ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 141 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“Evrene taş atıyorum, yankılar er geç bizi bulacak”Sayı: 1253 - 23.06.2011


Myspace sayesinde her geçen gün müziğin anlamı değişiyor, sürekli yepyeni isimlerle tanışıyoruz. Mabel Matiz de bu isimlerin başında geliyor. ‘Arafta’ şarkısıyla tanınan Matiz’in adını taşıyan ilk stüdyo albümü, Zoom Kurumsal ve Esen Müzik işbirliğiyle geçtiğimiz günlerde piyasaya çıktı. İKSV Salon’daki konseriyle herkesi büyüleyen Mabel Matiz’i kaçıranlar, bu akşam Beyoğlu Alt’ta yakalayabilir. 

Nerelerden geçip geldiniz buraya?
1985, Mersin-Erdemli do
ğumlu bir Akdeniz çocuğuyum; orada büyüdüm. Üniversite için İstanbul’a geldim ve İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni bitirdim. Müzik hep vardı hayatımda. Uzun süre kendi ev kayıtlarımı kişisel web sitem üzerinden yayımladım. Şimdilerde ilk stüdyo albümüm piyasaya çıktı. Ayrıca bu yıl Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku bölümünde yüksek lisansa başladım. Bütün bunları hayalperestliğime bağlıyorum. 

‘Mabel Matiz’ adı nereden geliyor?
‘Mabel’ Buket Uzuner’in ‘Kumral Ada-Mavi Tuna’ adlı romanında geçen Tuna karakterinin takma adı. ‘Matiz’ ise müzi
ğimi ve hayata bakışımı en iyi ifade ettiğini düşünerek ona eklediğim, ‘aşırı sarhoş, düşkün kimse’ anlamlarına gelen eski Yunanca kökenli (methysos) argo bir kelime. Neticede Mabel Matiz, yaşantımın çok daha önceki dönemlerinde, birtakım doğal süreçler dahilinde kendiliğinden oluşmuş ve müziğimi paylaşmaya karar verdiğim ilk andan bu yana kullandığım adım. 

Profesyonel anlamda müzik kariyerine nasıl ba
şladınız?
2008 yazında, kendi
şarkılarımı ve demo kayıtlarımı yayımladığım Myspace sayfamı açtım. Bundan yaklaşık bir yıl kadar sonra da, bu kayıtlara büyük ilgi gösteren Engin Akıncı’yla tanıştım ve birlikte bir albüm yapmaya karar verdik. Sonrasında da stüdyo günleri başladı. Evrene bir taş attım, o da bana hep hayalini kurduğum yankıyı, beraberinde de birbirinden değerli insanları getirdi sanki. 

Albümün hazırlık a
şamasından bahsedebilir misiniz biraz?
Engin Akıncı aracılı
ğıyla, çalışmalarını yıllarca çok yakından takip ettiğim Alper Erinç’le tanışma fırsatı buldum. Albüm için Alper Erinç Prodüksiyon Stüdyosu’nda çalışacağımız kesinleşince, o sıralar aynı stüdyoda çalışmakta olan Alper Gemici’yle bir araya geldik ve Aralık 2009’da, yaklaşık bir buçuk yıl sürecek olan albüm maceramıza başladık. Alper Gemici, yapmak istediğim müziği gerçekten çok iyi hissetti ve somuta döktü. Albüm sürecini onun gibi yaratıcı, başarılı ve çalışkan bir müzisyenle birlikte geçirdiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum, bendeki emeği büyüktür. Aynı şekilde Engin Akıncı ve Alper Erinç’in de büyük destek ve emekleri söz konusu. Mart 2011’de albümün kayıt, mix ve mastering’i tamamen bitmişti. 

