ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 21 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“Farklı türkücülük”Sayı: 1248 - 16.06.2011


Benzeyen eğlence programı hiç mi yok? Üç beş konuğun teker teker şarkı söylediği program gani gani. Zaten ötesi yapılmıyor. Hiç mi başka yerde göbek atılmıyor? Punduna getirirseniz ana haberde bile olur göbek havası. Ama mesele bu değil. Duygu dolu anlar, yanık uzun havalar… E, onlardan da var her yerde. Peki bu türkücülüğün nesi farklı? Flash TV’nin, ismi değişse de ruhu bir, dekoru ayrı dizilse de mayası aynı akşam programlarından kendimi alamıyorum bazen.

Mutlaka arkada bir yerlerde kendini gösteren bir kilim motifiyle, misal ortada siniyle, yanda saman dekoruyla, en azından köy hercaisi renkleriyle stüdyoya bir Anadolu dü
ğünü havası yayılmış oluyor. Doz aşılırsa Anadolu pavyonu… 

Feti
ş folkloru
Kamera önü kadınlarının ayrı bir çizgisi var. Uzamasını beklemeye tahammül olmadı
ğından saç uçlarına eklenmiş sarı kaynaklar, bir nakkaş sabrıyla inceltildiği aşikâr kara kaşlar... Tüller, pullar, payetler ve her türlü ışıldayan eklentiyle ultra abiye kılıklar… Pembelerin daha siklamen, morların daha fuşya olduğu bir kombinasyon…

Kimi solistlerde ve dahi arkada e
şlik eden dansçı genç kadınlarda, türküleri soktukları halden daha fazla ‘fantezi’ havası yayılıyor. Sazlık balıkçılarınınki boyunda o sivri topuklu lame çizmeler hangi fetiş mağazalarından satın alınıyor?

Yekpare ka
şları ayrılmış, göze nahiyesine yakın sakalları epilasyonlanmış erkekler hep takım elbise giyiyor. Coşumcu hallerde gri parlak ceketler bele sokuşturuluyor. Uzun havada stüdyonun pleksilerine çöktüklerinde, mokasenlerin burunları daha da sivri görünüyor.

Altı çizilmi
ş, yüksünmeden abartılmış kadınlığa karşın ‘delikanlı’yı oynuyor bütün kadınlar. Muhabbette ve danslarda cinsiyetler arasında dönen ‘bacı hukukuna’ rağmen bir elektrik, bir erotizm hissediyorsunuz. Kimi 13, kimi 73 yaşında, kimi sahnedekilere yakın gardıropta, kiminin başları kapalı seyirciler de ayaklandığında, tekno altyapılı türkülerle toptan yoldan çıkıldığında, canlı yayında resim seçici kameranın önünden insan geçmeyen kare bulamıyor. 

Türkiye’ye mahsus Woodstock
şarıda neler neler oluyor… Seçim mitingleri, ayıplı atışmalar, biber gazından nefesi kesilenler, çip takılan işçiler, intihar eden ilkokul çocukları, hastalıklı hıyarlar, yargılanan darbeciler… O stüdyodaki herkes hem bütün bunları bilir gibi, ama sanki yekten unutmak ister gibi, Türkiye’ye mahsus bir Woodstock’ta kendilerinden geçiyorlar. Sanki adını bilemediğimiz bir maddeyle kafa bulmuşlar, Anadolu tipi bir rave partisine dönüştürüyorlar stüdyoyu.

Bu programlarda asker anneleri
şarkı istemiyor, şehitler için şiir okunmuyor. Yeri değil. Kürtçe türküler gümbür gümbür söyleniyorsa da, bir siyasi imaya denk gelmedim hiç. Baş harfi büyük yazılan, hayali bir ‘Vatan’ kutsanıyor hep birlikte. Ankaralı Ayşeler, Başkentli Suatlar geçiyor mikrofon başına; rektifiye kolbastılar, Urfa uzun havaları, Laleli remiksleri, Roman dokuzsekizlikleri çalıyor.

Sunucu önce “‘Güzellerden bir yar’ yapalım mıııı?” diye soruyor seyircilere, sonra ‘Tımbırleydi’yi anons ediyor mesela. Bunların hepsi birbiri ucuna dizilirken, sado mazo kostümlü kadınlarla, basma etekle oynayan erkekler yan yana geldi
ğinde yeni bir folklor çıkıyor ortaya.

Ortada bir yerel lezzet var biliyorum, ama nerenin anlayamıyorum. ‘Aynı sudan içmi
şiz biz’ böyle mi oluyor, karar veremeden kanal değiştiriyorum.   

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.