ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 85 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Çağdaş bir bilge: Doğan Kuban... Sayı: 1105 - 12.11.2010


Önceki akşam İş Sanat, muhteşem bir konserle perdelerini açtı. Mevsimin ilk konseri Gürer Aykal yönetiminde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'ndandı. Konserin solisti Fazıl Say!

Ravel'in, Sol Majör piyano konçertosunu dinlerken kendi kendime "İyi ki yaşıyorum" deyip duruyordum. Bu eser ve Fazıl Say sanki birbirlerine benziyor. Yani baştan çıkarıcı, sonsuz, dinamik, enerjik... Adeta ışık hızının peşindeler. Sonra ansızın müthiş duygusal... Zaman zaman caza, "blues"a göz kırpan, farklı türlere çengel atan, gerilimi hep diri tutan... Ama aynı zamanda hem gizemli, hem isyankâr... Eser sona erdiğinde nefes nefeseydim. Dinmek bilmeyen alkışları, Gershwin çeşitlemeleri, "Kara Toprak" ve kendi besteleriyle karşıladı Fazıl Say. Dinleyiciye kalsa sabaha dek "bis" yaptırırlardı… Sonra o muhteşem orkestradan romantiklerin en romantiği Çaykovski'nin en güzel senfonilerinden birini (4. Senfoni) dinledik... "İyi ki yaşıyorum, iyi ki yaşıyorum"larım sürdü gitti.

Gözünüz, gönlünüz, kulağınız, yüreğiniz İş Sanat, Fazıl Say ve Borusan Filarmoni’de olsun. Hayatta güzel şeyler de olduğunu sık sık kendinize hatırlatmaya çalışmaktan başka çare yok!

İNSANA VE YAŞAMA SAYGI

İnsana ve yaşama saygı, hayatta en önem verdiğim ilkelerden biri. İnsana ve yaşama saygının bilgiyle geliştiğini, bilgiyle yerleştiğini, bilgiyle çoğaldığını ben en çok onda gördüm, ondan dinledim, ondan okudum...

O dediğim Sevgili Doğan Kuban. TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nın bu yılki onur konuğu Doğan Kuban! ("Sevgili" sözcüğünü taa çoooook öncelerde, Sanat dergisini çıkardığımız ilk yıllarda, yazılarıyla bizi aydınlatan, yüreklendirmeleriyle sesimizi geniş kitlelere duyurmamızı sağlayan insanlar için kullanıyorum. “Gönül zengini” olanlar için...)

Hiç kuşkum yok onu tanıyorsunuz, biliyorsunuz, kitaplarını okuyorsunuz. Sizlere onu tanıtmama gerek yok. Ondan neler öğrendiğime geçmeden önce bir itiraf:

Benim her hafta cuma gününü iple çekmemde Doğan Kuban'ın çok önemli bir rolü var. Hayır, her hafta sonu onunla buluştuğumu sanmayın! (Geri aldım, bir bakıma her hafta sonu onunla buluşuyorum da!) Cuma günü olsun; gazetemizin Bilim Teknoloji eki çıksın; çıksın da içinde hemen Doğan Kuban'ın yazısını okuyayım, ufkum genişlesin isterim...

Doğan Kuban'ın sadece yazılarını değil, kitaplarını da okumak, insanın ufkunu açmakla kalmaz, geleceğe inancını da güçlendirir. En karamsar, en kötümser, ülkemden ve dünyadan tüm umudumu kestiğim anda bile onun yazısı insana umut verir. Nasıl çıkar bu karanlıklar aydınlığa ya da asla çıkamaz gibi düşüncelere saptığınız anda Doğan Kuban okuyun, mutlak bir ışık, bir ipucu sunar size. Hayır reçete sunmaz. Düşünmenizi, öğrenmenizi, tartmanızı, sorgulamanızı, eleştirmenizi, yorumlamanızı sağlar. Bana inanmıyorsanız, açın bakın bugünkü yazısına!

TARİH BİLİNCİ

Doğan Kuban'ın benim için en önemli özelliklerini (önem sırası gözetmeden) satır başlarıyla şöyle sıralayabilirim:

- Benim için o sadece mimar, mimarlık tarihçisi değil. Benim için o tarihçi, yazar, mimar, sanat tarihçisi, bilim adamı, düşünür, filozof... (Şiir de yazıyor. Hatta Japon Haiku stilinde yazdığı şiirleri bile okumuştum bir zamanlar)

- Dünyaya merakla bakar, ilgiyle sarılır. Sorduğunuz bir soru, bir gözlem, öğrenmek istediğiniz bir konu onu heyecanlandırır. Bu merak ve ilgi bilimden sanata, doğaya çok geniş bir alana yayılır. Onunla bir nehir söyleşisi yapan Müjgan Yıldırım kitabına "Bir Rönesans Aydını" başlığını koymuştu ki, tam isabetti. (İş Bankası Yayınları)

- Olayları, durumları, bütünselliği içinde ele alır bağlantılarını ortaya koyar, gösterir, tarih ve coğrafyayla besler. Özellikle kültürel olayları… Kültürü ve sanatı, mimariyi ve kent sorunlarını tarih bilinciyle ele alır.

- Önyargıları kırar, varsayımları ve moda deyişle ezberi bozar.

- Alçak gönüllüdür. Kendini değil yaptığı işi önemser. Böbürlenmeyi bilmez. Sadece şu son "Osmanlı Mimarisi" dev eseri (YEM Yayınları) birkaç ömür caka satmaya yetse bile oralı olmaz.

- Bunca yıldır tanırım, onun öfkesini dışavurduğunu görmedim. Sesini yükselttiğini duymadım. İnsanı kahreden konuları bile, sakin sakin ele alır. Şiddeti düşüncede de dilinde de barındırmaz, barındıramaz.

Bu yazıyı yazarken, Faruk Şüyun'un hazırladığı, "Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Bir Kültür Çınarı" adlı kitabı

(TÜYAP Yayınları) henüz görmedim. Ama Cumhuriyet Kitapları'ndan yeni çıkan "Çağdaş Bir Gelecek İçin – Türkiye'nin Bağımsızlık Savaşı"nı bir solukta okudum.

Çağdaş bir gelecek için bir Doğan Kuban yetmez, daha çok, daha çok Doğan Kuban'lar gerek bize diye haykırmak geliyor içimden!

Yarın cumartesi, yolunuz kitap fuarına düşerse, orada sizi bekliyor olacağım... 
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.