ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 113 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Kayıtsız kalmak...Sayı: 1160 - 04.02.2011


Ses Endüstrisine Fransız kaldık. XX. yüzyılda Batı dünyasında ses kayıtları müziği herkese taşımayı başardı. Cumhuriyet yeni değerlerin Türkiye’sini yarattı. Dilimizi, tarihimizi, coğrafyamızı öğrenmemizi sağladı. Yeni müzik dönemini başlattı. Değerli besteciler, icracılar yetişti.

Ses kayıt stüdyosu bir matbaa kurmaktan daha pahalı olmamasına ra
ğmen ülkemizde kurulmadı. Pahalı kayıt cihazları ülkemizin pek çok yerinde var. Senfonik ve lirik eserleri kaydedebilecek tonmeister bulunmuyor. Zaten mekân da yok! 200 kişinin sığabileceği bir stüdyo olmaması hasebiyle ülkemizde opera kayıtları doğru koşullarda yapılamıyor. Bilkent’te çalışmalar yok değil, ama kanımca yetersiz. Koca İstanbul’da durum vahim!

Türkiye’de bestelenmi
ş bir operayı başka ülkelerde kim bilebilir ki kayıt yoksa?

Demek ki:

“Kayıt yoksa eser de yoktur”.

Batı, “eserleriniz kadar konu
şun” diyor. Eserlerimiz yok ki konuşalım. Benim 50 opusum var. Hiç biri kayıt altında değil. Ben yokum! Varsam biraz biz bize varım.

“Sanatın de
ğerini veremeyen devletler yozlaşır ve bir süre sonra haritadan silinir”.

Klasik Türk eserleri alanında toplumumuzun hafızası bo
ş durmaktadır. Cumhuriyetin 88. yılındayız. Daha ne kadar kayıtsız kalacağız? 50 Yıldır beste yapmaktayım. Cumhuriyetimizde 85 yıldır çok sesli beste yapılmakta. Asıl daha da vahimi hala daha nota editörleri yok! Türk bestecilerin eserleri şu anda en az on beş nota basımevini yaşatacak, hayatlarını kazandıracak kadardır. Tık yok!

Bir eserin basılı notası yoksa o eser hukuken deklare edilmemi
ş demektir. Yani yok sayılır! Bir kaç bin eserin sadece kırk ellisi basılmıştır o da elbette yurt dışında!

Türkiye’de vaktiyle Ankara Konservatuarı’nda mumlu kâ
ğıtlara basılmış iptidai bir kaç eser olsa da devede kulak bile değildir. Müzik eserinin notasını basmak yetmez! Onu aynı zamanda yayınlamak ve yurtiçi ve yurtdışı dağıtımını sağlamak gerekir. Bu alanda sıfır noktasındayız ülke olarak. Bir besteci olarak ne talihsizlik!

Bu sorunları 30 yıldır dile getirmekteyim. Çözümler önermekteyim. Kimse sesimi duymuyor! Dinleyen çok ama duyan yok! Kayıtsız kalmakta büyüklerimiz! Kayıtsız ekonominin kayıtsız bestecisi olarak kayıtsız bir ülkede müzik eseri üretmeye devam etmek ne kadar akıllıcadır bilemiyorum. Zaten aklım olsaydı tüccar olurdum herhalde.

Gençlere her konuda “enseyi karartmayın” diyorum. “Gelece
ğe umutla bakarak üretin” diyorum. Ama benim ensem ülkemi bir besteci olarak düşündüğümde zifirî karanlık.

Muhabbetle... 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.