ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 23 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Festivalde "Uzaklara Yolculuklar" 39. İstanbul Müzik Festivali... Sayı: 1242 - 08.06.2011


İstanbul Müzik Festivali ile ilgili posta kutumuza düşen haberler sınırlı olduğundan bende siz değerli okurlarıma gerekli bilgiyi ulaştırabilmek için konuyla ilgili farklı yerlerden derlemeler yaparak bu önemli festivalden sizleri haberdar etmek istedim.

Bunda ne kadar ba
şarılı oldum bilemiyorum ama bu kadar ketum ve kendini beğenmiş bir organizasyon komitesini başka hiçbir festivalde görmedim ben.

Bunu da açıkça itiraf edeyim ve ondan sonra konumuza dönelim:

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Müzik Festivali, 39. yılında müzikseverleri dopdolu bir programla karşılıyor.

Festival sponsorlu
ğunu 2006 yılından beri Borusan Holding’in üstlendiği İstanbul Müzik Festivali, bu yıl 4–29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Üç dünya ve altı Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak İstanbul Müzik Festivali, aralarında Gidon Kremer, Yuri Bashmet, Patricia Petibon, Hilary Hahn, Renée Fleming, Christoph Eschenbach gibi yıldız isimler ve klasik müziğin en önemli orkestralarından Schleswig-Holstein Festival Orkestrası’nın da dâhil olduğu 600’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak. Festivalde, konser öncesinde gerçekleştirilecek söyleşi ve anlatıların yanı sıra, bu sene ilk defa seyircilere açık olarak gerçekleştirilecek ustalık sınıfları da gerçekleştirilecek.

İstanbul Müzik Festivali, bu yıldan itibaren her sene programını bir tema üzerine kurgulayacak. 39. İstanbul Müzik Festivali’nin “Uzaklara Yolculuklar” temasıyla bağlantılı olarak oluşturulan programında Amerika’nın batı yakasından Rusya’ya, İspanya’dan Buenos Aires, Venedik, Hint Okyanusu ve Meksika’ya uzanan geniş bir coğrafyanın müzikleri festival seyircisiyle buluşacak. İstanbul Müzik Festivali’nde bu yıl, senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, oda müziği, resitaller olmak üzere toplam 24 konser yer alıyor. Festival bu yıl farklı konser mekânlarıyla da dikkat çekecek; Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk, Süreyya Operası, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı gibi klasikleşmiş mekânlara bu sene Galata Mevlevihanesi, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası, İstanbul Modern ve santralistanbul gibi farklı mekânlar da ekleniyor.

Festival bundan böyle Türkiyeli ve yabancı bestecilere eser sipari
şi vererek, çağdaş müzik repertuarını zenginleştirme yönünde de önemli bir adım atıyor. Bu bağlamda İlhan Usmanbaş’ın ve genç bestecimiz Turgut Pöğün’ün İstanbul Müzik Festivali tarafından sipariş edilmiş yeni eserlerinin dünya prömiyerleri festival kapsamında gerçekleştirilecek.

39.
İstanbul Müzik Festivali’nin programı, Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus’da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına, konuşmacı olarak İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak katıldı.

Basın toplantısında konu
şan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı “İstanbul’un kültür ve sanat yaşamına yön veren vakfımızın hedeflerinden biri de farklı disiplinlerde sanat üretimini desteklemek. Bu doğrultuda, bu yıldan başlayarak, çağdaş klasik müzik repertuarını zenginleştirmek amacıyla farklı bestecilere eser siparişleri vereceğiz. Otuz dokuzuncu festivalde, hem 90. yaşını kutlayan büyük usta İlhan Usmanbaş’ın hem de onun öğrencilerinden genç besteci Turgut Pöğün’ün İstanbul Müzik Festivali siparişi üzerine besteledikleri yeni eserlerinin dünya prömiyerleri gerçekleştirilecek. Klasik müzik repertuarına yeni yapıtlar eklenmesi yolunda bir katkımız olabildiği için mutluluk duyuyoruz.39. İstanbul Müzik Festivali’nin sizi renkli ve yenileyici seyahatlere çıkarmasını diliyor,bugün burada bizi ağırlayan Four Seasons Hotel at the Bosphorus’a ve başta festival sponsoru Borusan olmak üzere bize desteklerini sürdüren tüm kurum ve kuruluşlara içten teşekkürlerimizi sunuyorum.” dedi.

Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Ba
şkanı Zeynep Hamedi ise basın toplantısında yaptığı konuşmasında “Borusan olarak, klasik müziğin ülkemizde yaygınlaşması ve sevilmesi için uzun yıllardır çalışıyoruz ve orkestramız BİFO’nun bugün geldiği nokta, bu girişimimizin karşılık bulduğunun güzel bir kanıtı. Ayrıca, sponsoru olduğumuz İstanbul Müzik Festivali’nin alanında dünyanın saygın etkinliklerinden biri haline gelmesi de mutluluğumuzu artırıyor.

2003 yılında Borusan
İstanbul Filarmoni’nin, Müzik Festivali’nin sürekli orkestrası olmasıyla, hem İKSV hem de festivalle bağımız daha da güçlendi. 2006’da da festivalin on yıl süreyle sponsorluğunu üstlenerek, klasik müziğin ve festivalin arkasında durma kararlılığımızı bir kez daha gösterdik. 1997’den bu yana Borusan Kültür Sanat aracılığıyla sürdürdüğümüz çalışmaların yanı sıra ülkemiz iş dünyasının önde gelen topluluklarını bir çatı altında buluşturan İKSV’ye destek vermenin büyük önem taşıdığını düşünüyoruz ve desteğimizi sürdüreceğiz. Bu yılki festivale gelince, önce BİFO ile açılış konserini gerçekleştiriyoruz. Orkestramız, ayrıca, sponsorluğunu üstlendiğimiz Hilary Hahn ve Renee Fleming konserlerinde de bu büyük yıldızlara eşlik edecek. Festival coşkusunu konserlere gelemeyen müzikseverlerle paylaşmak için, açılış konserinin kentin iki yakasındaki açık hava mekânlarında canlı yayınla izlenebilmesi için de çalışmalarımız sürüyor.” dedi.

İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak ise konuşmasında “Bu yıl festival programını repertuar taraması sonucu oluşturduğumuz bir tema üzerine kurguladık.Festivalin bu yılki teması “Uzaklara Seyahatler” olacak. Festival teması çerçevesinde sanatçı ve topluluklardan çeşitli projelerin yanı sıra, belirlediğimiz çeşitli eserleri repertuarlarına almalarını istedik. Bu eserlerin bazıları ait oldukları kültürlerin yerel motiflerini taşırken, kimileri bestecilerin gittikleri ülke ve şehirlerle ilgili edindikleri izlenimleri, kimileri ise gitmedikleri ancak hayallerinde canlandırdıkları uzak diyarları anlatıyor.” diyerek festivalin bu seneki temasının altını çizdikten sonra basın mensuplarına festival programını anlattı.

FEST
İVALDE BİR İLK: ESER SİPARİŞİ
İstanbul Müzik Festivali bu yıldan itibaren, Türkiyeli ve yabancı bestecilere eser siparişi vererek, çağdaş müzik repertuarını zenginleştirme yolunda bir adım da atıyor. Festival bu yıldan itibaren her yıl bir eser siparişinde bulunarak,  eserin dünya prömiyerinin festival kapsamında gerçekleştirilmesini sağlayacak.

İstanbul Müzik Festivali ilk eser siparişini günümüzün yaşayan en önemli bestecilerindenİlhan Usmanbaş’a veriyor ve eserin dünya prömiyerini 16 Haziran Perşembe akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde verilecek “Yola Çıkanlar & Yoldan Çıkanlar” başlıklı konserde gerçekleştiriyor. Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası’nın, usta piyanist Stephen Kovacevich’e eşlik edeceği, Akbank Sanat işbirliğiyle düzenlenen konserde Beethoven, Corigliano ve bu yıl 200. doğum yılını kutladığımız, döneminin en yenilikçi ve “protest” bestecilerinden Liszt’in eserlerine de yer verilecek.

