ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 42 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Yaşasın çocukların kardeşliği!Sayı: 1226 - 16.05.2011


MÜZİK
Kardeş Tüküler-Arto Tunçboyacıyan
Çocuk (H)aklı
Kalan Müzik
Notu: mükemmel


Aidiyet ve alt-üst kimlik tartı
şmalarından dertlenen ve beslenen bir ekip, Kardeş Türküler. Bütün dillere ve kültürelere dokunan müzikal formları bir araya getirerek, sadece etnisiteye değil; din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim üstünden kurgulanmış her türlü ayrımcılığa karşı duruşun tercümanı oluyor 20 yıldır, hem duygusal hem de tarihsel anlamda. Nitekim eksenine çocuğu, çocukluğu, çocuk ruhunu, aklını ve hakkını koyduğu ‘Çocuk(H)aklı’ albümüyle de tanımlanmış-tanımlanmamış müzikal ve kültürel ‘sorumluluğunu’ yerine getiriyor.

‘Kafa güzelli
ği’
Tabii, ön kapakta ‘Mr. Avantgarde Folk’ olarak taltif edilen Arto Tunçboyacıyan’ın her dem çocuk mizacının da albümün ruhunda büyük etkisi olmalı. Bunu tam olarak nasıl ifade edece
ğimi bilemiyorum ancak söz, müzik, düzenleme ve yorumlardaki katkılarının dışında ‘denizden babası çıksa’ ses çıkarabilen Tunçboyacıyan’a has ‘kafa güzelliği’, ‘Çocuk(H)aklı’ya sirayet edince, ortalıkta masum bir savrukluk ve karmaşa alıp yürümüş. Bu nedenle parçaların konu ve temaları gayet belli olduğu halde ipin ucu her an kaçabildiği için Türkçe parçalar bile aniden birbirine karışabiliyor. Ama işin özünde, Hrant Dink’i kaybedişimizin 40. gününde tanışan Kardeş Türküler ve Tunçboyacıyan’ın ortak ‘toprak’ kavramı her şeyin önüne geçiyor.

Albümün açılı
şını yapan ‘Güneşim Rıza’, Hohannes Tumanyan’ın ‘Eski Dua’ şiirinden Pakrat Estukyan’ın seslendirdiği bir bölümle başlıyor. Arkasından Vedat Yıldırım’ın Kurmanci olarak yazdığı ‘1-0’, ve Birol Topaloğlu referansıyla albüme giren Türkçe-Lazca ‘Oi Oi!’ geliyor. Albümün hiç hafife alınmaması gerektiğini içinden ölüm, zulüm ve asimilasyon geçen Zazaca sözleriyle ‘Derdo derdo’ esasında net olarak anlatıyor. Kardeş Türküler’in ilk defa seslendirdiği Çeçence bir parça olan ‘Daymohk’ ise Çeçenlere atfedilen milliyetçi algının ötesinde kültürel bir sahiplenişi dile getirirken kentsel dönüşüm projesi nedeniyle Sulukule’den Karagümrük’e gönderilen ‘Nazar’la anne-babasına su getirmek için dağa gidip bir daha geri dönmeyen Ermeni ‘Haydo’nun öyküleri, dokunma mesafesindeki acılar olarak karşımıza çıkıyor. Geleneksel bir Arap parçası olan ‘Yoyo’ ise Filistin’den havalanıp Cizre semalarında dolanan güvercinin ağzında kendisine sahip çıkacak yeni çocuklar arıyor.

Belki karanlık bertaraf olur
‘Çocuk (H)aklı’da Türkçe, Kurmanci, Zazaca, Çeçence, Ermenice, Arapça olarak yazılmı
ş 16 parça var. Çocuk aklı neye çalışırsa çalıssın ve ‘Çocuk haklı’ diyebilmek çoğu zaman ne kadar zor olursa olsun, Kardeş Türküler ile Arto Tunçboyacyan’ın gelenekle deneyselliği buluşturup melezleşmelerden sıçramalar yapan birlikteliğinin temsilinde, belki bir zaman sonra çocuktan katil yaratan karanlık bile bertaraf olacak. Albümün anafikrini kapmak için yeterli olduğunu düşündüğüm, müziği Ara Dinkjiyan’a ait ‘My Dark Place’ten uyarlanmış ‘Zamanın Bahçesinde’ Fehmiye Çelik’in sözleriyle bunu sezeceksiniz zaten. “Sayfalar sürer/Hayaller düşler/Bir heves, bir yürek yeter sana...” 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.