ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 53 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müzik Kuramı Yazmaları e-kitap olacak’mışSayı: 1166 - 14.02.2011


Sevgili dostlar,

Bugünlerde kelimenin tam anlamıyla “leyle
ği havada gördüm” dersem abartmamış olurum. Siz bu satırları okuduğunuz sıralarda ben Kahramanmaraş yollarında olacağım.

Malum turne…

De
ğerli halkımızın ayağına sanatımızı götürüyoruz görevimiz gereği.

Aslında iyi de ediyoruz.

Ki
şilerin tiyatroya ve sanata olan ilgisini görmek aslında mutlu ediyor bendenizi. Ayrıca kentlerimizi yeniden tanıma olanağı buluyorum, her ne kadar ülkemizi üç kez turlamış birisi olsam da.

Tabii benim turnede olmam gazetemizin yayın akı
şını engellemeyecek. Bunun için gerekli tedbirleri aldım bile, haftanın beş günü sizlerle birlikte olmaya devam edeceğiz.

Şimdi gelelim, posta kutumuza düşen bir haberin değerlendirmesine: Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, ''Edvar Metinleri'' olarak bilinen müzik teorisine ve makamlara dair yazılmış eserleri e-kitap olarak yayımlayacakmış

Proje yürütme kurulu, bugüne kadar doktora ve yüksek lisans düzeyinde çevirileri yapılmı
ş eserlerden hareket ederken, Arapça, Farsça'nın yanı sıra 15, 16 ve 17. yüzyıl Türkçesine özgü dil özellikleri göz önünde bulundurularak metinler incelenirken bu dillere hâkim uzmanlardan destek alınarak proje yürütülecekmiş..

Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ay
şegül İslam, ''Müzik Kuramı Yazmaları: Edvar Metinleri'' başlıklı bir proje çalışmalarına başladıklarını ve çalışmanın devam ettiğini belirterek, Bilkent Üniversitesi, çeşitli kurum ve kuruluşlarda görevli yetkin uzmanlar heyetiyle yürütülen projenin ilk aşamasında edvar metinlerinin e-kitap olarak yayımlanmasının hedeflendiğini anlattıktan sonra, ''Edvar kelime anlamıyla devirler demektir. Türk müziği tarihi araştırmacılarının tespit ettiği gibi önceleri müzik teorisini dairelerle anlatan eserlere edvar denmiş, daha sonra ise Türk müziği makamlarını anlatan müzik teorisi eserlerine edvar denir olmuş'' diyerek konuya açıklık getirmiş..

Genelde Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi olan edvarların önemli bir bölümünün 15. yüzyılda yazıldı
ğını kaydeden İslam, Anadolu'da edvar geleneğinin ilk ürününü Kırşehirli Yusuf Mevlevi'nin verdiğini sözlerine eklemiş.

15. yüzyıldan, 20. yüzyıla kadar Anadolu topraklarında bilinen edvar sayısının yakla
şık 30 olduğunu dile getiren Ayşegül İslam, ''Müzik teorisine ve makamlara dair yazılmış bu eserler, müzik tarihinin olduğu kadar sosyal ve kültür tarihinin de önemli kaynaklarıdır. Edvarlar üzerinde müzik, tarih, edebiyat, kültür tarihi, tıp tarihi gibi alanlarda disiplinler arası çalışmaların yapılması mümkün. Ancak şimdiye kadar maalesef oldukça göz ardı edilmişler. Bu değerli kaynakların tamamının çevrim yazılarının hazırlanarak yayımlanması ve araştırmacıların hizmetine sunulması ihtiyacı ortaya çıktı. İlk aşamada edvarları metinleri e-kitap olarak yayımlanacak” açıklamasında bulunmuş.

Ay
şegül İslam, proje ekibi ve yürütme kurulunda, edebiyat, kültür tarihi, tarih, müzikoloji gibi alanlarda uzman kişilerin yer aldığını ifade ederek, danışma kurulunun kendisinin başkanlığında çalışmalarını yürüttüğünü de ayrıca belirtmiş.

Yürütme kurulu tarafından daha önce kitap veya makale olarak yayımlanmamı
ş, dönem müziğini temsil etme kabiliyeti yüksek 10 eserin belirlendiğini bildiren Ayşegül İslam, ''Edvar metinlerinin e-kitap olarak yayımlandığı birinci aşaması 2011'in sonuna kadar tamamlanacak. Metinlerin e-kitap olarak yayımlanmasının ardından konuya dikkatleri çekmek üzere uluslararası bir bilimsel toplantı, metinlerde bulunan eserlerin icra edildiği bir konser ve bunun kaydının yapıldığı CD çalışması da planlanıyor'' açıklamasında bulunarak projenin bir başka boyutu konusunda bilgi vermiş.

Konuyla ilgili bizim yorumumuza gelince, Kültür ve Turizm Bakanlı
ğı’nın bu gibi çalışmaları pek yerinde ve doğru. Dileğim bu tür projelerin artarak devam etmesi ve arşivlerde belli bir kesimin ulaşabildiği bu değerli birikimlerin herkesin ulaşabileceği şekilde yayımlanması.

Mesela
şu nota konusu, özellikle müzik öğrencilerinin çok zorlandığı bir konudur, aradığı ve çalmak istediği eserin notasını bulamamak durumu.

Şu kısıtlı bütçemizle inşallah bu durumu Mavi Nota çözüme bağlayacak.

Yeniden bulu
şana değin esen kalın sevgili dostlar.



Müfit Semih Baylan
Editör
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.