir özgürleşme çağrısıdır.

Peki, Kürtçenin tüm lehçelerinden şarkılar söylüyorsunuz? Bu zor değil mi?

Zazaca zaten anadilim, Kurmanciyi ise Türkçeden sonra öğrendim. Tabii öğrenmemde Kürtçe müziğin epey bir katkısı oldu. Soranice ise fonetik olarak Zazacaya yakın. Böyle çokdilli bir memlekette, ben de bu kulak dolgunluğunu biraz ileri düzeye götürüp şu dilleri doğru düzgün öğreneyim dedim.

Kürtçe söyleyenler Harbiye Açık Hava’da konser veremiyor diyerek şikâyetinizi belirtmiştiniz...

Türkiye’de bırakın Harbiye’yi bir köyün resmi bir salonunda bile konser yapma hakkınız yok. Dolayısıyla Kürt müzisyenler siyasi partilerin, demokratik kitle örgütlerinin etkinliklerine, hatta düğünlere gitmek, buralardan aldıkları kısıtlı paralarla geçinmek durumundalar. Tabii hem müzisyenler hem dinleyenler için acılı bir durum bu. Bu mecralarda, yani kamusal alanda kendi sanatçılarını görmek Kürtlerin de hakkı. Bunu söylemek zorunda olmak bile bir ülkenin utanç kaynağıdır. Bu hak yıllardır ellerinden alınmış. Belediyelere, konser salonlarına da bir yazı gitmelidir ki, Kürt sanatçılar da buralarda dinleyicileriyle buluşabilsin. Yıllarca gittiğim her etkinlik için, sabıka kaydı almak zorunda kaldım.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.