Festival, bu yılki ikinci eser sipari
şini genç bestecilerimizden Turgut Pöğün’e veriyor.ğün’ün festival için besteleyeceği yeni eseri 17 Haziran Cuma gecesi saat 21.00’de festivalin yeni mekânlarından santralistanbul-Enerji Müzesi’nde gerçekleştirilecek “Rüyaların Dili” başlıklı konserde, Hezarfen Ensemble tarafından seslendirilecek.

FEST
İVALİN YAŞAM BOYU BAŞARI VE ONUR ÖDÜLLERİ
39.
İstanbul Müzik Festivali’nin “Onur Ödülü”, yaşamını ülkemizde çok sesli müziğin yaygınlaştırılmasına adamış, 60’lı yılların sonunda kurduğu 160’ı aşkın çocuk ve gençlik korosu, bestelediği eserler, yayımladığı eğitim kitapları ve folklor düzenlemeleriyle ülkemizin önde gelen besteci, eğitimci ve müzik araştırmacısı Muammer Sun’a takdim edildi. Muammer Sun’a, ödülü, 4 Haziran Cumartesi akşamı festivalin Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilen açılış töreninde verildi. Festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ise günümüzün en önemli oda müziği festivalleri arasında sayılan Lockenhaus Festivali ve Kremerata Baltica’nın kurucusu, çoğu ödüllü 100’ü aşkın albümü ve sanatsal düşüncelerini kaleme aldığı dört kitabıyla çağımızın en üretken sanatçıları arasında yer alan, eserlere getirdiği yaratıcı yorumlarla çağımızın en ilham verici ve en saygın kemancıları arasında sayılan Gidon Kremer’e verilecek Gidon Kremer’e ödülü, 10 Haziran Cuma akşamı Aya İrini Müzesi’nde, sanatçının, yedi ayrı besteciye verdiği eser siparişinden oluşan, Glenn Gould ve J.S. Bach’a adanan Bach Transkripsiyonları Serisi’ni orkestrası Kremerata Baltica ile seslendireceği konserden önce takdim edilecek.

FEST
İVALİN AÇILIŞ KONSERİ
39. İstanbul Müzik Festivali, 4 Haziran Cumartesi akşamı Aya İrin Müzesi’ndeki törenin ardından, şef Sascha Goetzel yönetimindeki İKSV’nin sürekli orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın konseriyle açıldı. Konser programında, festivalin “Onur Ödülü”ne layık görülen Muammer Sun’un İzmir Rapsodisi’nin yanı sıra ve 2010 BBC Genç Müzisyenler Yarışması’nın birincisi, genç yıldız Lara Melda’nın yorumuyla Grieg’in La minör Piyano Konçertosu yer aldı.

FEST
İVALDEN SEÇMELER
“Dâhi çocuk” olarak müzik sahnesine adım attığından bu yana, Diapason ve ECHO gibi ödüllerin yanı sıra tam iki defa Grammy ödülünün sahibi olan, derin yorumu, teknik parlaklığı ve büyüleyici sahne varlığıyla Hilary Hahn İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki yıldız konuklarından… Gerçekleştirdiği kayıt çalışmalarıyla geniş yankılar uyandıran, yorumları Jascha Heifetz, Isaac Stern’le karşılaştırılan genç keman virtüözü Hilary Hahn, 21 Haziran Salı akşamı Aya İrini Müzesi’nde Mozart’ın 5. Keman Konçertosu’nu seslendirecek. Borusan Holding sponsorluğunda gerçekleştirilecek konserde Hilary Hahn’a Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.

Mükemmel ses rengi ve müthi
ş teknik hâkimiyetiyle kısa sürede Fransa’nın en popüler koloratur sopranosu haline gelen ve üç kez “Victoires de la musique classique” ödülüne layık görülen Patricia Petibon ve dönem enstrümanlarındaki yetkinliğiyle Avrupa’nın en önde gelen topluluklarından Venedik Barok Orkestrası 13 Haziran Pazartesi akşamı Aya İrini Müzesi’nde bir konser verecek. Türkiye’de ilk kez konser verecek Patricia Petibon, barok dönemin en çok seyahat eden bestecilerinden Händel başta olmak üzere İtalyan repertuarının en seçkin örneklerini seslendirecek.

