ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 234 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Utanarak söylüyorum hâlâ Pamuk okumadım...Sayı: 1441 - 09.05.2012


Suzanne Vega’yla röportaj yapmak her zaman zor. Sadece ‘Tom’s Diner’, ‘Luka’, ‘Marlene on the Wall’, ‘In Liverpool’ gibi hitleriyle değil, her şarkısıyla bir şekilde dinleyicisine temas eden Vega külliyatını bir röportajın sınırlarına sığdırmak hiç kolay değil. Kitapları, David Byrne, David Lynch gibi isimlerle işbirliği, Second Life gibi beklenmedik yerlerde insanın karşısına çıkması gibi farklı aktiviteleriyle bu zorluk daha da pekişiyor. Bu efsane sanatçıya, 22-23 Mayıs İKSV Salon konserini fırsat bilip telefonla bağlandık.

‘Close–Up’ serisinde klasik Suzanne Vega hitlerinin akustik versiyonlarını seslendiriyorsunuz. Yıllar sonra bu
şarkıları tekrar ziyaret etmek nasıl bir tecrübeydi?
Halen benim için bir gücü olan
şarkıları koymaya çalıştım bu seride. Seçtiklerim hâlâ izleyiciye hitap eden şarkılar. 80’lerin ortasında yazdığım ‘Ironbound’ gibi şarkıları bu kadar yıl sonra tekrar ziyaret etmek ilginç oldu. Ama diğer şarkıların hepsi, ‘Queen&Soldier’, ‘Luka’, ‘Tom’s Diner’ ve diğerleri, ilk yazdığım günlerde olduğu kadar güncel geliyor bana.

‘Ironbound’u farklı yapan neydi?
Evlilikle ve New Jersey’de ya
şamakla ilgili bir şarkıydı. O sıralarda da evlilikten kaçınıyordum. Şimdiyse altı yıldır evliyim. O yüzden tekrar o yılları ziyaret etmek ilginç.

1985’ten albümlerin yanı sıra
şiir kitapları çıkardınız, David Lynch’in müzik albümü gibi farklı projelerde yer aldınız. Yazar tıkanıklığı çektiğiniz oluyor mu?
Evet, devamlı. (Gülüyor) Çok kolay yazamıyorum. Ama aslına bakarsanız aynı zamanda devamlı da yazıyorum, bir günlük tutuyorum. Fikirlerimi yazdı
ğım bir defterim var. Ama şarkı yazmak hiç bitmeyen bir mücadele gibi.

En son Carson McCullers üzerine bir oyun yazdınız. ‘Edith Wharton Figurines’ gibi
şarkılarınızda da edebi referanslar malum. Edebiyattan nasıl besleniyorsunuz?
Özellikle karakterler… Kaspar Hauser’in hayat hikâyesini ilk okudu
ğumda o kadar etkilenmiştim ki 80’lerde onun üzerine ‘Wooden Horse’u yazmıştım. Engellerle mücadele eden karakterleri, problemleriyle başa çıkabilen kahramanları seviyorum.

Bir önceki telefon röportajımızda ‘Tom’s Diner’ın,Orhan Pamuk’un en sevdi
ği şarkılardan olduğunu söylemiştim, siz de heyecanlandığınızı, okumak istediğinizi söylemiştiniz. Okuma şansınız oldu mu?
Utanarak söylüyorum, okumadım. Ama artık gerçekten okumalıyım. Türkiye’ye gelmeden hâlâ birkaç haftam var.

DNA’in 1990’lardaki ‘Tom’s Diner’ miksi zamanının dans hitlerinden olmu
ştu. Ayrıca yine aynı şarkının MP3 formatına ilk uyarlanan parça olmasından dolayı ‘MP3’ün annesi’ olarak da anılıyorsunuz. Bir folk müzisyeninden beklenmeyecek unvanlar, şaşırtıcı gelmiş miydi?
Hayat hikâyem genelgeçer planlara hiç uymadı
ğından dolayı çok da şaşırmadım. Kimseninki plana tam uymaz ama benimkinde şimdiye kadar birçok tuhaf dönemeçler, beklenmedik gelişmeler oldu. ‘MP3’ün annesi’ olarak anılmak da onlardan biri. Ama artık alıştım.

