ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 121 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Dünyanın yok olması sadece sekiz dakika sürecekSayı: 1375 - 03.02.2012


Uzun yıllardır Türkiye’de savaştan ve barıştan başka bir şey konuşmuyoruz. Gerçi Türkiye’de barıştan söz etmek pek mümkün değil. Daha çok savaş hayatımızın her alanına sirayet  etti. Oysaki doğumdan ölümü çıkardığımızda geriye yaşam kalırken, savaştan barışı çıkardığımızda sadece ölüler kalıyor. Hal böyle olunca 31 yıldır bizimtiyatro’yu var etmeye çalışan Zafer Diper de 2011-2012 sanat dönemine ‘Savaştan ve Barıştan’ adlı müzikal oyunu ile başladı. Diper, tiyatroda alışık olmadığımız bir tekniği kullanarak bu oyun ile şiir, film, belgesel birlikteliğinde bizi dünya ve Türkiye tarihinde uzun bir yolculuğa çıkarıyor. Osmanlı dönemi, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı, Vietnam, 68 kuşağı gibi dünya halklarında derin izler bırakan savaşımları tiyatro sahnesinde beyazperdeden yansıtıyor.  Oyuna gitarıyla eşlik eden müzisyen Haluk Çetin ise ilk defa tiyatro sahnesinde.

BARI
Ş İÇİN MEDYAYA AÇILAN BİR SAVAŞ
Bu bellekleri tazelemeye yönelik tiyatro oyunu, aslında 13 bölümlük bir televizyon projesi olarak düşünülmüş. Fakat televizyon kanallarında yer bulamayınca Diper projesini –en iyi bildiği iş - tiyatroda anlatmaya karar vermiş.

Televizyonun popüler olmasının yanında daha kitlesel oldu
ğunu söyleyen Diper: “Tiyatroda 50-60 kişinin izlemesi başka, televizyonda 5 milyon kişini izlemesi başka. Ne kadar daha yararlı oluruz? Daha ne kadar kitlesel oluruz? Onu düşündük”. Sık sık seyircinin de dahil olduğu bu epik tiyatro oyununda, konunun uzmanları; yazar, siyasetçi, kültür-sanat insanı, öğrenciler tarihte yaşanları nedenleri, niçinlerini sorguluyor. Tıpkı bir televizyon programı gibi.  Ne var ki; kanallar böyle bir programa ilgi göstermiyor nedenini ise Diper şöyle anlatıyor; “Yayında işlenen konuların içeriği, ele alış biçimi kimi medya kuruluşlarını rahatsız etti. Bize film seyreder gibi savaş seyrettiriyorlar. Biz bunları şairlerimizle, müziklerimizle, anlatılarımızla yorumlayarak söylüyoruz. Bir yandan belleği tazelerken, belleği olmayanlara ‘Bak bu da oldu, böyle oldu senin tarihinde’ diyoruz.  Biz savaş ve barış derken başka şeyler de söylüyoruz. 68 kuşağı gibi olalım da diyoruz belki”.

TAR
İH TEKERRÜR EDİYOR
Görsel medyaya bolca göndermelerin yapıldığı oyunda, silahın şeklinin değiştiğinin, maddi bombalanmaya bir de manevi bombalanmanın eklendiğinin altı çiziliyor.

Diper bu durumu
şöyle özetliyor: “Valla bizim dünya görüşümüz belli. Bellisi de kaydı kuydu yaptığımız işler. Sanatla ilgili yapılan son açıklamalara bakarsanız tarihte farklı şekillerde yapıldı. Mesela bana 12 adet dava açıldı. İşçi sınıfının olmadığı, sendikaların olmadığı bir ülkede adaletten söz etmek pek de mümkün değildir.  Toplumsal görüşten yana bir şeyler yaptıysanız bu ülkede hep aynı nakaratı yaşarsınız. Biz oyunumuzla hatırlatıyoruz bakın tarihiniz bu ve tarih tekerrür ediyor.” Aynı zamanda bir hukuk öğrencisi olan, oyunda savaş ve barışa ses veren  müzisyen Haluk Çetin ise, adaletin bazen savaşılarak kazanılacağını  ve savaşın adalet için yapıldığı zaman doğru ve yeri olduğunu söyleyerek fikrini belirtiyor.

SA
ĞLIKLI BİR BARIŞ İÇİN
Bu programın hazırlanmasında başı çeken sunucu (Zafer Diper) ve müzisyen (Haluk Çetin) bir anlamda durumu protesto etmek için sahneye taşıdıkları projede savaş olgusunun tarihsel dönemlerde nedenselliklerini, bir türlü gerçekleşemeyen barış, ne zaman ve nasıl geleceğini sorgulatıyor. Oyun bitiminde nefis bir cümle ile bunun çözümünü söylüyor: Eğer bugün dünyada bir nükleer savaş olursa dünyanın yok olması sadece 8 dakika sürecek. O yüzden emperyalizmin kökü kurumadıkça sağlıklı ve kalıcı bir barıştan söz edilemez. 

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.