ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 13 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“İyi müzik kanalımız kapanmasın”Sayı: 1225 - 13.05.2011


1975’de, BBC Radyo 3 model alınarak kurulan TRT Radyo 3’ün vericileri bugünlerde TRT tarafından Radyo Haber’e kaydırılıyor. Kırşehir, Kastamonu, Karaman, Adıyaman, Konya, Niğde, Kahramanmaraş, Ağrı, Çankırı, Kars, Tunceli, Diyarbakır, Gaziantep, Bingöl, Mardin ve Van’da artık dinlenemeyen Radyo 3’ün frekanslarının Radyo Haber’e tahsis edilmesi dinleyicilerini ve çalışanlarını da üzüyor. Yüzde 70 oranında klasik müzik yayımlayan, caz, pop gibi türlere yer veren Radyo 3, bu içeriğiyle pek çok dinleyici için vazgeçilymez bir kanal. Serhan Bali’nin dünkü Radikal’de yayınlanan yazısında gündeme getirdiği Radyo 3’ün frekans değişikliklerini TRT yetkililerine, TRT Radyo 3 programcılarına ve Radyo 3 severlere sorduk.

İzzet Öz:
Radyo 3 ilk kuruldu
ğunda ben Hafif Batı müziği sorumlusuydum. FM’in başlangıcında ilk görevlendirilen insanlardan biriyim. Özel radyo ve televizyonlar ne kadar gelişse de şu anda hâlâ Türkiye’deki en kaliteli yayınları yapan kanal Radyo 3’tür. Radyo yayınının bu şekilde eksiltilmesi ve bazı şehirlerdeki frekansların kaymaya başlaması beni çok üzüyor çünkü ben bu işe başlarken; Adana, Gaziantep, Trabzon, Kars, Van, Diyabakır, Erzurum, İzmir bütün bu şehirlerin arşivlerini yapan adamım. Benim hayatımı bu şehirlerin birinden gelen bir çobanın isteği değiştirmiştir. Kaval çalan bir çoban benden Jethro Tull’ın bir şarkısını istemişti ve ben müzik olayına bu şekilde girmiştim. Müziğin evrenselliğini bu şekilde görmüştüm. O yüzden bu olay beni kahrediyor. Bu kadar kaliteli yayın yapan bir istasyonun çok daha sağlıklı dinlenebilir olması gerekirken bir de üstünden kanallar alınıyor, bu çok üzücü.

Hülya Tunça
ğ (Programcı):
Radyo 3 çok özel bir kanaldır, çok de
ğerli yapımcılar yetişmiştir oradan. Ben de hem en eski hem de hâlâ program yapan yapımcılardan biri olarak tabii ki endişe duyuyorum bu konuda. TRT’nin Anadolu’daki frekanslarının Radyo Haber’e verilmesi çok üzücü. Nasıl ki Radyo 1, Radyo Türkü gibi kanallar Türk halk müziğinin, Türk klasik müziğinin en iyi örneklerini vererek halkı bilgilendirerek eğlendiriyorsa, Radyo 3 de, çoksesli müzikler konusunda uzmandır. Radyo 3 gibi klasik, caz ve rock müziğinin en iyi, en kaliteli şekilde sunulduğu bir yayın hiçbir yerde yok; buna Avrupa da dahil. Ayrıca müzik bir bütündür; TRT yayınları da öyle. Hepsi birer kültürel görevdir. Başımızı kuma gömemeyiz; dünya müziğine açık olmamız gerek. Ayrıca TRT olarak, EBU’ya (Avrupa Yayın Birliği) bağlıyız ve TRT her zaman böyle bir radyoya sahip olduğu için ayrıcalıklı oldu bu arenada. Şimdi bu duruma gelmesi çok üzücü.

Elif Petek Arıkkan (Eski Tüfekler programı):
20 yıldır Radyo 3’te program yapıyorum. Ama 30 yıldan fazla oldu sıkı bir Radyo 3 dinleyicisiyim. Bugün dinleyicilerimle payla
şğım, kendime göre sahip olduğum birikim, bilgi ve müzik zevkimin kaynağı, Radyo 3 ve Radyo 3’ün birbirinden değerli yapımcılarıdır. O yüzden müzik zevkimizi ve bilgimizi geliştiren, kulağımıza ulaşan sesleri kalitesinden ödün vermeden renklendiren Radyo 3’ü radyomdan dinlemek istiyorum. Radyo yayınları radyodan dinlenmeli.

