ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 17 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Esin periliğinden yaratıcılığaSayı: 1466 - 13.06.2012


İstanbul Müzik Festivali'nin önceki günkü konukları "Müziğin Kadın Kahramanları"ydı.  İstanbul Müzik Festivali’nin 8 Haziran akşamı Süreyya Operası’ndaki konserinin adının(“Müziğin Kadın Kahramanları”) ne kadar yerinde olduğunu müzik tarihine baktığımızda görüyoruz. Konseri tasarlayan Cihat Aşkın ile Aydın Büke’nin “Konsere Doğru” başlıklı, konserde yapıtlarına yer verilen kadın bestecilerden söz ettikleri söyleşinin özü de zaten kadınların müzikle uğraşmasının, özellikle de beste yapmasının gerçekten kahramanlık olduğuydu. Cihat Aşkın’ın “Müzik tarihi boyunca kadınlar sürekli engellenmiş, her alanda olduğu gibi. Oysa müzik adının kökeninde kadın var. Eski Yunan mitologyasındaki, sanatların esin perileri, Zeus’un kızları ‘Musa’ların adından türemiş müzik sözcüğü” dedikten sonraki şu sözleri, şakayla karışık da olsa, gerçeği on ikiden vuruyor bence:

“Anla
şılan erkekler, kadınların ‘esin perisi’ olmakla yetinmelerinı istemişler hep. Aslında günümüzde de durumun çok değişik olmadığını görüyoruz, özellikle ülkemizde.”

İstanbul Oda Orkestrası, sanırım bu konsere özgü, tümüyle kadınlardan oluşuyordu. Bazı yapıtlarda orkestraya piyano, kanun, çeng, kemençe, ney, tambur ve sesleriyle katılanlar da kadındı. (Piyano Cana Gürmen, çeng ve kanun Şehvar Beşiroğlu, kemençe Neva Özgen, ney Sühendan Çetin, tambur Elif Tuğçe Korkmaz, sopranolar Pervin Çakar ve Yaprak Sayar.) Sahneye çıkan iki erkekten biri orkestranın şefi Hakan Şensoy, ikincisi ise konseri tasarlayan ve kemanıyla da katılan Cihat Aşkın’dı.

Konserde bizden ve Batı’dan on bir kadın bestecinin yapıtlarıyla bir halk türküsü seslendirildi. Yapıtı çalınan Batılı kadın besteciler ünlü Mendelsshon’un kızkarde
şi Fanny, Schumann’ın eşi Clara, İngiliz Dame Ethel Smyth ve Amerikalı Amy Beach’ti. Yapıtların hepsi nitelikli, ama Fanny Mendelsshon’un lied’i ile Clara Schumann’ın romasları daha üst düzeydeydi, bence. Türk bestecilerinin yapıtları arasındansa, 18. yüzyılda yaşamış olan Dilhayat Kalfa’nın Evcara Saz Semaisi’ni (orkestraya uyarlanmış çoksesli biçimiyle) çok sevdim. Seslendirilen diğer Türk yapıtlarını (Fehime Sultan’ın Ulusal Birlik, Leyla Saz’ın Neşide-i Zafer marşları; Neveser Kökdeş’in Canandan Uzak Kaldı Gönül, Faize Ergin’in Gönül Ne İçin Ateşlere Yansın şarkıları; Kevser Hanım’ın çok çalınan Nihavent Longa’sı, kendisi de salonda bulunan, çağdaş bestecilerimizden Ayşegül Kostak Toksoy’un genç yaşta yitirdiği arkadaşı için yazdığı Özlem adlı yapıtı ve halk türküsü Sarı Gelin) dinlemek de, özellikle kendi bestecilerimizi tanımak ve değerlendirmek açısından, önemliydi benim için. Bu anlamlı konsere emeği geçen herkese teşekkürler...


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.