ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 139 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Pan flüt ustası Gheorghe Zamfir: Türkiye’de müziğin kökleri çok sağlam !Sayı: 1386 - 20.02.2012


Yunan mitolojisinde kırların ve çobanların tanrısı olarak bilinen Pan, yarı insan yarı keçi bedenine sahiptir. Pan, kırlarda aniden insanların karşısına çıktığı ve onları görüntüsüyle korkuttuğu için panik sözcüğüne de ilham kaynağı olmuştur. Efsaneye göre Pan’ın âşık olduğu Syrinks (orman perisi), Pan’ın kendisine sarılacağı sırada saza dönüşür. Buna çok üzülen Pan âşığıyla birlikte olmak için o sazlardan bir enstrüman yapar ve bugün o enstrüman “sirinks” veya “pan flüt” adlarıyla anılıyor. Neolitik çağdan beri kullanılan bu enstrümanın bugünkü en büyük temsilcilerinden biri hiç şüphesiz Gheorghe Zamfir’dir.

Zamfir, 56 yıllık müzik kariyerinde 120 ödül almı
ştır, albümleri ise 40 milyondan fazla sattı. Öyle ki kendisi “Pan Flütün Kralı” olarak anılıyor. İkon haline dönüşen Zamfir, müzikteki rolü son derece küçük olan bir enstrümanı üflemeli çalgıların arasında çok önemli bir yere kavuşturdu ve sahip olduğu sihri gözler önüne serdi. Dünya çapında müziğine ilgi duyan bir kitle oluşturan sanatçı, pan flütü her kültüre ve her coğrafyaya sevdirdi.

13
Şubat’ta dinleyicisiyle Caddebostan Kültür Merkezi’nde buluşan sanatçı muhteşem konseriyle kendini bir kez daha kanıtladı. Konserde ‘Lonely Shepherd’, ‘El Condor Pasa’, ‘Liber Tango’, ‘Memleketim’ gibi şarkıları seslendiren sanatçıya pan flüt ve akordeonda Aydın Yavaş, piyanoda Alexander Mekaev, kemanda Lora Lipova, gitarda Özgür Sağlam, bas gitarda İlker Özalp ve davulda Utku Ünal eşlik etti. Konser sonrasında kendisiyle röportaj yapma fırsatı bulduk.

»Peki pan flüt çalmaya nasıl karar verdiniz? Romanya’nın geleneksel bir enstrümanı oldu
ğu için mi yoksa sizi teşvik eden biri mi vardı?

Pan flüt çalmaya çok geç ya
şta başladım. Pan flüt çalmaya başladığımda 14 yaşındaydım. Aslında bu enstrümanı ben seçmedim, o beni seçti. Ben onu keşfetmedim, o beni keşfetti. Benim keşfettiğim tek şey hayatımda duymadığım o eşsiz sesti.

»Yaptı
ğınız soundtrack çalışmaları kariyerinizi nasıl etkiledi?

Bu çalı
şmalar için onlar benimle iletişime geçti. Karate Kid, Picnic At Hanging Rock, Kill Bill… hepsi için kendileri benden çalışma yapmamı istedi. Ben hiçbir zaman başkasına teklif götürmedim. Tabii ki kendim besteler yaptım ama bunları kimseye teklif etmedim. Ne Amerika’da ne Fransa’da hiçbir yerde kendim teklif götürmedim.

»Gelecek için yeni projeleriniz var mı?

Mesela Türkiye’yle ilgili ba
şka projelerim var. Daha fazla konser vermek istiyorum ama bu sefer senfoni orkestrasıyla birlikte bir turne düşünüyorum. Çünkü burası harika bir ülke ve seyirci inanılmaz. Burada sahip olduğunuz kültür çok etkileyici. Çok uzun bir tarihiniz ve geçmişiniz var. Bu beni çok etkiliyor. Burada müziğin kökü çok sağlam ve saf. Gelişime çok açık olduğunu düşünüyorum. Disiplinli ve organize insanlarla çalışmayı seviyorum.

»Türkiye’de yapılan müzi
ği nasıl buluyorsunuz?

Aslında Türkiye’de müzi
ğin kalitesinin çok iyi olduğunu düşünüyorum. Ama bu müziğe alışmam için çalışmam gerekli. Çünkü bu tarz müziği yapmak o kadar da kolay değil. Buraya en başarılı klarnetçiyi, trompetçiyi, şarkıcıyı getirin ve ona Türkiye müziğini yapmasını söyleyin. Bunun imkânı yok ancak yüz yıl hatta bin yıl uğraşması gerekir. Bunu yapabilmek için gerçekten dâhi olmak gerekli. Tıpkı benim gibi.

parlealper@gmail.com

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.