ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 159 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bir parça Anadolu Pop’un kırk yıl hatırı vardır!Sayı: 1353 - 04.01.2012


80'ler de hem sürgünler hem Almanya'nın yabancı işçi alımının etkisiyle yayımlanan ve ne yazık ki sadece Türkiyeli yurttaşların ilgi duyduğu albümleri saymazsak, Anadolu topraklarında yapılan saykedelik soslu, köklerine bağlı, halk müziğinden beslenen, rock, funk ve türevleriyle harmanlanan çoğu protest, hepsi groovy memleket şaheserlerinin Avrupalı tarafından keşfi doksanların başında sampeling yöntemini kendine düstur edinmiş dj ve hip hop sanatçılarının arşiv, arşiv psikedelik öğeler aramasına ve bizdeki zenginliğe rastlayıp balıklama atlamalarına rastlar. Adına Anadolu Pop, Turkish Funk, Turkish Pschedelia, Anadolu Groove diyebileceğiniz ve şahane bestelerin, icraların yer aldığı, müzikte deneyselliğin hat safhada olduğu bu dönemin ikinci parlaması ise üzerinden kırk yıl geçtiği bu günlere kısmet oldu.

TURKİSH JİMİ HENDRİX: ERKİN KORAY
Geçti
ğimiz eylül ayında Amerikalı plak şirketi Sublime Frequencies Erkin Koray'ın tüm besteleri arasından özellikle kıyıda köşede kalan, bozuk fakat Erkin Baba'nın derin mevzusunu en iyi anlatan parçalardan derledikleri "Meçhul" ü  hem CD hem plak formatında yayınladı. Albümün yayınlanmasının ardından internet üzerinden yayın yapan ve bağımsız müziğin takipçisi Pitchfork albümün bir değerlendirmesini yaptı ve yeri gelince en kralına burun kıvıran dergi Erkin Koray'dan "Turkish Jimi Hendrix" diye bahsetti. Erkin Baba'ya değer biçtirecek değiliz ancak içimiz bir hoş olmadı değil hani.

"Erkin Koray'ın albümü yayınlandı, Pitchfork duyurdu!" şaşkınlığını üstümüzden atamadan bir gol haberi de Ada'dan geldi, İngilizlerin sanatın ve sanatçının dostu, her daim en yenilikçi işi arayan Avant-garde müzik ve sanat dergisi The Wire Magazine, aralık ayında yayınlanacak sayısında Anadolu Pop'un abc'sini anlattığı 8 sayfalık  bir dosya hazırladı. Üstelik dosyayı okurken eşlik edebilecek bir karışık kaset de hazırlamışlar. 70'ler Türkiye’si semalarında mini bir uçuş sağlayan bu kaset de Cem Karaca, Ersen, Selda, Erkin Koray, Moğollar, Bunalımlar, Barış Manço, Edip Akbayram ve 3 Hürel var. Bu karışık kaseti The Wire'ın resmi web sitesinden dinlemek mümkün, tanıtım amacıyla daha aralık ayı gelmeden yayımladılar.

Peki, neden şimdi diye sormadan edemiyor insan. Ya da biz neden bu kadar uzaktık bunca zaman. Önce, neden şimdi ile ilgili bir minik tez atayım ortaya. 2000'lerde yola çıkan ve Avrupa fethinde dünya starı olarak tanıtılan sanatçılarımızdan bir adım önde olduğu aşikâr olan Replikas'ın bunda büyük payı var. Replikas'la birlikte başlayan ve şimdilerde her ay yeni biriyle karşılaşğımız hem buralı komaların sıkça kullanıldığı hem de psychedelic öğelerin yer aldığı albümlerin artması önce bizim sonra dünyadaki müzik severlerin ilgisini Anadolu müziğinin kökenine itti. 70'ler müziği kendi değeriyle var oluyorsa da ara gazını Replikas'ın verdiğini belirtmek de fayda var. Bizde ki aydınlanmanın bir diğer tetikleyicisi ise Anadolu müziğine değer veren DJ'ler. Murat Meriç, Mete Avunduk ve üyesi olduğu Cartel'de 70'ler sample'ları kullanan Kerim Yuzer nam-ı diğer Kâbus Kerim radyo programları, düzenledikleri partiler, hazırladıkları setler olsun türlü türlü mecralardan kulağımıza kırk elli yıl öncesinin gözden kaçan tüm güzelliklerini hatırlatmak için uğraştılar ve başardılar da.

DARBE, HALKI KÜLTÜRÜNE YABANCILAŞTIRIR
Neden bunca zaman uzak kaldı
ğımızın, kültürümüze bu kadar yabancılaşğımızın sebebine gelince; onun cevabı basit. Bir müzik yazarının hipotezinden çok, hepimizin bildiği bir tarihi gerçek. Demokrasi yaşamımızdan, kültürel gelişmemize dek hayatın her alanındaki canlılığı ve gelişmeyi sekteye uğratan bir adım öncekiyle tüm bağımızı kesen 1980 darbesi başta, diğer tüm darbeler. Darbeler bir memleketi demokrasiden ve özgür siyasetten uzaklaştırdığı gibi özgür sanattan da uzaklaştırır ve baskılarla bir halkı ne yazık ki kendi kültürüne yabancı eder. Sanatsal geçmişimizle barıştıkça ve buna mutabık bir şekilde onunla haşır neşir olup tanıdıkça Türkiyeli sanatın geleceğinden bahsedebiliriz. Köklerinden beslenen sanat hızla gelişir, çölde vahadan engin bir denize dönüşür. Az önce bahsettiğim Anadolu Pop sularında Replikas'la açılan ikinci kanal bunun en güzel örneği. Eskisinden yenisine dinleyin, dinletin içinizde yarattığı etkinin farklılığını siz de göreceksiniz.

Dinlemek lazım
»The Wire'ın karışık kaset’i ve Erkin Koray’ın Meçhul’ünün yanına Doublemoon etiketiyle çıkan toğlama ‘Bosphorus Bridges’ güzel gider. Erkut Taçkın'ın Barry White yorumu ‘Sevmek İstiyorum’u egale edersek 10 adet şahsına münhasır enfes şarkı içeriyor. Kaçırmayın derim.

» Mos Def'in Selda Bağcan’dan ‘İnce İnce Bir Kar Yağar’ı alıntıladığı ‘Supermagic’.

» İşin özüne dönmek için Anadolu groove'un atası Ali Ekber Çiçek'ten ‘Haydar Haydar’ ve Neşet Ertaş’tan ‘Niğde Bağları’. 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.