ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 287 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Sokaklarda dünya müziğiSayı: 1128 - 22.12.2010


Darius, Kraliyet Müzik Akademisi'nde eğitim görmüş, Zürih Opera Evi'nde keman virtüözü olarak çalışş. Oshan, resmi eğitim almamış, ama ritim gitarda çok yetenekli. Ama hayatta bir yere takılı kalmayı sevmedikleri için yollara düşşler. İstanbul sokaklarında çaldıktan sonra şimdi Hindistan'a gidiyorlar.

İstanbul ve müzik, çağlar boyunca ayrılmaz bir ikili oldu. Farklı kültürlerin binbir müziği yüzyıllar boyunca İstanbul’da buluştu. Son dönemde birbiri ardı sıra düzenlenen festivaller, konserler dünyanın sayısız ustasını bu kente taşıdı. Son yılların herkesçe paylaşılan bir özelliği ise, İstanbul’un sokaklarında müzik yapan, çevrelerinde toplanan meraklılara hünerlerini gösteren gezgin müzisyenler.

Yedi ay kadar önce, bir ba
şka müzisyen arkadaşım aracılığıyla İstiklal Caddesi üzerinde tanışğım “The Turbans”, Darius Luke Thompson ve Oshan ‘Danger’ Mahony İstanbul’u gezip, şehrin sokaklarını müzikle dolduran nadir yeteneklerden. Darius ve Oshan aslında sürekli olarak dünyayı gezip farklı kültürlerin müziklerini öğrenmeye çalışıyorlar.

Geçen yaz
İstanbul’da iki ay kaldıktan sonra, Yunan adalarına gittiler, oradan Balkanlar’ı gezip, İngiltere’ye geri döndüler. Ancak bundan iki hafta önce yeniden İstanbul’a döndüler; buradan da Hindistan’a gitmeyi, orada farklı bölgeleri gezip farklı müziklerle tanışmayı tasarlıyorlar.

Darius 5 ya
şında keman dersleri almaya başlamış, Royal Academy of Music’te (Kraliyet Müzik Akademisi) müzik eğitimi görmüş, yine müzik konusunda yüksek lisansını tamamlamış, öğretmen sertifikasını cebine koymuş ve ardından Zürih Opera Evi’nde keman virtüözü olarak çalışş. Klasik müzik eğitimiyle oldukça yoğun geçen yılların ardından kendisine yapılan belli başlı iş tekliflerine rağmen “hayatta bir yere takılı kalmak” istemediğini fark etmiş, gezmeye başlamış dünyayı. “Hiçbir eğitim kurumu seyahat ederken öğrendiklerinizi öğretemez” diyor Darius.

Oshan 4 yıldır gitar çalmasına kar
şın ritim gitarda gerçekten çok yetenekli. 6 yaşında santur çalmayı öğrenmeye başlamış ve müzikle hep yakından ilgilenmiş. Darius klasik müzik eğitimini köklü bir eğitim kurumunda tamamlamış, tekniği üzerine çok çalışş yetenekli bir keman virtüözü, Oshan ise belirli ölçüde bir resmi eğitim almış müzik konusunda.

Bu ikilinin en ilgi çekici yanı
İstanbul gibi olmaları”, çünkü çeşitliliğin bir araya gelmesiyle ortaya muhteşem bir ses, enerji ve doku çıkıyor. Darius’a göre Oshan çok yetenekli bir gitarist. Tünel’de oturup çay içerken, Darius, Oshan’a bakarak anlatıyor, “Hissetmeyi ve hissettiğinizi yaymayı öğrenemezsiniz, bu bir yetenektir. Önemli olan terbiye edilmemiş doğal yetenekle tekniğin birleşmesidir.”

Dünyanın dört bir yanında ko
şulları zor olan bir sektör olarak bilinen müzik Darius ve Oshan’a baktığımda farklı bir anlama bürünüyor, çünkü onlar için önemli olan insanların müzikle iç içe yaşamaları, onu sahiplenmeleri, sevmeleri. Peki ya, varlıklı olsalardı yine yazın yakıcı sıcağında, kışın dondurucu soğuğunda sokaklarda çalarlar mıydı? Ufak bir gülümseme yayılıyor dudaklarına: “Bu kadar çok olmasa da yine çalardık” diyorlar. Oshan ekliyor: İnsanların hiç tanımadıkları, müziklerini dinlemedikleri öyle iyi müzisyenler var ki.” Dünyanın sunduğu müzik çeşitliliğine açık oldukları için İrlanda halk şarkılarından kantolara kadar her şey bulunuyor repertuvarlarında. Darius için en önemli esin kaynağı Johann Sebastian Bach. Oshan’ın el üstünde tuttuğu müzisyen ise Bob Dylan. Tutkuyla çalıp, tutkuyla yaşayan Darius ve Oshan bugün bir kez daha İstanbul’a veda ediyorlar. Ben bu ayrılığın çok uzun sürmeyeceğini umuyorum, çünkü sokakta müzik çalmalarına izin verilen, hünerlerine saygı duyulan her yer onların evi.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.