ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 102 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Misyon ve dejenerasyon…Sayı: 1244 - 10.06.2011


Rodolphe Kreutzer 1766-1831 yılları arasında yaşamış büyük bir Fransız kemancı, besteci ve pedagogdur. Keman tekniğinin temelini oluşturan 42 Etüdü ise, eğer felsefesiyle uygulanırsa, başlı başına müthiş bir keman okuludur. Bu metodu, keman öğrenimimin temel yıllarında Andre Gertler’in anlayışıyla en ince ayrıntılarıyla öğrenme ve uygulama şansına sahip olduğum için kendimi şanslı hissediyorum.

Kreutzer’e hayranlık duyan Beethoven, dönemin usta kemancısına ithafen büyük bir keman-piyano sonatı besteler. Bu eser romantizmin en derin
şekilde yaşanmışğını ifaden, duygusal fırtınaların ve güzelliklerin yaşandığı bir filmdir sanki. Öyle ki lise çağımda okuduğum Tolstoy’un “Kreutzer Sonatı” adlı roman, yazarın yorumuyla da romantizmin en somut örneklerinden birini teşkil eder.

Kreutzer Sonatı ile ilgili kendi hikayeme gelince: bu eseri ilk kez Ankara Konservatuvarı mezuniyet sınavımda çalmı
ştım. Daha sonra Berlin-Mendelssohn Yarışması’na hazırladığım ve önceleri keman sınıfının önünde defalarca hocamla çalışğım yapıtı, öğrencilik dönemimden hemen sonra gerçekleştirdiğim ilk Almanya ve ABD resitallerimde bir çok kez seslendirmiş olmak, ayrıcalıklı bir mutluluk oldu. Önümüzdeki günlerde Emre Elivar’la birlikte yorumlayacağımız eserin ruh hali ve heyecanıyla yazdığım şu satırları okurken sizler neler hissetmektesiniz diye düşünüyorum?...

Keman, piyano gibi orkestral bir enstruman olmadı
ğı için, bestelenen eserler genelde piyano eşlikli olarak yazılmıştır. Bu durum, biz konser kemancılarının birlikte çalabileceği -en az kendi seviyemizde olan bir konser piyanistiyle- beraber çalmamızı gerektirir. Bu nokta, eserlerin teknik ve müzikal seviyesini yakalamanızı, ruh ve karakter hallerini ortaya çıkarmanıza imkan ve izin verir. Kendi adıma söyleyebileceğim, şimdiye dek her zaman gurur duyabileceğim en iyi piyanistlerle çalışma şansım oldu. Gerek sınıf piyanistlerimizden Oya Ünler, Margit Olah ve Uwe Brandt gibi değerli müzisyenlerle, gerekse Fazıl Say, Marek Zebrowski, Mehmet Okonşar, Burçin Büke ve Robert Markham gibi hepsi de birbirinden ayıramayacağınız üstünlük ve kalitede piyanistlerle çaldım. Ve bu sonu olmayan maratona, yine ‘en iyi’ olanlarla devam etmeyi arzu ediyorum…

Manası dü
şünüldüğünde misyonerlik, bir görevi başından sonuna en iyi şekilde yapmaktır. Bunun için başta dürüst olmak, kendini tanımak ve bilmek, çalışma azmi ve gücü gösterebilmek, araştırmak, çabalamak ve sabırlı olmak gibi erdemler bütününü içeren kalitelere sahip olmak gerekir. Kendinizin dışında kimseye yalan söyleyemezsiniz, hele misyonunuz gereği bulunduğumuz platformda ve o sahnede…

Konser hayatı dı
şında, misyonerliğin zengin deryasında: okullar, üniversiteler, ustalık kursları, yaz okulları açmak, kitaplar yazmak ve dergiler yayınlamak, bugünkü hayata ve geleceğe yatırım yaparak hizmet etmek gibi sayabileceğim daha bir çok özelliğe değinebiliriz. Ancak insanların kirlettiği dünyamızda ve yaşamda, her işi  elimizden geldiğince, en başta layığı ile -her türlü dejenarasyondan uzakta ve soyutlanmış şekilde- gerçekleştirmek zorundayız. Örneğin bir okul açmakla iş bitmez, amaç her dalda kalifiye öğrenci yetiştirmektir. Sanatçı ise, çok zor yetişir ve nadide şekilde ortaya çıkar. “Yetişti artık, oldu, bitti!..” demek: baştan savmaktan farksızdır ve her hangi bir misyonun samimiyetine hiç uymadığı için ‘etik’ değildir. Esas olan, ortaya çıkan değerlerin sonsuza dek yanında durmak/durabilmektir!.. Misyonerlik, sadece ‘pozisyon ya da güç’ elde etmek ve bir ‘ego’ sorunu değil, önce samimi olmak ve kendini adamaktır, sığ değil zengin gönül işidir!...

Kreutzer Sonat’ında, i
şte bu kirlilik ve gerilimlerin dışında gerçek sevecenliği, samimiyeti, belki bir insana veya bir misyona yaşam boyu duyulan tutkuyu, erdemi ve aşkı hissediyorum…

Habertürk

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.