ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 253 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Klasik müzik kuklayla buluştu Sayı: 1411 - 26.03.2012


Birii kukla sanatçısı, biri de piyanist. Yakın bir zamanda güçlerini birleştirip TRUP’u kurdular. Amaçları çok basit ve anlaşılır: Farklı disiplinlerdeki sanatçıları bir araya getirmek ve ortak üretimlere olanak sağlayacak bağımsız bir platform yaratabilmek… Şimdi de kukla sanatıyla klasik müziği buluşturan ‘Küçük Bir Kukla Süiti’ adlı performansla ‘merhaba’ demeye hazırlanıyorlar. Performans, Barok ve Klasik dönemlere damgasını vurmuş beş bestecinin, Vivaldi, Handel, Bach, Mozart ve Beethoven’ın hayatlarını sahneye taşıyor. Çağrı Yılmaz ve K. Batu Ekmekçi’yle TRUP’u ve Küçük Bir Kukla Süiti’ni konuştuk.

Trup nasıl do
ğdu?
Ça
ğrı: TRUP, Ortaçağ ve sonrasında dini yasaklar yüzünden ya da azınlık oldukları için gezmek, dolaşmak zorunda kalan, oyuncu, müzisyen, dansçı ya da en genel anlamıyla performansçılardan oluşan gezici topluluklara denirdi. Günümüze gelene kadar da gezici olsun olmasın, tiyatro gruplarını karşılayan bir terime dönüşş. Oysa bugün tiyatro ve performansla uğraşan pek çok grup ya devlete bağlı ya özel kişilerin himayesinde ya da bir biçimde kurumsallaşş yapılar. Bunu belirleyen asıl etkenin ekonomik ve elbette politik olduğu yadsınamaz bir gerçek. Biz de bir yandan kelimeyi gerçek anlamına kavuşturmak bir yandan da sanatçıların ortak üretimlerini bağımsız bir alanda oluşturabilecekleri bir platform yaratmak amacıyla bu isimle yola çıktık.

İlk projeniz de klasik müzikle kukla sanatını buluşturan bir oyun.
Çağrı: Aslında ortaya çıkan iş ‘oyun’ olarak tanımlansa da aslında bir performans izliyoruz. TRUP’u kurarken ve ‘Küçük Bir Kukla Süiti’ni yaratırken altını ısrarla çizdiğimiz şey de yaptığımız işin bir performans olduğuydu.

Oyunda hiç söz yok; yalnızca hareket ve müzik kullanıyorsunuz. Neden böyle bir yöntemi tercih ettiniz?
Batu: Müzi
ğin de kuklanın da kendi dilleri var. Biz sadece bu dillerin olanaklarını buluşturmak istedik.

Klasik müzik ve kukla sanatı gibi iki farklı disiplini bulu
ştururken nasıl bir kurgu izlediniz?
Batu: Kurgu sürecini, “Önce müzikleri seçelim, sonra ona uygun kukla yapalım” deyip de birbirinden ayrı tasarlayıp geliştirmedik. Aylarca süren masa başı çalışmaları ve bunun sonucu gelişen ortak dil, kurgu aşamasını da kendiliğinden çözdü. Çalışma sürecinde, kukla ve müzik kurgusu birbirini çok fazla etkileyip dönüştürdü. Mesela, başlangıçta çok minimal bir sahne düşünmüştük ama provalar ilerledikçe bunun bir hayli dışına çıktık.

TRUP’un bundan sonraki projeleri neler olacak?
Ça
ğrı: ‘Küçük Bir Kukla Süiti’nin bitişinde bundan sonraki projeye dair bir ipucu veriyoruz zaten… Ama TRUP, statik bir yapı değil; başka sanatçılara ve projelere de açık bir platform. Bu yüzden zaman içinde kendini belirleyecek, değişecek, dönüşecek ve değdiği insanların artmasıyla yeni yeni işler üretecek.

trup.perform@gmail.com

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.