ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 157 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


'Aydın Doğan Ödülü onur verici, son derece mutluyum'Sayı: 1210 - 15.04.2011


Her yıl başka bir sanat dalında verilen ‘Aydın Doğan Ödülü’nün bu yılki sahibi Mehmet Özbek oldu.

Ödülünü önceki gün düzenlenen törenle
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Aydın Doğan’ın elinden alan Mehmet Özbek törende yaptığı konuşmada duygularını şu sözlerle anlattı: “Biz sanatçılar çok şanslıyız. Daima takdir görüyoruz, seviliyoruz. Zaman zaman ödüller alıyoruz. Bu akşam benim sahibi olduğum ödül çok farklı. Bu ödül yaptığım çalışmalarımda bana imkanlar sağlayan ailem, ilkokuldan bugüne kadarki bütün hocalarım, sanat hayatım boyunca beraber çalışğım sanatçılar adına alınan bir armağan. Ben bir aracıyım, temsilciyim. Bu ödülün gerçek sahibi hocalarım ve sanatçı arkadaşlarımdır. 50 küsur yıllık sanat hayatım boyunca türkülerin, Türk insanının gülen, ağlayan yüzü, kızan, küsen, barışan, seven gönlü olduğunu öğrendim. İnsana has duyguların hiçbir dünya milletinde görülmediği şekilde derinlemesine işleyen, oya gibi süsleyen edebi varlıklarımız türkülerimiz. Bizim romanlarımız onlar. Biz türkülerde kendimizi buluyoruz. ”

Törenin ardından Radikal’in sorularını yanıtlayan Özbek, ödülün onur verici oldu
ğunu söyledi.

Duygularınızı ö
ğrenebilir miyiz?
Son derece mutluyum, onur verici bir ödül. Türkiye’de bu alanlarda verilen ödüllerin bence en önemlisi. Çünkü bilim ve sanat alanında gerçekten üst derecede hizmet vermi
ş kişilere veriliyor. O bakımdan mutluyum. İkincisi, Aydın Doğan ödülünün ikinci defa halk müziğine ödül vermesi düşüncesi, bir halk müziği mensubu olarak beni çok memnun etti, onurlandırdı.

Tören sırasında neler hissettiniz?
Tören son derece görkemli geçti. Ödül töreninden sonra Zafer Gündo
ğdu’nun yönetiminde güzel bir halk müziği konseri verildi. Konuklar, dinleyiciler çok memnun oldular.

Yıllardır Türk halk müzi
ği alanında çalışmalar yürütüyorsunuz, bu müziğin bugün yeterince ilgi gördüğünü düşünüyor musunuz?
Evet, dü
şünüyorum. Çünkü aslında bütün Anadolu genellikle halk müziği dinlemekte. Fakat bu duygu, bu dinleme ölçüsü aslında pek görülmüyor, yayılmıyor. Bugün en çok dinlenen müzik, özellikle Anadolu’yu göz önüne alacak olursak, halk müziği. Ve gereken ilgiyi de görüyor. Konservatuvarlarımızdan yetişen genç sanatçılar, halk müziğimizi daha ileri noktalara götürme gayreti içindeler. O bakımdan genç sanatçılara da çok şey borçluyuz. Halk müziği daha da güzel günlere gidecek diye ümit ediyorum.

Sizin gibi sanatçıların böylesine ödüllerle onore edilmesi hakkında ne dü
şünüyorsunuz?
Tabii ki onore edilmek, ödüller almak aslında daha sonraki ku
şakların daha da ciddi çalışmalarına, daha da verimli olmalarına sebep olacaktır. O bakımdan böyle çeşitli kurumların ödül vermelerini takdirle karşılıyorum.

ÖMRÜNÜ TÜRK HALK MÜZ
İĞİNE ADADI
Mehmet Özbek 1945 yılında
Şanlıurfa’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktorasını tamamladı. Öğrencilik yıllarında, İstanbul Belediye Konservatuarı’nın Türk Müziği Nazariyatı Bölümü’ne devam etti. 1966 yılında TRT’nin açmış olduğu sınavı kazanarak bu kurumda çalışmaya başladı.

1982’de de TRT Müzik Dairesi Türk Halk Müzi
ği ve Oyunları Müdürü görevlerine atandı. 1977-1986 yılları arasında TRT Türk Halk Müziği Denetleme ve Repertuar Kurullarında da üye ve başkan olarak görev yaptı. 1983-1995 yılları arasında Hacettepe, 1998-2000 yılları arasında Gazi, 2006-2007 ders yılında ise Ankara Üniversiteleri Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri Halk Bilimi Anabilim Dallarında Türk Halk Müziği dersleri verdi. 1996-2002 yılları arasında Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Bilim Kurulu Üyesi olup Müzik Perde ve Sahne Sanatları Kolu Başkanı olarak çalıştı. Haziran 1986’dan başlayarak kuruluşunu gerçekleştirdiği Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu’nun şefi olarak görevini sürdürdü. 2007 yılında emekliye ayrıldı.

1966 yılından itibaren profesyonel olarak Halk Müzi
ği ses sanatçısı ve koro şefi olarak çalıştı. Başta Urfa olmak üzere Anadolu’da birçok yörenin; yurtdışında ise Irak, Azerbaycan, Yugoslavya, Bulgaristan ve Romanya Türklerinin halk ezgilerini derledi. Sözlü ve sözsüz olmak üzere bunların 300 kadarını TRT repertuarına kazandırdı.

Plakları: Altun Hızma, Türkülerin Dilinden, Mum Kimin Yanan Kerkük,Yadigar Türküler.
Kitapları: Folklor ve Türkülerimiz, Müzik E
ğitimi, Türk Halk Çalgı Bilgisi, Türk Halk Müziği Terimleri Sözlüğü, Türkülerin Dili.

Foto
ğraf: Mehmet Özbek e (ortada) ödülünü Aydın Doğan (sağda) ve Hüseyin Avni Mutlu takdim etti.


Radikal’den alıntıdır.

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.