ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 154 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Yüksek sesli müzik akciğere zarar verir!Sayı: 1177 - 01.03.2011


Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, ”yüksek sesli müziğin kulakların yanı sıra akciğerlere de olumsuz etkisinin olabileceğini ve akciğerleri patlatabileceğini” bildirdi.İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, ”yüksek sesli müziğin kulakların yanı sıra akciğerlere de olumsuz etkisinin olabileceğini ve akciğerleri patlatabileceğini” bildirdi.Prof. Dr. Küçükusta,açıklamada, depresyon, panik atak, Parkinson, Alzheimer, epilepsi, stres, otizm, madde bağımlılığı gibi pek çok psikiyatrik ve nörolojik hastalıkta, doğum ve kansere bağlı ağrılarda, beyin travmalarında ve birçok organik rahatsızlığın tedavisinde başarıyla uygulanan müziğin, uygun olmayan şartlarda yüksek sesli dinlenmesi durumunda birçok rahatsızlığa ve hastalığa davetiye çıkarabildiğini vurguladı.

Yüksek sesli müzi
ğin olumsuz etkilerine işaret eden Prof. Dr. Küçükusta, şunları söyledi:

”Bunların ba
şında, işitmede azalma, kulak ağrısı, kulak çınlaması, yorgunluk, sinirlilik, uyku bozuklukları gibi kulak ve sinir sistemini ilgilendiren yakınmalar gelir. Araştırmalar, 85 desibelden yüksek seslerin 8 saatten fazla dinlenmesinin kalıcı sağırlığa neden olabileceğini ortaya koymuştur. Dinleyiciler, rock müzik konserlerinde 105 desibelden daha yüksek seslere maruz kalırlar.

Son yıllarda, heavy metal, hard rock gibi yüksek sesli müzik dinleyenlerde ortaya çıktı
ğı saptanan bir rahatsızlık ise tıp dilinde ‘Pnömotoraks ‘ ismi verilen durumdur. Bugüne kadar birçok kişide, yüksek sesli müziğe bağlı ‘Pnömotoraks ‘ geliştiği bildirilmiştir. Bunların çoğu, bir rock konserinde ve gece kulübünde hoparlörlerin hemen yakınında bulunan gençlerde, bazıları ise arabasında müzik dinleyen kişilerde ortaya çıkmıştır.

Pnömotoraks ‘, akci
ğerlerdeki hava keseciklerinin yırtılması sonucunda içlerinde bulunan havanın akciğer zarları arasına geçmesiyle oluşur.” Prof. Dr. Küçükusta, akciğer zarları arasında biriken havanın da, akciğeri sıkıştırarak onun sönmesine ve solunumun bozulmasına yol açtığına dikkati çekti.

Pnömotoraks”ın ba
şlıca belirtilerine de değinen Prof. Dr. Küçükusta, ”Ani başlayan nefes darlığı ve göğsün yan tarafında bıçak batar tarzda bir ağrıdır. Bazı kişilerde kuru bir öksürük de olabilir. Şiddetli patlamalar sırasında olduğu gibi yüksek sesli müziğin, akciğer çevresinde basınç değişikliklerine neden olarak hava keseciklerinin yırtılmasına ve içlerindeki havanın akciğer zarları arasında toplanmasına yol açtığı düşünülmektedir” dedi.

UZUN BOYLULARDA Rİ
SK YÜKSEK

Pnömotoraks” riskinin, uzun boylu, zayıf gençlerde ve sigara içenlerde daha fazla olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, ayrıca ”amfizem, kronik bronşit, astım, sarkoidoz ve fibrozis” gibi nefes darlığına neden olan hastalığı bulunanların da yüksek risk altında olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Küçükusta, ”Pnömotoraks”ın tedavisine de i
şaret ederek, ”Küçük ‘Pnömotorakslar’ın istirahatla kendiliğinden düzelebileceğini, hava kaçağının fazla olduğu durumlarda ise akciğer zarları arasındaki havanın bir iğneyle ya da göğüs boşluğuna tüp takılarak boşaltılması, özel durumlarda ise akciğerdeki yırtığın cerrahi girişimle düzeltilmesi gerektiğini” kaydetti.

Pnömotoraks”ın ileri derecede astım ve amfizemi bulunan ki
şilerde ölümlere yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Küçükusta, ”Pnömotoraks için risk grubunda olanların, yani uzun boylu, zayıf yapılı, sigara içenler ile astım, kronik bronşit, amfizemli hastaların, heavy metal ve hard rock konserlere gitmemeleri, gitseler bile hoparlörlerden uzak durmaları, ev ve arabalarında yüksek sesli müzik dinlememelerini öneriyorum” diye konuştu. 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.