ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 41 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Şarkıların İdeolojisi - 4Sayı: 1488 - 13.07.2012


Şarkılardaki ezgilerin ideolojisi

Bir eleştiriden besleme yapacağım bu bölümde: “Şarkıların sadece sözlerini değerlendiriyorsun, ezgiler ne olacak?”

 

Bu yazıda şarkılardaki ezginin ideolojisini tartışacağım.

 

Sanatın soyutluk anlamında tepe noktalarından biri olan müzikte, anlamı ve iletiyi her daim çırılçıplak ortaya koymak söz konusu değildir elbette. Bu da müzikle ilgili yazmayı zorlaştıranların başında geliyor sanırım. Yine de müziğin, ileti düzeyinde bir şeyleri taşıdığını, müzik dinlerken veya yaparken, müziğin düşüncelerimize ve duygu durumumuza yaptığı belirgin etkiden biliyoruz.

 

Şarkıda öz ve biçim

Bilindiği gibi şarkı, sözlü müzik eseridir. Bir şarkı için öz ve biçim kavramlarını kabaca belirtirsek: şarkının sözleri (öz) ve müziği (biçim)dir. Elbette bu anlaşılır olmak için yapılmış yanlış bir bölümlemedir, çünkü şiirde, seçilen sözcükler, kafiye, simetri, asimetri gibi nitelikleri dolayısıyla biçimi de barındırır. Aynı zamanda müzik de belirttiğim gibi soyut dizgede de olsa bir özü barındırır. Ancak belirttiklerim (söz=öz, müzik=biçim) baskın anlamda taşıyıcıdırlar.

 

Şarkı sözlerinin söylemleri ve düşünüş şekillerini nasıl taşıyıp yeniden ürettiğine daha önceki tefrikalarda değindik ve örneklendirdik, yine devam edeceğiz. Peki ya şarkılardaki ezgiler?

 

Çalgı Müziği’nde anlam

Bu soru, temelini çalgı müziğindeki (söz içermeyen müzik) anlam tartışmasında temellendirilebilecek niteliktedir.

 

Ahmet Say’ın bu konudaki değerli katkısını aynen aktarmak istiyorum: “Salt çalgı müziği, halk dansları için kırsal kesimde başlayıp sonraları saray danslarına sıçramıştır. Çokseslilikte müziğin ‘söz’den tam bağımsızlığını kurtarması ise Rönesans'tan sonra epeyce uzun yıllar sürmüştür. Senfoni formunun gerçek anlamda boy göstermesi ise 18'inci yüzyılın ortalarında Stamitz'le Manheim ekolü ile başlamıştır.”

 

Çalgı müziği, gerçekten de müziğin kendini 'müzik' olarak yansıtabildiği, kendisini büyüterek, nispeten özgürce gelişme imkânı bulduğu, sözlü müziğe nispeten daha soyut bir alandır. Yine de ezgilerin taşıdığı iletiler var. Eserin ismi, besteleyenin kimliği, eserin kullanım alanı gibi özellikler ezginin ideolojisi konusunda hâlihazırda dikkate alınan niteliklerdir. Bunun yanı sıra makamlar, ritmik yapı, metronom, seçilen çalgılar da dikkate alınabilir nitelikler olarak değerlendirilebilir.

 

‘Rodrigo’nun ünlü gitar konçertosunun devrimciler tarafından sahiplenilmesi, sıklıkla fon olarak kullanılması, melodik yapısındaki meydan okuma ve mücadele etme çağşımlarından daha çok, ‘Deniz Gezmiş’in en sevdiği şarkı’ statüsüyle ilgilidir. Hatta şu uzun ‘örnek devrimci sanatçılar’  (“Nazım Hikmet, Sabahattin Ali, Victor Jara, Bertolt Brecht, Ruhi Su…”) listesinde Rodrigo’nun adını görmüşğüm bile var.

 

Yine ‘Dünya Devrim Şarkıları’ albümünde yer alan ‘Che Guevara’daki çoksesli koral yapı ve hüznü sırtlamış bir isyanın çağşımı yadsınamaz ancak eserin anlamını asıl yüklenen, eserin adı ve icra eden grubun (Quilapayun) kültürel-politik kimliğidir.

 

 

Şarkıların Ezgileri

Asıl meseleye dönelim.

 

Algılarımızdaki hiyerarşiyi fark edebileceğimiz en iyi alan herhalde bir şarkının ‘video-klip’idir. Görsel – Söz – Müzik sıralı hiyerarşi dolayısıyla, aslında bu disiplinler arasında da bir ezen-ezilen ilişkisi oluşur.

 

Şarkıdaki durum da buna benziyor: Sözün, anlamı belirlemedeki gücü müziği alt ediyor; şimdilik.

 

Örneğin, "Baş Koymuşum Türkiye'min Yoluna" şarkısının ezgisini, sözlerinden bağımsız düşünme ihtimalimiz kalmamıştır artık ve ezgi kirlenmiştir. Dolayısıyla biraz da kabalaştırıp, “şarkıdaki ezginin ifadesi, söze tâbidir.” dersek yanlış olmaz.

 

 

serdaryturkmen@gmail.com


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.