İstanbul Müzik Festivali’nin bu seneki yeni mekânlarından Beyazıt’taki İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası ilk defa bir festival konserine kapılarını açacak. 15 Haziran Çarşamba akşamı kendi kuşağının vazgeçilmez isimlerinden Leonard Elschenbroich, Rektörlük Binası’nın avlusunda Bach, Piatti ve Hindemith’in solo viyolonsel eserlerinden oluşan muhteşem bir konser verecek.

İstanbul Müzik Festivali’nin 29 Haziran Çarşamba akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Enerjisa sponsorluğunda düzenlenecek kapanış konserinde, yoğun şeflik kariyerinin yanı sıra, seçkin bir piyanist ve oda müziği sanatçısı olan ve İstanbullu müzikseverlerle ilk kez buluşacak olan şef Christoph Eschenbach yönetimindeki Schleswig-Holstein Müzik Festivali Orkestrası, doğuştan virtüöz ve etkileyici müzikalitesiyle kuşağının en önemli viyolonsel sanatçılarından Alissa Weilerstein’a eşlik edecek.

Günümüzün “ola
ğanüstü seslerinden biri” olarak nitelendirilen, dünyaca ünlü soprano Renée Fleming de İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki yıldız konuklarından… Kusursuz yorumu, kariyerindeki üstün başarıları ve çarpıcı karizmasıyla eleştirmenlerin olduğu kadar müzikseverlerin de gönlünü fetheden Renée Fleming, 22 Temmuz Cuma akşamı Aya İrini Müzesi’nde Borusan Holding sponsorluğunda bir konser verecek. Renée Fleming’e bu özel konserde şef Sascha Goetzel yönetiminde, İKSV’nin sürekli orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.

FEST
İVALDE “KONSERE DOĞRU” SÖYLEŞİLERİ
Festivalde müzikseverlerden büyük ilgi gören “Konsere Doğru” söyleşileri bu yıl da devam ediyor. Konunun uzmanlarından konser programı ve besteciler üzerine kısa bilgilendirmeler, döneme ait çarpıcı gözlemler ve gecenin solistiyle sanat yaşamı üzerine keyifli sohbetler içeren “Konsere Doğru” söyleşilerinin programı, festival kitapçıklarından takip edilebilir.

Bu yıl ayrıca festivalde, ustalık sınıfları da gerçekle
ştirilecek. Gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında gerçekleştirdiği çalışmalarla adını duyuran gitar virtüözü Cem Duruöz ve Beethoven’ın piyano eserlerinin en yetkin yorumcularından usta piyanist Stephen Kovacevich’in katılacağı ustalık sınıfları seyircilere açık olacak. Stephen Kovacevich’in 17 Haziran Cuma günü saat 14.00’te,  Cem Duruöz’ün ise 25 Haziran Cumartesi günü saat 14.00’te Salon’da gerçekleştireceği ustalık sınıflarına katılım ücretsiz olacak.

B
İLETLER NE ZAMAN VE NEREDE?
              Biletix satış noktaları,
              Biletix Ça
ğrı Merkezi (0216 556 98 00)
              www.biletix.com
             
İKSV merkezinden (Sadi Konuralp Cad. No:5 Şişhane, 10.00–18.00 saatleri arasında)ve Festival süresince Aya İrini Müzesi’nde yer alan gişeden alınabilir.

F
İYATLAR VE İNDİRİMLER
39. İstanbul Müzik Festivali bilet fiyatları 20 TL ile 450 TL arasında değişiyor. Bu yıl yine sınırlı sayıda öğrenci bileti de satışa sunulacak, öğrenci biletleri yalnızca İKSV gişesinden kimlik kartı gösterilerek satın alınabilecek.

Lale Kart sahipleri festival biletlerinde %20–25 oranındaki “Lale üyelerine özel indirim”lerden yararlanabilecekler. Lale üyeleri ayrıca, biletlerini öncelikli olarak da alabilecek.

Evet, benden bu kadar, yaptı
ğım bu derleme umarım işinize yarar.

Cuma günü görü
şene değin esen kalın sevgili dostlar.

Müfit Semih Baylan
Editör
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.