Bora Çetin (Rock Efsaneleri programı):
Anadolu’da bazı frekansların kaydırılması çok üzücü fakat geçti
ğimiz yıl, 20 Mayıs’ta Çamlıca vericisinde çıkan yangından sonra ben İstanbul’da bile kendi programımı dinleyemiyorum. Ben 54 yaşımdayım ve Radyo 3 dinleyerek büyüyen bir kuşaktanım. Bütün müzik kültürümü Radyo 3’e borçluyum. Doğru Türkçe konuşabilmeyi, iyi müzik dinlemeyi, dünyadaki müzik türlerini, müzik bilgimi görgümü ben Radyo 3’ten öğrendim. Dolayısıyla o benim için çok değerli. Ben bir yapımcı olarak değil bir dinleyici olarak büyük bir üzüntü içindeyim. Radyo 3’ün bundan sonraki kuşaklara kalabilmesi için de ne gerekiyorsa yapmaya hazırım.

Naim Dilmener:
Bu toprakların sesleri, ezgileri,
İstanbul, Ankara, İzmir, Çukurova vb. bölgesel, ardından da TRT1 ve 2 kanallarından yayımlanmaktayken, TRT3 Batılı ses ve ezgilerin yayımlanacağı bir kanal olarak düşünülmüş ve kurulmuştu. Yıllar içinde bu işlevini de layıkıyla yerine getirdi. Şimdi kapanıyor/kapatılıyor. Batılı ses ya da ezgilere ihtiyacımız kalmadı diye düşünüyor olmalılar ama yanılıyorlar!

İlker Yücel (Radyo 3 dinleyicisi):
TRT Radyo 3’ün yakla
şık 25 yıllık tutkulu bir dinleyicisiyim. Radyo frekansım her zaman Radyo 3’e ayarlıdır. TRT Radyo 3 diğer kanallardan farklıdır. Programlar titizlikle hazırlanır. Klasikten caza, poptan rock’a, fadodan tangoya müzik türlerinde hazırlanan programlarda eserler usta yorumcular tarafından seslendirilir. Açıklamalı bilgileriyle programlar birer müzik dersi niteliğindedir. Günümüzde ne yazık ki insanlar -özellikle gençler- bırakın klasik batı müziğini ve caz müziğini, Türk müziğini ya da Türk halk müziğini dahi dinlemiyor. Genel olarak radyo dinleyicisi azalmış vaziyette. Bu azalmadan, diğer radyolar gibi TRT Radyo 3 de maalesef payını alıyor. Benim gibi sürekli dinleyicilerinin dışında, özellikle çoksesli müzikle ilgilenen gençlere TRT Radyo 3’ü tanıtmak, bir müziksever olarak en önemli görevimiz olmalı.

Radyo 3’te ne tür programlar var?
* Plaklar Arasında
*Dünyayı
İzliyorum
*Konser Salonlarından
*Rock Ate
şi
*Caz Panoraması
*Blues’un Tonları
*Cazda Modern Kavramlar
*Dünya Listelerinden
*Günümüzde Caz
*Çellonun Piyano ile Dansı
*Gitar Çe
şitlemeleri
*Her Besteci Bir Roman
*Unutulmayan Melodiler
*80-60-80
Ayrıntılı bilgi için: www.trt.net.tr/Radyo

TRT: Radyo 3, daha da büyüyecek
Birol Uzunay (TRT Basın Danı
şmanı): Bu haberde Radyo 3 sanki kapatılıyor gibi bir imaj var. Bu yanlış öncelikle. TRT Radyo 3’ü biz destekliyoruz hatta önümüzdeki dönem Radyo 3 ayarında bir radyo daha kurmayı planlıyoruz. Çalışmalarına başladık ve 2011 bitmeden bitirmeyi planlıyoruz. Aynı tür müzik yapan bir kanal daha kuracağız ve Radyo 3 de kalacak. Klasik müzik, caz müzik gibi, müzikal değeri olan kanalları biz artırmaya çalışıyoruz. Bu uygulama Vericiler Dairesi Başkanlığı’nın bir uygulaması, radyonun yaptığı bir şey değil. Teknik bir zorunluluktur bu. Buradan Radyo 3 kapatılıyor gibi bir niyet okumamak lazım. Öyle bir şey yok. Radyo 3’ün frekansının değiştirildiği illere bakılırsa biraz da hedef kitleye yönelik bir uygulama olduğu da görülecektir. İstanbul, Ankara, İzmir ve Ege bölgesi gibi Radyo 3’ün yoğun dinlendiği illerde hiçbir değişiklik yok. Lütfen art niyet aranmasın, olayda yalnızca hedef kitleye yönelik bir düzenleme söz konusu. 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.