Nasıl tuhaflıklardı bunlar?
Çok küçük bir bebek olarak do
ğmuşum, 1.2 kilo geliyormuşum. Yani doğduğumda bile hayatta kalmak için uğraşmam gerekmiş. 9 yaşımdayken babamın gerçek babam olmadığını öğrendim ve kardeşlerimden farklı olduğum fikrine kendimi alıştırmam gerekti. Bir de şu anki kocamın bana 23 yaşımdayken evlenme teklif etmesi, benim bu teklifi 23 yıl sonrasında kabul etmem oldu! Zamanında ‘Luka’nın büyük bir hit olması da kaderin bir cilvesi gibi gelir bana. ‘Tom’s Diner’ remiksi de tüm bu tuhaf gidişata uyuyor.

Çokça cover’lanan isimlerdensiniz. En son
İsrailli grup The Young Professionals, ‘Blood Makes Noise’ şarkısını yine bir dans parçasına dönüştürdü. Sizi şimdiye kadar en şaşırtan cover hangisiydi?
The Lemonheads’in ‘Luka’ cover’ını ilk dinledi
ğimde biraz gergindim. Ama sonrasında o versiyonu çok sevdim. ‘Cool’ bir fikirdi. Ama son dönemde en şaşırtıcısı Snoop Dogg’un ‘Tom’s Diner’ı cover’laması oldu. Tam bir sürprizdi.

‘Beauty&Crime’ albümünüzde hâlâ 11 Eylül etkilerini üzerinden atmaya çalı
şan bir New York resmi çizmiştiniz. Şimdi nedir durum?
Bazen insanlarla konu
ştuğunuzda anlıyorsunuz ki herkesi çok derinden etkileyen bir yönü var. İnsanların ya yakın bir akrabası ya bir arkadaşı ya da kendinin 11 Eylül etkilerini birinci elden yaşadığını fark ediyorsunuz. Yüzeyde ise iyileşme görüyorsunuz. Olayın 10. yıldönümünde beklendiğinden daha az bir katılım oldu. Galiba insanlar geçmişte yaşamak istemiyor.

Bir New York’lu olarak Occupy Wall Street hareketi hakkındaki dü
şünceleriniz neler?
Kocam hem avukat hem de bir
şair. Tutuklanan protestoculardan bazısının da savunmasını yapıyor. O yüzden oraya gidip protestolarda yer almasam da kocam dolayısıyla evimin içinden bir Occupy Wall Street manzarası görebiliyorum.Amerika’nın uyanıp daha ruhani biri haline gelmek istediğinin işareti. Materyalistik değerler bir şekilde çıkmaza girdi.Amerika’daki ekonomik zorluklar bir kuşağı uyandırdı. Hepsi de genç değil aslında. Bazıları 60’lardan, 70’lerden radikaller.

‘Left of the Center’
şarkınızdan politik görüşünüze dair bir şeyler de çıkarabilmek mümkün mü?
Evet. Do
ğru. Kendime radikal diyemem ama merkezin solundayım.

Her aydınlı
ğın bir karanlığı var
Şarkılarınızda karanlık temalar da sık sık yer alıyor. Bu gibi temalar hikâyeciliğin gereği mi sizce?
Evet, kesinlikle. Özellikle de burada,Amerika’da mutlu olmamız yönünde büyük bir baskı var. Bu baskının bir kısmı da ekonomiyle ba
ğlantılı. Her reklamda illaki gülen insanlarla karşılaşırsınız. Diş macunu, portakal suyu fark etmez... Bu da biraz delice. Çünkü hayat melankoliyle dolu. Ki melankoli de güzeldir. Depresif bir insan olduğumu söyleyemem. Ama her aydınlığın karanlığı vardır. Bir şekilde her zaman daha iyimser, neşeli, olumlu olmaya odaklı Amerikan estetiğine bir tepki de diyebiliriz. Benim denge bulma yolum bu. (Gülüyor)

Gündelik hayat gözlemleri de yazdı
ğınız sözlerin önemli bir parçası...
Evet atmosferde ne oldu
ğunu görmek için New York’u sık sık dolaşırım. Ve bazı suratlar beni kendine çeker, onlar üzerine, kim olduklarını, problemlerinin ya da umutlarının ne olduğunu düşünürüm. Bundan hoşlanıyorum. Bir süreliğine kendimden çıkıp kendimi insanlığın bir parçası gibi hissetme yöntemim. Aynı zamanda çok da tetikleyici bir şey bence...

HAYATIMDAK
İ TUHAFLIKLAR
*1.2 kilo do
ğmuşum, hayatta kalmak için uğraşmam gerekmiş.
* 9 ya
şımdayken babamın gerçek babam olmadığını öğrendim.
*
Şu andaki kocam 23 yaşımdayken evlenme teklif etti, 23 yıl sonra kabul ettim.
*‘MP3’ün annesi’ olarak anılmak da bunlardan biri.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.