ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bu tabela sanatçıları böldü!Sayı: 1090 - 20.10.2010


4. iDANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali kapsamında Beşiktaş İskelesi'ne yerleştirilen eserlerden üç büyük dinin simgeleri ile Atatürk'ün resminin yer aldığı tabela, geçtiğimiz hafta sonu öfkeli bir grup tarafından parçalandı sevgili dostlar. Her nedense Tophane saldırısında gösterilen duyarlığın aksine medya ve sanat dünyası bu kez suskun. Olayın, kimsenin üzerine konuşamadığı bir mevzu haline gelmesi ise şaşırtıcı.

Zaman Gazetesi’nden Musa İğrek'in konuyla ilgili haberi ise şöyle:

''Beşiktaş'taki saldırı medyada çok yer etmedi, başımıza çok büyük bir hadise gelmediği için belki de."

Medyamızın, sanatseverlerin, entelektüellerin çifte standardını özetleyen bu ironik cümle, cuma günü Beşiktaş'ta saldırıya uğrayan serginin sahibi Rosa Bosch'un.

4. iDANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali kapsamında Üsküdar, Beşiktaş ve Kadıköy meydanlarında kurulan Serbest Bölge İstanbul için üretilen yaklaşık yirmi beş tabeladan biri önce devrildi sonra tahrip edildi. Sergide 'ibadet bölgesi' işaretine gönderme yapan ve üç büyük dinin simgelerinin yanında Atatürk'ün resminin de yer aldığı tabela, bazı basın organlarının deyişiyle "kızdıran bir sergi"ye bürünmüştü. CHP Gençlik Kolları üyesi olduklarını söyleyen 15-20 kişilik grubun tabelaya öfkeyle saldırdığı iddia edilirken, CHP İstanbul İl Örgütü'nden gelen açıklamada ise, "Olay ile CHP'li gençlerin hiçbir ilgisi yok." deniliyor.

Mahalle baskısı, yükselen muhafazakârlık, soylulaşma daha da ötesinde Madımak'la aynı kefeye konulmak istenen Tophane saldırısındaki hassasiyet Beşiktaş'taki olaya gösterilmedi. Tophane'deki olayı 'sanata saldırı' olarak niteleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beşiktaş'taki saldırı karşısında şu ana kadar bir açıklama yapmış değil. Medya ve sanat dünyasındaki suskunluğun yanı sıra olayın kimsenin üzerine konuşmadığı, konuşamadığı bir mevzu haline gelmesi daha şaşırtıcı.

Rosa Bosch, amacının "tartışma alanları oluşturabilmek, farklılıklara saygı göstermek" olduğunu söylüyor ki bunu kısmen de olsa başardı. Tabelaya bir tepki bekliyordu ama bu kadarını da değil... Danimarka'dayken kulağına gelen Tophane olayının ardından kendisinin yaşadığı bu saldırı ile korkusunun daha da katmerleştiğini fakat bunun kendisini yıldırmadığını söylüyor Bosch. iDANS Festivali Genel Yönetmeni Aydın Silier ise avukatı aracılığıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Aynı sergi dün Kadıköy ve Üsküdar'a da kuruldu. 24 Ekim'e kadar İstanbul'da yaklaşık 25 tabela dikileceğini söyleyen yetkililer, eserin başına gelebileceklerden endişeli.

Konu ile ilgili olarak bazı sanatçıların yaptığı ve posta kutumuza düşen açıklamaları şöyle :

Beral Madra: Türkiye'de görsel kültür bir sorun olarak öne çıkmaya başladı. Görsel kirlilik ile görsel sanat birbirine karıştırılıyor. Siyasal ideolojilerin saldırgan işaretlerine karşı çıkmayanlar, görsel sanatın toplumun gerçekleri arama ve bulmasına yardımcı olan görsel sanat işaretlerine saldırıyor.. Toplumun kültürel ufkunu açacak politikalar geliştirmek ve ilköğretimden başlayarak görsel kültür dersleri koymak gerekiyor. Siyasal partiler, kültür uzmanları ve kuramcıları ile görüşmüyor, eğlence sektörü ile görüşmeyi tercih ediyor; sivil toplumun bu alanında etkinlik yapan kişi ve kurumlar toplumu bu açıdan selamete çıkarmaya yardımcı olabilirler.

Gazeteci Yasin Aktay Yeni Şafak Gazetesi’ndeki önceki günkü i yazısında Tophane ve Beşiktaş saldırılarını şöyle yorumladı: "Gerçek anlamıyla sanata bir saldırı aranacaksa bu tam anlamıyla Beşiktaş'ta vuku bulan olayla gerçekleşmiş oluyor. Tophane'de saldırganların orada sergilenen sanatla hiçbir ilgileri (tepkileri) olmadığı çok açıktı. Tekrarlamak gerekirse, Tophane saldırısı asla hoş görülemez, ama sebeplerini doğru yorumladığımızda sonucun ne sanata ne de içkiye gösterilen bir tepki olmadığı açıktır. Oysa Beşiktaş saldırısında hedef doğrudan sanattır. Bir sanat eserinin verdiği bir mesaj, hakaret içermediği sürece böylesi bir tepkiyi hak etmiyor. "

Ayşegül Sönmez: Bu olayın Tophane'yle ilişkilendirilmesi yanlış olur. Medya bunu seviyor, elmayla armudu birlikte böyle sepete koyup haber yapmayı. Tophane'deki saldırının failleri hâlâ yakalanmadı. Bu olayı ise daha önce yaşanmış kamusal alandaki sanata saldırı olaylarıyla açıklamak gerekiyor. Melih Gökçek'in Mehmet Aksoy heykeline tükürüşü, Ayşe Erkmen'in yakılan sonra tekrar yenisi yapılan Tünel'deki heykeli... Fakat bu kez saldırıyı CHP'lilerin yaptığı söyleniyor. Bu, onların 6 okuna bir tane daha eklemek gerektiğini söylüyor; sanırım vandalizm oku... Kamusal alanda sanata saldırı geleneği var bu ülkede.

Benim yorumum ise şöyle sevgili dostlar:

1- Tophane saldırısında gösterilen duyarlığın aksine medya ve sanat dünyası bu kez suskun nedense.

2- Tophane olayı bambaşka bir saldırıydı.

3- Sanat yapıtlarına saldırma, geri kalmış toplum özelliğidir.

4- Atatürk sevgisinin bir ibadet gibi anlaşılmasına dikkat çekmek hakaret sayılmaz.

Cuma günü görüşene değin hepinizi bol müzikli günler diliyorum.

Esen kalın.


Müfit Semih Baylan
Editör


 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.