ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 157 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Heavy Metal ile Klasik Müziğin UyumuSayı: - 04.05.2006


Heavy metal ile klasik müzik arasındaki uyumun formülü nedir?

Hatırlarsanız Deep Purple grubu Albert Hall'da, Londra Senfoni Orkestrası ile verdiği konserde bu formülü, rock müzik için çok başarılı bir şekilde oluşturmuştu. Metallica ise bu formülü, ünlü şef Michael Kamen'ın yönetiminde San Francisco Senfoni Orkestrası ile heavy metal'e uyarlamaya çalışıyor.....

Konser Kaliforniya Berkeley Community Theatre'da 1999 yılının 21–22 nisan tarihlerinde gerçekleştiriliyor ve böylece heavy metal müziğinin dev grubu Metallica ismini müzik tarihine altın harflerle yazdırıyor.

1970'li yılların ikinci yarısında kendini duyurmaya başlayan heavy meytal müzik, özellikle 80'li yılların ilk yarısında zirveye çıkmış ve çok büyük kitleleri etkisi altına almıştır. Bu dönemde gerçekten çok başarılı gruplar çıkmış ve çoğu, metal dünyasına damgasını vurmuştur. Judas Priest, Metal Church, Accept, Anthrax, Black Sabbaht, Kiss gibi gruplar o yıllarda yaptıkları albümlerle bugün hala zevkle dinlenmektedir. Fakat bunların ötesinde iki grup var ki her yeni albüm ile kendisini aşmış ve bu müziği bugün de başarılı bir şekilde temsil etmektedir : Iron Maiden ve Metallica...

James Hetfield (volkal ve gitar), Lars Ulrich (bateri), Kirk Hammett (gitar) ve Jason Newsted (bas)'den oluşan Metallica, zaman içerisinde müzik tarzını (özellikle Hetfield'ın vokal tarzındaki farklılık Load albümü ve sonrasında göze çarpmakta) bir miktar değiştirmiş olsa bile, bu kesinlikle grup ve kitlesi için pozitif yönde olmuş ve hayran kitlesini, dolayısı ile satış grafiğini yükseltmiştir.

Konserin açılış şarkısı ilginç : Ennio Morricone'in "The good, the bad and the ugly" adlı film müziğinden alınan "The Ecstasy of Gold". Ve derken ilk vurucu darbe geliyor : The Call of Ktulu...ardından daha kendinize gelmeden ikinci darbe: Master of Puppets..İşte kendinizi iyice kaybettiğiniz üçüncü şok : Of Wolf and man, bu parça grubun Metallica isimli albümünden..konser böyle sürüp giderken 6. parçadan itibaren grup Load ve sonrasına geçiyor ve sizde biraz nefes alıyorsunuz..konserdeki ilk yeni parça olan "No Leaf Clover" dikkat çekiyor. Böylece ilk yarı tamamlanıyor.

Michael Kamen, çok başarılı bir maestro olmasının yanında, rock müzikçileri ile yaptığı çalışmalar ile dikkati çeken bir şef. Roger Waters'ın "The Pros and cons of Hitch Hiking" albümünde olduğu gibi şiirsel hikayeler anlatan senfonik albümlerin ekiplerinde yer alıyor. Bu konserde yeralmasını ise şöyle açıklıyor: "Metallica'nın müzikleri daima bir hikayeyi anlatıyor. Hatta bazı parçaları orkestraya bile gerek olmaksızın zaten kendiliğinden senfonik unsurlar taşıyor-Ktulu'da olduğu gibi- böylece bu hikayelere biraz orkestra eklemek sanki film müziği yapmak gibi...çok keyifli".

İkinci yarı ise bomba gibi bir parça ile açılıyor : Nothing else matter... Orkestranın yorumu mükemmel. For whom the bell tolls'da Hetfield, vokalinin doruklarında..konser kayıtları o kadar mükemmel yapılmış ki, Hetfield'in sesi tüm hoparlörlerde dolaşıyor. Çekimler sizi alıp
götürüyor, Hetfield inanılmaz karizmatik görüntüler veriyor. Michael Kamen ise müthiş yönetiyor. Orkestra elemanları sanki grubun bir parçası. Hepsi de grupla adeta yarışıyor ve ortaya 4. parça çıkıyor : Human..Konserin doruk noktası (bu konserin ikinci yeni şarkısı).

İşte yukarıda bahsettiğimiz formül bulundu : Michael Kamen + James Hetfield + Lars Ulrich + Kirk Hammett + Jason Newsted + San Francisco Symphony
Bunları topladığınızda karşınıza mükemmel bir uyum çıkıyor. Ancak maalesef yukarıdaki formülde hiçbir değişken yok. Hepsi sabit. Dolayısı ile bu formül başka gruplara uygulanabilir mi ? (Bu da bilinmeyen). Sahne grubun en çok tanınan "One" isimli şarkısıyla bir anda hareketleniyor..Seyirci inanılmaz coşkulu. Ve bu coşkuyu kaybetmeden "Battery" ile sona eriyor. Alkışlamamak için kendinizi hiç tutmayın. Çünkü bu konser alkışlanmayı çok fazla hak ediyor. Ve tabii ki bu sıcaklarda iyi bir buzlu viski ile çok iyi gidiyor..
DVD'nin özellikleri: Bilindiği üzere Home Theatre ekipmanları ilk çıktığında bunları satın almaya gittiğinizde cihazların tanıtımı, içerdiği zengin görsel ve işitsel efektlerden dolayı genellikle demo haline gelmiş Matrix filmi ile yapılırdı. Bence Metallica'nın bu DVD'si müzikal eserler için DVD'lerin ne gibi özellikler içerebileceğine iyi bir örnektir. İşte hemen hemen hiç bir DVD'de bulamayacağınız bazı ilginç özellikler:

Multiple wieving Angle : Konserdeki 4 şarkıyı, istediğiniz grup elemanını (vokalist, barterist,basçı vb.) seçerek sadece ona odaklı seyredebilirsiniz. Audio : Orkestrayı duymak istemiyorsanız "band" seçeneği ile sadece grubu dinleyebilirsiniz veya orkestrayı ön plana alabilirsiniz. 5.1 Surround Sound formatında Hetfield'in vokali inanılmaz etkileyici. Özellikle ikinci diskde ses tüm hoparlörlerde yankılanıyor. "One"'da bunu çok fazla hissediyorsunuz.
Ayrıca çok kapsamlı bir dokümantasyon ve No Leaf Clover'in "maestro edit" videosu DVD içerisinde yeralıyor.








Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.