ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 58 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


2000’lı yıllarda 1960’lardan daha iyi müzik yapılıyor…Sayı: 1198 - 30.03.2011


Woodstock 69 efsanesi ile ilgili hiçbir fikri olmayan her insan bu düşünceyi rahatlıkla savunabilir. Hadi insan o dönemleri sembolize eden, benzer şartlardan yitip gitmiş olan Janis Joplin'i, Jimi Hendrix'i, Jim Morisson'u da bilemiyor olabilir. Ama kim 40 sene öncesi ile şimdiki şartlar arasındaki ''ruh'' farkını görmezden gelirse hele orada bir dur bakalım derim kendisine.

 

1990 larda dijital altyapının devreye girmesiyle durumun nerelere geleceği belliydi zaten. Nirvana'nın başını çektiği Grunge müziği beğendik. Hatta beğenmekle de kalmayıp Nevermind ini gelmiş geçmiş en iyi albüm olarak kabul ettik ama göremediğimiz şey; Cobain'e özenip, biz de bunu yaparız ne var ki diyen çoğu müzisyenin o kalitenin yanından bile geçememesi, gitar sololarının kısalması, nispeten ortadan kalkması, elektroniğin ve elle çalınmayan efektlerin müziğe dahil olması ile güzel ama içimize sinmeyen binlerce şarkının ortaya çıkacağı idi.

Şimdi sen gel de fabrikaya recorder ile gidip oradaki makine seslerini kaydedip şarkının içine sokan Pink Floyd ile bin bir türlü sesi çıkarabilen turntable’ı sahnenin ortasına koyan bir Linkin Park'ı birbiri ile mukayese et.

Hadi sen gel de davulu bir de dı
şarıdan deneyelim diye koca davulu stüdyonun dışına alıp kayıt yapan bir Deep Purple ile sineğin sesinden altyapı çıkaracak mixerlerin olduğu stüdyolarda müzik yapanları kıyasla bakalım.

 

Seslerin ve ritimlerin %100 doğal olduğu, bir şarkı için haftalarca kayıt yapıldığı mükemmeliyetçilik ve verilen emek bir tarafta, bilgisayara kaydedilmiş bütün altyapı üzerine solo atıp iki saatte şarkı çıkarmak bir tarafta, kaldı ki 2000’lerin büyük kısmı da o yıllarda yapılmış müziğin coverlarından öte gitmedi. -ki bunu da başaramadılar- şu an ben davul çalıyorum diyen hangi insan Keith Moon'un mirasını yediğini inkar edebilir?

Bas çalıyorum diyen hangi insan evladı Tony Levin'den etkilenmedim diyebilir?

O zamanların müzi
ğini ve ruhunu besleyen deneyselcilik olmasaydı şimdi bu kadar iyi şartlarda müzik yapılabilir miydi?

 

Tüketim toplumuna ayak uydurmuş, 'yeni bir saund yakaladık' diye yutturulan, sırf dinleyici sıkılmasın diye bir şarkının içine rap, etnik, gitar, her bir şey katılan azami dört dakikalık şarkılar ile o dönem yapılan, üzerinden elli yıl geçse de içindeki ruhtan zerre götürmeyecek müzikleri mukayese etmek neresinden bakarsan bak, aymazlıktır! Evet, şu an 21st Century Schizoid Man gibi bir şarkıyı herhangi bir prodüktöre götürsen, adam seni ucu çivili değnekle kovalar ama o zamanlar böyle değildi. İçinde yenilik olan, emek olan her şey makbuldü ve ne 90’lar, ne de 2000 ler bu kalitenin yanından geçemedi.

 

Bütün bunlar, içe sinmeyen ve kolay elde edilen bilgi sayesinde meydana geliyor. Coldplay mi?

Getir anında bütün videolarını. Muse mi? Gelsin bütün
şarkıları. Eee ne oldu? Tükettin değil mi? On sene sonra hatırlayacak mısın? Her şeye kolayca ulaşabiliyorsunuz ama mümkünse müziğe bu kadar kolay ulaşmayın! Eğer gerçekten şimdi yapılan müzik ile ilgili bir fikriniz olsun istiyorsanız ve müzikten zevk almak istiyorsanız; gidin biraz The Who, King Crimson, Led Zeppelin, Deep Purple, Bob Seger, Roy Orbison, Thin Lizzy, Kiss, Nazareth, T-rex dinleyin(bi nefeste buna benzer yüz tane örnek verebilirim). Gerekli alt yapıyı oluşturun ki ondan sonra bir şey varmış gibi her müziğin içine giren ''yeah yeah'' lara anlam vermeye çalışın.

 

Ama illa ki bir müzik ruhu edinin.

Şimdiki müzikle bunu yapmaya kalkarsanız, size bol şans dilerim.

Cuma günün görü
şene değin esen kalın.


Müfit Semih Baylan
Editör

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya 1 yorum yapılmış.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.