ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 38 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Müziğin yapıcı gücü...Sayı: 1258 - 30.06.2011


Daha iyi bir insan olmak, daha güzel bir dünya için…

Aspendos'ta büyülü geceler devam ediyor... Hiç unutmuyorum: Bundan birkaç yıl önce
İngiltere'nin "The Independent" gazetesi, dünyanın en iyi, en görkemli, en "büyülü" opera festivalleri üzerine bir araştırma yapmıştı. Ve Aspendos Festivali, ilk on içinde yerini almıştı... Kurulduğu günden beri nitelikten ödün vermeyen, programını çeşitlendiren, uluslararası platforma sıçrayan bu festivale hepimizin sahip çıkması gerek. 18 yılda eşi benzeri olmayan bir değere dönüştü!

Dünkü yazımda Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Viyana Filarmoni Orkestrası konserine ili
şkin izlenimleri aktarmıştım. Şimdi, devam ediyorum.

Müzik ve misyon

Bu iki sözcü
ğün, müzik ve misyon sözcüklerinin bir arada kullanılmasına ben en çok, en çok Leyla Gencer'de tanıklık etmiştim... Sonra, zaman içinde, değerli, yetkin, mükemmeli arayan tüm müzisyenlerde, bu ikisinin birbirinden ayrılmadığını gördüm. Elbet birinin misyonu, ötekinin misyonundan farklı olabiliyordu. Ama değişmeyen, o amaca, o hedefe ulaşmak için, hep "en iyisi" olma zorunluluğuydu...

Daniel Barenboim, misyonunu en ileri noktaya ta
şıyanlardan biri. Sadece düşünceyle yetinmeyip uygulamaya koymuş biri...

O, dünya çapında bir maestro, yıllardır yeryüzünün en mükemmel orkestralarının daimi
şefi... Çok usta bir piyanist... (Bence filozof –piyanist, şair piyanist.) Doldurduğu plaklar kapışılıyor... Yazdıklarıyla da, eğitmenliğiyle de gelecek kuşakları aydınlatıyor... Ancak bunların yanı sıra çok önemli bir misyonu var: Filistinli düşünür, yazar, eleştirmen, akademisyen Edward Said'le bir araya gelip, daha güzel bir dünya, barış içinde bir dünya için kolları sıvadılar. Her yaz İsrail ve Arap ülkelerinin genç müzisyenlerini bir araya getiren Doğu- Batı Divan Orkestrası'nı kurdular. Bu orkestrayla dünyanın birçok ülkesinde konserler verdi ve veriyor Baremboim..

Bu sayfanın okurları anımsar,
İKSV'nin Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nde (2006) yaşları 14-24 arası bu gençler hem sonsuz disiplinli ve yetkin, hem de gençliklerini, dinamizmlerini, enerjilerini, duyarlıklarını, birlikte çalışmanın, birlikte çalmanın, birlikte yaşamanın sevincini aktarmışlardı bizlere. Barenboim'un orkestrasıyla dayanışma sevgi ve saygıya dayalı ilişkisi ise görülecek bir şeydi.

Zaman içinde iki örnek aydının projesi "müzik projesi" olmaktan çıkmı
ş, İsrail- Filistin sorunu üzerine düşünmek ve diyalog kurmak için bir foruma dönüştü.

Önceki gün Barenboim Antalya'dan ayrılırken Rengim Gökmen'e, Do
ğu Batı Divanı Orkestrası'yla da Aspendos'ta konser vermek istediğini söyleyince, Rengim Gökmen ileriye yönelik çalışmaları başlattı bile!

Te
şekkürler Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü; Genel Sanat Yönetmeni hem çıtayı sürekli yükselttiğiniz için hem de mükemmel organizasyon için!

Zubin Mehta – Daniel Barenboim dostlu
ğu

İki ustanın dostluğu ellili yıllara dayanıyor. Mehta, Bombay doğumlu (1936); Barenboim Rus bir aileden Buenos Aires doğumlu (1952)... İkisi de Avrupa'da doğmadıkları halde Batı müziğinin ustaları oldular. Sık sık birlikte konser vermekten hoşlanıyorlar. Geçen nisan sonu, Floransa'daki "Magio Musicale" Festivali'nde maestro Zubin Mehta, 75. yaş gününü arkadaşı ve meslektaşı Daniel Barenboim'ı ve Floransa Maggio Musicale Orkestrası'nı yöneterek kutladı. Barenboim, Mehta için eser besteledi... İkisine sorulduğunda ortak yanlarını şöyle belirliyorlar:

"
İkimiz de müziğe tutkuluyuz, yaşama tutkuluyuz." Ve bunu her fırsatta dillendiriyorlar!

Bir de her ikisi müzi
ğin yapıcı gücüne inanıyorlar.

Baremboim'un
İsrail sağı tarafından sık sık tehdit edildiğini belirtmeliyim. İsrail Müzik Festivali'nde Berlin Filarmoni'yi yönetirken, ilk kez Wagner eserine yer vermesi... Ramallah'ta konser vermesi ve müzik dersleri vermesi... 2008 yılında Filistin pasaportu alması... İsrail'in kuruluş şenliklerine katılmayı reddetmesi... Barenboim bütün bunlar nedeniyle "suçlanırken"; İsrail Filarmoni'yle yakın bağlantısı olan arkadaşı Zubin Mehta, hep yanında olmuş, onu hep desteklemiştir.

Önceki ak
şam Aspendos'taki konserde işte aklımdan hep bunlar da geçiyordu.

Ah, bilmez de
ğilim: Müzik, savaşları durduramaz. Ama müzik, tıpkı şiir gibi savaşlara karşı mücadeleyi ve duyarlığımızı biler. Daha iyi insan olmamızı sağlar! Mükemmele uzanmamız yol açar...

Bu arada: Viyana Filarmoni Orkestrası'nda gözümü (ve de yüre
ğimi, vicdanımı, ruhunu, aklımı) rahatsız eden bir de "ayrıntı" ... Koca orkestrada beş kadın müzisyen vardı. Tam "Ayıptır! Oha!" diye feryada başladım ki, bir arkadaşım, "Buna da şükür, 2004'e kadar hiç kadın müzisyen almazlardı" demez mi!

Ah be Viyana Filarmoni! Bunu bana yapmayacaktın!

Şimdi yazıyı kesip doğru yine Aspendos'a koşmalıyım: Ankara Devlet Operası'nda Yekta Kara rejisiyle "Saraydan Kız Kaçırma"yı izlemeye...

Aspendos Festivali'nde son iki olay, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nden görkemli bir "Ku
ğu Gölü" bale prodüksiyonu ve Kazakistan Devlet Opera ve Balesi'nden "Tosca"... Ben İstanbul'a dönüyorum ama oradakiler, çevredekiler n'olur benim için de izleyin. İkisi de kaçmaz!

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.