ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 29 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“Nostaljik” Tarihi Kentler Toplantısı…Sayı: - 17.05.2006


Geçtiğimiz hafta Trabzon’da Tarihi Kentler Birliği toplantıları gerçekleştirildi. Bu toplantılara katılan tarihi kentlerin belediye başkanları, tarih kokan kentlerimizin nasıl zaman içinde tahrip edildiğini vurgulayıp artık tarihi kentlerimizi kurtarmanın zamanının geldiğini dile getirdiler. Bu çerçevede Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanının söylediği şu sözler çok çarpıcıydı ve bir o kadar da önemli: “Tarihi ve doğal güzelliklerimizi tahrip etmek için adeta bir yarış içindeyiz, bu konuda herkes müştereken sorumludur.”

Teknolojinin ileri boyutlarda gelişmesine paralel olarak,  inşaat teknolojisinin ilerlemesi, özellikle 1980’den sonra ülkemizdeki tüm tarihsel birikimi dolaysıyla kentlerimizi olumsuz bir biçimde etkiledi. 1960’larda başlayan köyden kente göç ilerleyen yıllar içinde artarak devam edince kentlerimiz, kentli olmayan halk yığınlarıyla dolmaya başladı. Bundan en çok etkilenen kentlerimiz kuşkusuz İstanbul ve dolaysıyla Anadolu’nun batısındaki kentlerdi. Gecekondulaşma kentleri kemirip bitirdi günümüze değin.

Örnek olarak Trabzon’u ele alırsak otuz beş yıl önce, Boztepe’ye çıkıp baktığınızda yemyeşil bahçelerin arasında bir kanaviçe marifetiyle görünen fazla dejenere olmamış oldukça planlı yerleşim yerleri görürdünüz. Ama şimdi o güzelim bahçelerin yerinde bugün dev binalar yükselmekte. Bugün yine Boztepe’ye çıkıp baktığınızda sadece Meydan parkını, Ataparkı ve Aşıklar parkının olduğu alanlarda öbek öbek ağaçları görürsünüz. Kentin geri kalmış bölümü ise sanki üzerine kireç atılmış gibi son derece çirkin bir manzara arz etmektedir.

Oysa 1937 yılında Trabzon'un şehir planını ya da kent yerleşim planını yapan Alman mimar Lambert, şehir planını yaptıktan sonra bazı tavsiyelerde bulunmuş ve şöyle demiştir özetle: “Sakın kentinizi yıkmayın, benim yaptığım şehir planına sadık kalın, yeşil alanlarınızı yok etmeden şehri güneye doğru genişleterek, yani şehrin güneyinde yeni imar alanları açarak şehri güneye doğru genişletin. Eski şehre dokunmayın. Göreceksiniz ki, bu tarihi kent ilerleyen yıllar içinde dünyanın en güzel kentlerinden birisi olarak bir açık hava müzesi ve bir turizm cenneti olacaktır. Bunu değerlendirin.”

Oysa biz zaman içinde bırakın şehri güneye genişletmeyi, yeni imar alanları açmayı, kentin o güzelim binalarını yıkıp yerine eğri büğrü, sadece parasal çıkarlarımızı düşündüğümüz binalar yaptık. Şehrin siluetini bozduk. Bununla da yetinmedik, şehre yeni arterler kazandırmak yerine bu şehirde yaşayamayacak kadar çok nüfusu bu şehre sıkıştırdık. Sonuçta (özellikle) son yirmi beş yıl içinde Trabzon’u kaybettik.

Buraya kadar anlattıklarım sadece Trabzon’un kaderi değildi kuşkusuz. Anadolu’da birçok tarihsel kent ve kasaba betonlaşmadan nasibini aldı. 1980 yılından sonra ülkemizin sosyal ve siyasi hayatında yaşanan hızlı değişim, yeni müteahhitler yarattı ve bu müteahhitler teknolojinin de sağladığı imkânlarla hiçbir kural tanımaksızın kentlerin ve kasabaların tarihsel birikimini yok ettiler.

Konfüçyüs’ün dediği gibi bir ülkenin sosyal, siyasi ve ekonomik yaşamında bozulma başlamışsa bundan ilk etkilenen şey müziktir.

İşte müziğiniz olmadığı zaman tüm güzellikleri dolaysıyla estetiğinizi ve inceliklerinizi kaybedip, bir inşaat mühendisi arkadaşımın dediği gibi beyinlerimizi bile beton haline çevirebiliyoruz. Bence sorun burada yatmaktadır.

Şimdi Avrupa Birliği bastırınca kalkıp Tarihi Kentler Birliği toplantıları düzenliyoruz tarihin yaşamadığı kentlerimizde…

Bu ne acı bir durumdur. Bilmem daha fazlasını anlatmama gerek var mı?

Ve sevgili dostlar bence bu toplantılar Tarihi Kentler Birliği toplantıları değil, olsa olsa Nostaljik Tarihi Kentler Birliği toplantıları olur ancak…

Bir düşünün bakalım, haklı değil miyim?


Müfit Semih Baylan
Editör







Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya 1 yorum yapılmış.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.