ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 151 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


“Kendi müziğimi yapmaktan başka çarem yok”Sayı: 1384 - 16.02.2012


Bir diğer İlhan Erşahin projesi ‘İstanbul Sessions’ da yoğun ilgi gördü. Hello! dergisi, Erşahin’i İstanbul’dayken yakaladı ve konser öncesi konuştu. Sadece müziğini değil hayata bakışını, Amerika’yı, toprak özlemini...

İstanbul Sessions’ın hikayesini anlatır mısınız?
İstanbul Sessions bir ‘Jam Session’ sırasında ortaya çıktı. İstanbul’da çalmam istenmişti. Bunun üzerine İstanbul’daki müzisyen arkadaşlarımı da bana eşlik etmeleri için çağırdım. Bu beraberlik sonucu İstanbul Sessions’ın da temelleri atıldı.

Arto Tunçboyacıyan’la birlikteli
ğinizin ruh halini bizimle paylaşır mısınız?
Arto ile 12 sene önce tanı
ştım. Ne zaman ondan bahsetsem onun müzisyen değil bir sihirbaz olduğunu söylüyorum.

Müzi
ğinize mistik tonlar hakim...
Bugünkü toplumda bir
şeyler eksik. Dünyada çok fazla yozlaşma var. Dünya tehlikede, insanlar kaybolmuş gibi. Bu yüzden kendi varlığımızın anlamını bulmak zorundayız. Gerçek cevabı henüz bulamadık. Bu cevaplara sahip olsaydık, şu an dünya böyle kötü durumda olmazdı.

İstanbul Sessions yepyeni bir sound etrafında Miles Davis’in Agartha grubundaki derin modal funk’la Ortadoğu ritim ve melodilerini buluşturup üzerine güçlü bir elektronik dub vuruşu ekliyor” yorumu yapılıyor.
Evet, aynen hepsini içeriyor ama biz bir stil arayı
şı içinde değiliz. Ben sadece Nublu müziğini çalıyorum ve bu tamamen doğal bir biçimde meydana geliyor. Hiçbir stil ya da tür peşinde koşmuyorum. Aslında müziğimde kimsenin motiflerini kullanmıyorum. Kendi müziğimi yapıyorum. Çünkü başka bir seçeneğim yok. Günlük ruh halime göre kendimi ifade ediyorum. Önemli olan ilham almak; neden yaptığın ve nasıl yaptığındır.

İstanbul’un renklerinden neler var?
İstanbul’da birçok renk var. Eğer dikkatli bakarsanız birçok güzel şey fark edebiliyorsunuz. İnsanlar kaybolmuş gibi ama yolun sonunda bir ışık var ve bu ışık İstanbul’da da bulunuyor. İstanbul’un bu rengi, şehirde yaşayan birçok insanın ruhunun renkliliğinden oluşuyor.

Bo
ğaz’ı düşündünüz, İstanbul kedileri için bir parça bestelediniz. Sokakların sesinde neler var?
Her gün sokaklarda yürüyoruz.
İnsanları görüyoruz, gülümsüyoruz, yiyip içiyoruz. Buradaki her şey çok gerçek.

Klasik caz çalarken, kendi müzi
ğinizi yapmaya başladınız. “Bugünün müziği sentezlerden doğacak” diyorsunuz.
Her 10 yılın kendine özgü bir müzi
ği var. Ve bazen aralarında ilişki kurabiliyorsunuz. Bu yüzden eski standartlara göre yaşanılabileceğini düşünmüyorum. Çünkü her şey çok çabuk değişiyor. Buna müzik de dahil. O yüzden hep şimdinin müziğinin peşindeyim.

Saksafon çalı
ş tekniğinizi Sonny Rollins ve Joe Henderson gibi efsane isimlerle kıyaslıyorlar.
Onlar geçmişti, ben şimdideyim. O kahramanlar benim için hep var olacak. Örneğin Joe Henderson’ı dinlerken çok zevk alıyorum ama onun çalış tekniği sebebiyle onun müziğini sevmiyorum. Çok cool bir insan olduğunu düşünüyorum ve onu örnek alıyorum.

Saksafonun daha çok topra
ğa yakın bir ses taşıdığını söylüyorsunuz.
Tabii ki, oradan geliyoruz, orada bitecek. Toprak ana her
şey, ona dikkat etmemiz gerekiyor.

New York büyüsünde ne var?
Vah
şi Batı! New York’ta kendi patatesini üretiyorsun, kendi kurallarına göre. En azından benim için öyle. New York’un kutsal bir yer olduğunu düşünüyorum, Kızılderililer zamanından kalma. Bir sihri var. Bu yüzden buraya dünya kültürü hakim. Özellikle yaşadığım East Village’ta. 40’lardan gelen Batı kültürünün kaynağı burası.

1.5 sene sonra Berkeley’yi bıraktınız ve New York’a ta
şındınız. Neden?
Okul okuldur. Burada herkes aynı
şeyi öğrenir; ama içindekini geliştirmeye pek fırsatı olmaz. Bu yüzden Berkeley mezunu birçok müzisyenin şu an kötü durumda olduğunu görüyorum. Çünkü okul onların tutkusunu bir şekilde emiyor.

Türkiye’de özgün buldu
ğunuz müzisyenler kimler?
Türkiye’ye sırf bu yüzden sık sık geliyorum. Çünkü burada ya
şayan müzisyenlerle müzik yapmayı gerçekten çok seviyorum.

Andy Warhol, Madonna, Ernest Hemingway, Reamonn, Rolling Stones, Led Zeppelin, Jimmy Hendrix, New York, East Village size ne ifade ediyor?
Dedi
ğim gibi 14 yaşımdan beri New York’tayım. Çok büyülü bir yer. Özgürlük ve her şey var. Bakalım burası bizi nereye götürecek? Ama hâlâ Brezilya’da yaşamak istiyorum.

İlhan Erşahin müzik dışında ne yapar peki? Kendini nasıl besler, yoğurur?
İyi yemek yer, arkadaşlarıyla ve ailesiyle olur, modayı takip eder.

Cadde


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.