‘Arafta’ adlı
şarkınız ‘Gece, Melek ve Bizim Çocuklar’ı hatırlatıyor bana. İşin ilginç kısmı Facebook’taki fan page’inizde de ‘Gece, Mabel ve Bizim Çocuklar’ yazıyor. Şarkıyla film arasında herhangi bir bağlantı var mı?
Do
ğrudan bir bağlantı yok. Ancak ‘Gece, Melek ve Bizim Çocuklar’ defalarca izlediğim ve en sevdiğim film olarak, müziğimin ve kendi dünya maceramın en önemli ilham alanlarından biri. Filmin karanlığı, derinliği, künyesi dahilindeki bütün isimler, anlattığı sokakların sesleri, filmle aynı adı taşıyan şarkı ve bütün bunların bendeki sayısız izdüşümü, uzun vadede beni ve müziğimi etkileyen, şekillendiren şeyler oldu. Hatta bir zamanlar ‘Gece, Mabel ve Bizim Çocuklar’ adında bir müzik grubu kurma hayalim bile vardı. Belki Yıldırım Türker’in de izniyle, ileride gerçekleştireceğimiz bir konser serisine bu adı verebilirim. 

İKSV Salon’da verdiğiniz konserde Teoman da sahneye çıktı. Bu süreç nasıl gelişti?
Teoman’la albümü bitirdi
ğimiz dönemde tanıştık. Albümü çok beğendi ve birlikte bir şeyler yapmak istedi. Kendisine yeni yazdığım bir şarkımı dinlettim; onu da pek sevdi ve önümüzdeki günlerde yayımlanacak yeni albümünde yer vermek üzere kaydetti. Ben buraya kadar olan hikayeye hâlâ inanamazken, İKSV Salon konserinin hazırlık aşamasında kendisine götürdüğümüz ‘konserde eşlik etme’ teklifimizi de büyük bir incelik ve ilgiyle kabul etti. Diğer konserlerimizde de çaldığımız bir Teoman cover’ı olan ‘Hiç Kimse Bilmez’i ve ‘Arafta’yı o gece finalde birlikte seslendirdik. Teoman gibi müzikal yolculuğunu takip etmekten her daim keyif aldığım özel bir müzisyenin bize bu şekilde destek vermesi, ben ve bütün ekibim için gerçekten büyük onur. 

Yakın zamanda ba
şka konserler de olacak mı?
Evet,
İstanbul’da ve başka birçok şehirde konserler vereceğiz. Konser atmosferini ve orada dinleyiciyle kurduğumuz ortak zamanı sihirli buluyorum. Bu yüzden mümkün olduğu kadar çok şehre gidip mümkün olduğu kadar fazla insanla birlikte şarkı söylemek, çalmak istiyoruz. Konser takvimi Facebook ve Twitter sayfalarından da mutlaka duyurulacak. 

Gelecekte ne gibi projeler var?
Müzi
ğimi geniş kitlelere ulaştırmayı ve daha uzun zamanlar, konserler, şarkılar boyu beni dinleyenlerle bir arada olabilmeyi istiyorum. Türkçe sözlü müzik üzerine hayalini kurduğum pek çok şey var; biri de uzun vadede pop müzik algısını bir nebze değiştirmek. Neticede evrene taş atmaya devam ediyorum, yankılar er geç bizi bulacak.

Aysel Gürel ve Hrant Dink anısına
Hayranları Mabel Matiz’in gerçek bir ‘kent ozanı’ oldu
ğunu düşünüyor. Albümde ayrıca Aysel Gürel anısına yazılmış bir Yalçın Tosun şiiri olan ‘Peruk Gibi Hüzünlü’, bir Birhan Keskin şiiri olan ‘Zaman’, Hrant Dink’in ölümü üzerine yazılmış, söz ve bestesi Mabel Matiz’e ait olan ‘Öteki’, ‘Barışırsa Ruhum’, ‘Filler ve Çimen’le ‘Söylese O, Ben Söylemem’ şarkıları dikkat çekiyor. ‘Arafta’ adlı şarkısıyla tanınan Mabel Matiz için müzik eleştirmeni Naim Dilmener, Bob Dylan benzetmesi yapıyor. Çocukken kekeme olan ve bu durumu şarkı söyleyerek yenen müzisyenin adını önümüzdeki günlerde sıkça duyacağız gibi görünüyor.

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.