ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1960
Şu an 18 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Orff sistemi ve Anadolu Müzik Eğitimi İyileştirme projesi.Sayı: 1125 - 17.12.2010


Dünyaca ünlü ikiz piyano sanatçılarımız Güher ve Süher Pekinel, müzik eğitimiyle ilgili önemli bir projeye imza atıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, ana sınıflarındaki müzik etkinlikleri ile ilköğretim 1- 5 sınıflardaki müzik eğitiminde geliştirilecek yeni sistem için Pekinel kardeşlerle protokol imzaladı.

Bu kapsamda Pekinel kardeşler, adını ünlü besteci Carl Orff'tan alan sistemle Anadolu Müzik Eğitimi İyileştirme adında bir proje yürütecek.

Bu kapsamda, Ankara, İstanbul, Antalya, İzmir, Mersin, Bursa, Trabzon, Gaziantep ve Mardin'de Milli Eğitim'in önerdiği, üniversite ya da meslek lisesi mezunu 60 hoca arasından seçilmiş müzik öğretmenlerini eğitiyor.

Projeye ayrıca yurtdışından, uzun yıllar Carl Orff'un öğrencisi olarak çalışmış ve halen Salzburg'daki Mozarteum Üniversitesi Orff Enstitüsü'nün başındaki isim olan Prof. Ulrike Jungmair de katılacak.

Pekinel kardeşler uzun yıllardır Batı'da uygulanan Orff Sistemi'nin Türkiye'de de olumlu sonuçlar vereceğinden umutlu. Güher Pekinel, müzik derslerinde yetenekli birkaç çocuğun ön plana çıkartıldığının, diğerlerinin pasif kaldığının altını çizerek, "Orff Yaklaşımı bireyin yaratıcılık, sosyal paylaşım becerileri ve kişisel estetik algılama olgusunu geliştiriyor.

Bunun yanı sıra, beynin sol ve sağ bölümlerinin (duygu ve mantık) eşit düzeyde çalışmasını sağlayarak, beyin fonksiyonlarını da dengeleyen bir sistem" diyor.

Projenin nasıl uygulanacağı ise şöyle anlatıyorlar:

"Bir sene boyunca Ankara, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Mardin, Mersin ve Trabzon illerinden seçilen hocalar, Orff Merkezi tarafından eğitiliyorlar. Bu eğitimi şimdiden derslerinde uygulayan hocalar, sene sonunda raporlar verecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın da gözlemci olarak yer aldığı bu süreçten sonra, sistem tüm okullarda devreye girecek. Ayrıca müzik derslerinin genel olarak haftada iki saate çıkarılarak, müfredata entegre edilmesi alınan kararlar arasında."

Müzik eğitimiyle ilgili sorunlara da değinen Piyanistlerin ilk dikkat çektikleri altyapı eksikliği:

"Türkiye'de köklü bir müzik eğitimi yok. Çoğunlukla okulda müzik derslerini sınıf öğretmenleri yürütüyor. Türkiye'de müzik eğitimi ilköğretim ve sonrasında yeterli değil. Orff Müzik Eğitimi Projesi kapsamında eğitim alan hocalar değerlendirmelerinde çocukların derse katılımında yüzden 100 aktif olduklarını aktardı" diyor Güher Pekinel.

Süher Pekinel ise ekliyor: "Ayrıca bu sistem hocaların da yaratıcılıklarını geliştirmelerini sağlıyor. Ezber tümüyle ortadan kalkıyor."

Bu projenin müzik eğitim sıfırlanmış olan ülkemizde yararlı olacağını düşünüyor ve en azından düşünce bazında destekliyorum.

Bilindiği üzere, müziğe bir giriş yolu arayan çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin müzik ve dansla ilgili çeşitli temel deneyimler edinmesini hedefleyen bu eğitim sistemi, besteci Carl Orrf ve müzik, dans pedagogu Gunild Keetman’ın birlikte çalışarak geliştirdiği eğitim felsefesidir.

Temelinde müzik, hareket ve dil olan insana bütün sanatsal alanları kombine ederek öğrenme, keşfetme, deneme ve yaratma ortamı sunan bir eğitim anlayışıdır.

Pekinel kardeşlere üstlendikleri bu büyük projede kolay gelsin diyor, ülkemize yara getirmesini temenni ediyorum.


Pazartesi günü görüşene değin esen kalın.



Müfit Semih baylan
Editör

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.