ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1960
Şu an 13 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Murat Bardakçı dedesine de hoyrat davrandığının farkında mı?Sayı: 1121 - 13.12.2010


Sevgili dostlar, Murat Bardakçı’yı çok önemsediğimi söyledi bir dostum geçenlerde. Müzik üzerine söylediği sözler için bu kadar önemsememesi gerektiğini de ayrıca vurguladı.

Benim amacım Bardakçı’yı önemsemek falan değil. Sadece iki araya bir dereye sıkıştırıp söylediği sözlerin gerçekten müzik camiasını çok incittiği ve bunun yanıtının ben veya birilerinin vermesi gerektiğidir.

Bugün Murat Bardakçı’nın müzik üzerine söylediği sözleriyle dedesine de hoyrat davrandığını vurgulamak istiyorum:

Biliyorsunuzdur, Ali Cemal Bardakçı, Murat Bardakçı’nın dedesidir.

Ali Cemal Bardakçı, Kurtuluş Savaşı sırasında Çorum’da mutasarrıflık görevinde bulundu. Daha sonra da sırasıyla Diyarbakır, Elazığ, Çorum ve Konya Valiliği yaptı. Alevi topluluğunun Kurtuluş Savaşı’na katılmasını sağlamak için Hacı Bektaş’a gitti, Şeyh Cemalletin ile tanıştı; gizli toplantılara katıldı, cemlerde yer aldı. Alevilere yönelik tüm yalan ve iftiralara göğüs gerdi.

Torunu Murat Bardakçı dede mirasına hoyrat davranmakla gündeme geliyor son zamanlarda.

Dedesinin dişiyle, tırnağıyla kuruluşunda yer aldığı Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında yaptığı hamleleri “yetersiz” buluyor.

Özellikle müzik konusunda yaptığı açıklamalarla şimşekleri üzerine çekiyor.

Müzik çevrelerini incitiyor hatta kırıp döküyor.

Hürriyet gazetesinde yazarken, saygın bir tarihçi olarak bilinirdi. Keyifli “Pazar” yazıları yazardı. Ne olduysa Habertürk’e geçtikten sonra oldu. Bir anda bulunduğu yerin, “olması gereken” yer olmadığını düşündü ve uçmaya başladı.

Tarihi bir kenara bıraktı, müziğe sarıldı.

Yetmedi, Fazıl Say’ı, ve Cumhuriyet dönemi çok sesli müziğin öncülerini diline doladı, müzik beğenisini ıslık çalmaya indirgedi.

Haçaturyan yetiştiremediğimizden bile yakındı...

10 Aralık Cuma günü bazı internet gazetelerine Şef Gürer Aykal’ın konu ile ilgili açıklamaları düştü. Umarım okumuşsunuzdur

Sıkıntılı olduğu seziliyordu açıklamalarında, şöyle diyordu:

“Bir ara felsefeyi yok kabul etti. Felsefenin saçma sapan bir şey olduğunu söyledi. Karşı çıkan pek olmadı. Onu ciddiye almadıklarından mı, yoksa kendilerini ciddiye almadıklarından mı anlayamadım. Üniversitelerin felsefe bölümleri de olaya tepki vermedi. Ardından müzik konusuna girdi. Bu doğru değildi. Dedesinin Cumhuriyetin kuruluşunda harcı olduğunu unutmuş gibi, Türk Beşleri diye anılan müzisyenlerimizi küçümsedi. Atatürk’ün müzik projesinin iflas ettiğini bile savundu.

Oysa Atatürk, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesini zengin Anadolu kültürüyle Avrupa kültürünü kaynaştırmak için kurdu. Konservatuarı kurarken, Orta Asya’dan kopup gelen Türklerin Anadolu’ya getirdiği ve kaynaştırdığı kültürle, çağdaş Avrupa kültürünü birleştirmeyi amaçladı.  Sümeroloji, Hititoloji gibi bölümleri kurdu; Türk gençliğine, gidin tarihinizi öğrenin dedi. Konservatuarı kurdu, çok sesli müziği sevdirmeyi, öğretmeyi istedi.”


Belli ki Gürer Aykal, Murat Bardakçı’ya çok kızmış. İsmini asla ağzına almıyor, ama kimi eleştirdiği de bence gayet açıktı.

Gürer Aykal’ı dinlemeye devam edelim:
“Şöyle bir adım geri çekilip, önce müzikten ne anlamamız gerektiğine bakmalı. Sonra da, kim bilir mezarlıklardan geçerken lazım olur diye, ıslıkla çalınan müziklerin kalitesiyle uğraşmalı.
Müzik, ruhunu matematikten (aman ha burada aritmetik ile karıştırma olmasın) alan bir bilim dalı. Bunda “hemfikir” olmayabiliriz o kişilerle. O yüzden açmam gerek. Müzik de matematik de soyuttur, öyle değil mi? Her ikisi de yöntemdir, bu da doğru mu? Basitten karmaşığa giden bir yapısı vardır müziğin de. Müzik yedi, matematik dokuz simgeyle ifade edilir. Matematik de müzik de sonsuzluk içerir.

Atatürk’ün bu işe kalkıştığındaki ülkenin durumunu düşünebiliyor musunuz? Haçaturyan veya Avrupa’nın diğer dev müzisyenlerinin yaşadıkları, eğitimleri ile karşılaştırmak mümkün mü? Avrupalılar, müziği bir eğitim olarak görmüşlerdir. Müzik dehaları, kendisinden önceki dehalardan doğmuştur. Çok sesli müzik orada bir gelenektir. Oysa bu işe gönül vermiş bizim müzisyenlerimiz her şeye sıfırdan başlamıştır. Birkaç yüz yıl beklemeye gerek kalmadan da, besteleriyle Avrupalı meslekdaşlarıyla yarışan müzisyenler yetiştirmiştir. Fazıl Say da bunlardan biridir işte. Müziği bir eğlence olarak görmek yanlıştır. Müzik bir eğitim işidir. Ben inanıyorum ki, Türkiye’nin her köşesinde müzik eğitimi verilse, Türkiye çağ atlar. Avrupa kültürünün çok üzerine çıkar. Şunu da söylemem gerek: Okullarda müzik dersinin seçmeli olmasına karşıyım. Bence üniversitelerde bile müzik dersleri mecbur tutulmalıdır. Türkiye çağdaş uygarlık düzeyine ancak bu yolla ulaşabilir.”

Gürer Aykal’ın açıklamaları burada bitiyor ama daha anlatacak çok şeyi olduğundan eminim.

Onun sormadığı veya belki sorup da benim duymadığım o soruyu şimdi ben soruyum sevgili dostlar: Murat Bardakçı böyle yapmakla dedesine de hoyrat davrandığının farkında mı?

Ne dersiniz?

Çarşamba günü görüşene değin esen kalın.



Müfit Semih Baylan
Editör


 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.