ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 150 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Fazıl Say’ın eleştirileri tartışılıyor... Sayı: 1301 - 17.10.2011


‘Say’gınlığını mı yitiriyor, saygınlık mı kazanıyor?

Uluslararası kabul görmü
ş sanatçıların, elitist bir anlayışla halkın beğenilerine sert eleştiriler yöneltmeleri ve kendi uzmanlık alanlarının dışına çıkarak, popüler olan herkes hakkında ahkam kesmeleri, kendilerine saygınlık mı kazandırıyor, yoksa saygınlıklarını yitirmelerine mi neden oluyor? Bu tür tartışmaların halkın kültürel seviyesinin yükselmesine katkısı var mı? Bu konuyla ilgili sıklıkla gündeme gelen dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, yine halkın sevdiği sanatçılardan olan Orhan Gencebay, Müslüm Gürses ve Sezen Aksu‘ya saydırdı.

Fazıl Say‘ın Twitter’da yazdı
ğı “Orhan Gencebay, üçüncü sınıf müzisyen. Müslüm Gürses, müzisyenin kılcal damarı bile olamaz. Sezen Aksu, kompozisyon öğrencisi bilgisine sahip değil” sözlerine Gazete HABERTÜRK Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı‘dan sert eleştiri geldi. “Ben uluslararası kabul görmüş, herhangi bir yabancı klasik müzik üstadının o ülkedeki diğer tarz müzik yapanlara böyle saldırdığını görmedim” diyen Altaylı haklı mı? Konuyu tartışmaya açtık, işte farklı görüşler...

‘Sanatçının i
şi konser vermektir, polemiğe girmek değil’

Piyanist BURÇ
İN BÜKE

Benim önümüzdeki hafta çıkacak albümümün adı “Gözbebe
ğim’’. Biraz arabesk bir isim seçtim özellikle, müzik tabii ki benim müziğim ama isminde arabesk olsun istedim. Çünkü ben şöyle düşünüyorum: Her Türk erkeğinin ya da kadınının içinde birazcık arabesk vardır. Ama bunu reklam için kullanmak doğru muduryanlış mıdır onu bilmiyorum. Evimde bir Orhan Gencebay albümü tabii ki yok ama onun bağlama çalışı beni etkiler. Ben Müslüm Gürses dinlersem Chopin çalamayacak mıyım? Bu tarz çıkışlar ya da söylemler dinleyiciyi arabeskten soğutmaz.

Ben bu tarz konularda polemiklere girmiyorum çünkü benim o kadar vaktim yok. Siz
İdil Biret’ten böyle açıklamalar hiç duydunuz mu? Hayır. Çünkü İdil Biret’in işi konser vermek ve bir eseri yorumlamak. Asla bu tarz polemiklere girmez ve bence de gerek yok. Müslüm Gürses’i dinleyeceğiniz yer ayrıdır, Chopin’i dinleyeceğiniz yer ayrıdır. Bunlar farklı kültürlerin birer parçasıdır, bunlar hakkında ne çok büyük konuşmak lazım ne de çok batırmak lazım diye düşünüyorum. Bence herkesin birbirine saygılı bir şekilde işini yapması lazım. Bence zaten arabeskten daha önce başka sorunlar var, açlık, küresel ısınma vs. sanatçılar bunlar üzerinden tartışırsa daha yararlı olur.

‘Saygınlı
ğından kaybediyor’

Şarkıcı ALİŞAN

Herkes her konuda görü
şünü belirtebilir elbette ama bunları çok doğruymuş gibi empoze etmeye çalışmamalı. Ben bu tarz açıklamalarda çıkışlarda bulunan insanların saygınlıklarının zarar gördüğünü düşünmem genelde, reklamın iyisi kötüsü olmaz, ismimden bahsedilsin de nasıl bahsedilirse bahsedilsin diye düşünen çok insan var. Genelde işe de yarar. Ama Fazıl Say'ı ayrı tutuyorum çünkü onun bu açıklamalarla kesinlikle saygınlığından bir şeyler kaybettiğine inanıyorum.

Piyanist Gül
şin ONAY

‘Fazıl’ın saygınlı
ğından hiçbir şey götürmez ne diyorsa doğrudur’

Dünyada bu tür çıkı
şlara hiç rastlamıyorum açıkçası. Belki klasik müzik dinleyicisi ve diğer müzik dinleyicisi arasındaki paralelliğin bu kadar belirgin olmayışından kaynaklanabilir. Klasik müzik dinleyicisi ya da müzisyeni ile klasik müzik dinleyicisi olmayan kişiler ya da müzisyenler arasında diyaloğun yok denecek kadar az olduğunu söyleyebilirim. Herkes birbirini kabullenmiş durumda, kimse kimsenin müziğine müdahale etmiyor.

Popüler kültürle klasik müzik arasındaki çatı
şma mutlaka her yerde var fakat bu çatışma büyümüyor, çünkü herkesin söylediği karşı taraf tarafında da kabul edilebilecek şeyler, tolere ediliyor. Bu tür söylemler sanatçının saygınlığından herhangi birşey götürmez, benim için özellikle Fazıl ne söylerse söylesin saygınlığından hiçbir şey götürmez. O benim çok değer verdiğim çok büyük bir sanatçıdır, ona hiçbir şekilde toz kondurmam. Mutlaka söylediklerinde çok haklıdır, hele müzik konusunda ondan daha önemli bir otorite olduğunu düşünmüyorum. Kendisine çok hayranım.

Ben Adnan Saygun’un ö
ğrencisiyken Adnan Saygun buna benzer söylemlerde bulunurdu. Ama tabii o zaman kitlelere-medyaya ulaşma imkânı bu kadar kolay değildi. Fakat onun da buna benzer bir şekilde, kalitesiz ve kötü müziğe son derece karşı olduğunu belirten çok sayıda açıklamaları olmuştur. Bu açıklamalar onun Adnan Saygun’luğundan bir şey götürmedi.

Habertürk
 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.