ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 37 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Özel yetenek sınavı yanlış bir yöntem mi?Sayı: 1151 - 24.01.2011


Güzel sanatlar ya da konservatuar sınavlarına girmeyi düşünüyorsan bunu en azından sınava girmeden 3 yıl öncesinden belirleyip hazırlıklarına başlaman gerekirdi. Bir kere ders alman kesin ve mutlaka yapman gereken bir olay(dı). Çünkü sınav yerine gittiğin zaman olayın hiç de o kadar basit olmadığını fark edeceksin. Adam 3 yaşında müziğe başlamış, gitarı ve piyanoyu yalayıp yutmuş. Böyle insanların yanında şansının yok denecek kadar az olduğunu unutma. 1-2 tane olsa tamam ama orada bunun gibi bir sürü kişi olacak. Kaldı ki konservatuara ve güzel sanatlara alınan öğrenci sayısı çok çok azdır.

Konservatuarların çalgı yapımı bölümlerinin sınavları di
ğer bölümlere göre nispeten daha kolaydır. Onlar da el becerine bakarlar. Önüne bir tahta, kesme ve yontma aletleri koyarlar. Sonra sana verilen bir şeklin aynısını o tahta ve kesici aletlerle yapmanı isterler. Onu geçtin ama ondan sonraki aşamada yine bir sınavla yeterli düzeyde müzik kulağın olup olmadığına bakarlar.

Güzel sanatlar fakülteleri e
şit ağırlıkla öğrenci alıyorlar. Fazla yüksek bir puan istediğini sanmıyorum. Yalnız GSF sınav başvuru ücretinin yüksek bir meblağ olduğunu zannediyorum. 

Sınavda iki
şeye çok dikkat etmek gerek. Birincisi heyecanlanmamaya, ikincisi ise sınav salonundaki davranışlarına. Pek çok kişi davranış konusunu önemsemez ama orada, sınav salonunda bulunan 20'ye yakın öğretmen senin her hareketini, giyimini kuşamını süzerler. Küpeden tut da saç, sakal ve elbisene kadar. Puan verirken da bunları da göz önünde tutarlar. Ne kadar başardığını düşünürken yapacağın yanlış bir davranış, söyleyeceğin tek bir söz her şeyi berbat eder.

Piyanonun ba
şındaki hoca piyanonun bir tuşuna basar ve senden ağzınla o sesi çıkarmanı ister. Vay be kolaymış dersin. Ama sonra o ses iki notaya çıkar. Senden bu sesleri ayrı ayrı çıkarmanı ister. Sonra bu sesler üç olur. Senden bu üç sesi ayrı ayrı çıkarmanı ister. 4 olur, 5 olur. Bu böyle gider. İkinci aşamada yaklaşık 25-30 saniyelik bir melodiyi çalar piyanoyla. Senden sonuna kadar dinlemeni ister. Bittikten sonra bu melodiyi ağzınla tekrar etmen gerekmektedir. Eğer bu sınavı seni izleyen 20 hocaya rağmen heyecanlanmadan geçebilmişsen bir sonraki gün ikinci sınav vardır. Bu sınavda ilkine göre daha kolaydır. Çalabildiğin bir enstrümanla bir şeyler çalmaya çalışırsın. Burada enstrüman hakimiyetine bakarlar. Eğer enstrüman çalmıyorsan bir şarkı söylersin. Bu bölümü de geçtiysen bir sınav daha seni bekler. Ama bu sınavda ne sorulduğunu sana söyleyemem çünkü ben buraya kadar gelebilmiştim.

Şimdi diyeceksin ki ilk sınavı yani zor olanını geçmişsin fakat neden ikincide takıldın? İkinciyi de aslında geçtim fakat olayın içinde gizli kontenjan olduğunu "sonradan" öğrendim. Olayın aslı 40 kişi başvurmuşsa bunların 20 tanesi haliyle başarısız oluyor. 10'u sınavla giriyor. Geri kalan 10 kontenjan ise yukarıdan torpili olan arkadaşlara ayrılıyor. Hatta yanımda 5 yıldır üst üste bu sınava giren bir bayan arkadaş da vardı. Aynı müzik okulunda ders alıyorduk. Kızcağız yine girememişti. Bende "o giremiyorsa ben o zaman hiç giremem" diye düşünmüştüm. Çünkü benden kat kat başarılıydı.

10 ya
şından  itibaren müzik dersleri aldım fakat bu bile sınavları geçebilmem için yeterli olmadı. Ama şöyle ama böyle. Sen düşün artık olayı. Benden sana bir tüyo. Çevrende eğer bir konservatuar varsa şu aralar bir git. Etrafta dolaşan yaz okuluna kalmış öğrenciler kesin vardır. Onlara bir danış. Onlar bu konuda daha detaylı bilgiler vereceklerdir. Sınavda neler sorulduğunu daha ayrıntılı olarak anlatırlar. Hatta hangi hocaların sınav salonuna girdiklerini bile öğrenip nasıl insanlar olduklarını sorabilirsin. Kolay gelsin.

Gerçekten bu kadar zor mu? Her yerde oldu
ğu gibi konservatuar sınavlarında da torpil olduğunu duymuştum ama bu kadar olacağını tahmin etmemiştim.

Şimdi konservatuar sınavlarına hazırlık için bir kursa yazılsam gelecek yılki sınava hazırlanmak için çok mu geç kalmış olurum?

Aslında biraz çalı
ştırılsam 1. ve 2. sınavı geçebileceğime inanıyorum. Çünkü lisedeki müzik hocam sesimi çok beğendi ve bana piyanoda tarif ettiğin gibi sorular sordu. Sesleri na şeklinde vermemi istedi. Bunda çok başarılı olduğumu söyleyip kesinlikle konservatuarı tavsiye etti Lisedeki müzik hocam beni çalıştıracağına söz vermişti ve bana çok güveniyordu fakat ne şanssızlık ki tayini çıktı ve gitti.

Bir de sormak istedi
ğim sınavı geçebilmek için müzik bilgisi de gerekir mi? Ayrıca üniversitelerin müzik bölümü olduğunu duydum acaba konservatuar gibi bir bölüm mü? Sınavla mı giriliyor konservatuara girmekten daha mı kolay?

Çar
şamba günü görüşene değin esen kalın.

Müfit Semih Baylan
Editör
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.