ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 47 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Seni oyunbaz Radiohead seniSayı: 1175 - 25.02.2011


Radiohead'in açıklanandan bir gün önce internete saldığı 'The King of Limbs' (8 parça, 37 küsur dakika) kısa. Tıpkı hayat gibi. Klip şarkısı 'Lotus Flower' ise cennetin simgesi, gizemli yasanın ta kendisi gibi bir parça.

Seni oyunbaz Radiohead seni. Yine yaptın yapaca
ğını. Sevgililer Günü hediyesi niyetine 14 Şubat’ta duyurup 19 Şubat’ta ‘internetten anında cızz sayın abicim’ yöntemiyle yayacağını söylediğin ‘The King of Limbs’i bir gün erken salıverdin de bak, ‘dünyanın geri kalanı’ndaki biz garibanların bile yüzlerinde lotus çiçekleri açıldı. Gerçi o lotuslar, Hachiko Meydanı’ndaki dev ekran fikri ‘Aman hocam patlar matlar’ tehlikesiyle tavsayınca ve akabinde ‘Lotus Flower’ klibi sanal âlemde gösterime girince zaten tomurcuklanmıştı ama hepsi bir arada daha güzel oldu.
Haklısın tabii, web sitesi de hazır oldu
ğuna göre 3,5 yıl üstüne bir 24 saat daha bekle(t)menin gereği yoktu. Hem ne güzel işte, çabucak ikiye ayrıldık. Çok beğenenler ve hiç beğenmeyenler olarak. Nasıl olsa her koşulda ayrılacaktık. Çünkü sen, hem müziğin hem de endüstrideki değişimin gidişatını dosdoğru görerek beklentilerimizi hep tepeden başlattın, başlatıyorsun. Bu yüzden albüme biçilen eder, albümün yayımlandığı format, parçaların toplam süresi ve grup elemanları arasındaki liderlik döngüsü daima müziğin kendisi kadar ilgi çekiyor. Olacak o kadar... Hiç değilse bazılarımız, senin adli ticaret kampanyalarını desteklediğini, yeni sömürgeci sistemin getirilerine karşı çıktığını, yüksekten değil hacimlerce karbonidoksit salınımından korktuğun için uçağa binemediğini hep hatırlayacağız. 

Uca yakın duruyor
Gelelim ‘gazete albüm’ diye niteledi
ğin yeni albümünün içinin içindekilere. Baştan şunu söyleyeyim, meseleyi müziğe biçtiğimiz paha ile açıklamaya kalkarsak Mp3 formatındaki ‘The King of Limbs’e takdir edilen 9 doları (yaklaşık 15 TL) helali hoş etmek, kesinlikle hovardalıktan sayılmamalı. Öte yandan, ortam dijital olunca dinleyicinin dikkati ve ilgisi de çabuk dağıldığı için bu albüme reva görülmüş 8 parçalık (37 küsur dakika) kurgu hafife alınmamalı. İçerideki müziğe doğru dürüst nüfuz edebilmek için yeterince uzun olması bir yana ‘In Rainbows’un 45 dakikasının bile fazla geldiğini gördükten sonra adamların bu tasarrufuna saygı duymalı.

Buna kar
şılık ‘The King of Limbs’i 1., 2., 100. dinleyişten sonra bile beğenene ve beğenmeyene de eyvallah demeli, çünkü albüm enikonu uca yakın duruyor. Ve dahi, OK Computer’dan sonra medcezire kapılmış Thom Yorke’un sesiyle ve sözüyle özgürleşmesindeki şimdilik bu son nokta, müziğin de elektronik kafaya açılımını sağladığı için bendeniz hayranları arasındayım. Ayrıca Jonny Greenwood, Yorke’a bu konuda ortak olmasa albümün tepesinde bir ‘Kid A’ halesi dolaşmaz, hatta belki de ‘In Rainbows’un devamını dinlediğimiz bir gitar parçaları bütünü olurdu ‘The King of Limbs’. Sanıyorum. Bilemem. Belki de albümü kaydederken birbirlerinden nefret ettiler. Ne fark eder?

Sonuçta piyanonun çınlamalarına eklenen aksak davullarıyla ‘Bloom’u, gizli sedatif etkisini 9 sene sonra açık eden gitarlarıyla ‘Morning Mr Magpie’yı ve sa
ğ gösterip sol vuran ritmiyle ‘Little by Little’ı ben şimdiden çok sevdim. İsmine inat yeterince vahşi bulmadığım ‘Feral’ın en önemli işlevinin ise ‘Lotus Flower’a yol vermesi olduğunu düşünüyorum ki, ‘Lotus Flower’ cennetin simgesi, gizemli yasanın ta kendisi gibi bir parça. Devamındaki ‘Codex’in tuşesi de öyle, az önce başlayan ayinin dünyadan uzaklaştıran idealine hizmet ederken arkasından bindiren ‘Give Up The Ghost’ tastamam ruhunuzu paketliyor. Melodi hep armoniyi getirmiş. İşte kurgulamaktaki maharet kendisini böyle gösterirken bu üç parçanın yüksekliği yine de kesmiyorsa, o zaman kapanıştaki ‘Separator’un baslarının da yapabileceği pek bir şey kalmıyor. Çünkü bitti. ‘The King of Limbs’ kısa. Hayat gibi. Ve bunu biliyor olmamıza karşın bazen değil Radiohead, 1000 yıllık bir meşe ağacının gövdesi bile beklentilerimize dar geliyor, ne tuhaf.

19 yılda 9 albüm
*Pablo Honey (1992)
*The Bends (1995)
*OK Computer (1997)
*Kid A (2000)
*Amnesiac (2001)
*I Might Be Wrong: Live Recordings (2001)
*Hail to the Thief (2003) 
*In Rainbows (2007)
*The King of Limbs (2011)

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.