ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 50 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Baltacıgil Kardeşlerle kanatlanmak... Sayı: 1507 - 04.10.2012


Muhteşemdiler. Olağanüstüydüler. Eşsizdiler. Unutulmaz, benzersiz bir gece yaşattılar.

 

Sir Simon Rattle yönetiminde Berlin Filarmoni Orkestrası ve iki solistinin Efe Baltacıgil ve Fora Baltacıgil'in yaşattıkları geceden söz ediyorum.

 

Bugüne dek bu sayfalarda onlar için ayrıntılı yazılar söyleşiler okudunuz. Ben o gecenin duygu ve düşünce yoğunluğunu paylaşmaya çalışacağım...

 

Dünyanın en iyi Orkestrası diye de tanınan bir orkestra... Birikim ve deneyimini, ileriye dönük açılımlarla bütünleyen , müziği misyon edinmiş bir şef...

 

Dünya müzik arenasında hızla yükselen iki genç solist : Efe ve Fora Baltacıgil...

 

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın "40 yıl özel konseri" sadece efsanevi şefleri ve orkestranın niteliği açısından değil, iki genç solisti açısından da çok özeldi.

 

Shubert'in "Bitmemiş Senfonisi" (8. Senfoni) ve Beethoven'in 7. Senfonisi ve Giovanni Bottesini'nin keman – kontrbas-orkestra için bestesinin, viyolonsel ve kontrbas ve orkestra için düzenlenmiş şekli...

 

İki senfoniyi bugüne dek bin kez dinlemiş olsanız bile bu farklıydı: Mükemmeldi. Her çalgıyı, her sazı tek tek duyabiliyor, sadece o saza yoğunlaşabiliyordunuz. Sanki koca orkestrada her bir müzisyen, konserin solistiydi. Ve hepsi bir bütündü. Sadece her çalgıyı değil, her notayı ve her susuşu da duyabiliyordunuz.

 

Maestro Simon Rattle hiçbir abartıya kaçmayan, adeta "minimalist" diye niteleyebileceğim bir şef. Minicik bir kıpırtı, bir devinim , bir bakışıyla sanki yerkürenin en derinlerinden, (ya da müzisyenlerin ruhundan) istediği notaları / sesleri çıkarıp bize sunuveriyordu... Şef, sanki orkestradaki her müzisyenin her çalgının uzantısı bir parçasıydı.

 

"Bizim çocuklarımız"

 

Gelelim iki soliste... Efe Baltacıgil ve Fora Baltacıgil...

 

O akşam , Haliç Kongre salonunu dolduran belli bir yaşın üzerinde ne kadar insan varsa, hiç kuşkum yok, hepsi onları kendi çocukları gibi gördü... Onları kucaklamak, bağırlarına basmak istedi... Arada en çok duyduğum söz "Bizim çocuklar" sözü oldu... (Babaları, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası kontrbasçısı ayni zamanda cazcı ve Rock'çu Yaz Baltacıgil ve Türk Müziği Devlet Konservatuarı 'ndan Anneleri Nilgün Marmara, keman ve kemençe çalan avukat dedeleri – yani birkaç kuşak müzisyen aile umarım bu sahiplenmeye bozulmaz!)

 

Çellist Efe (d.1978) ve kontrbasçı Fora (d.1983) İstanbul Devlet Konservatuarından sonra kazandıkları burslarla yurt dışında eğitim aldılar. Girdikleri her yarışmadan ödüllerle döndüler. Her ödül onlara yeni konserler ve farklı orkestralarla çalışma olanağı verdi. (Tümünün dökümü bu köşeye sığmaz!) Halen ikisi de ABD'de çok önemli orkestraların grup şefleri: Efe Baltacıgil Seattle Senfoni Orkestrası'nın çello grubu şefi; Fora Baltacıgil New York Filarmoni'nin kontrbas grubu şefi...

 

Bettesini'nin eseri ve sonraki "bis" parçalarında sadece yetenekleri ,ustalıkları değil, tüm orkestrayla, şefle ve birbirleriyle ilişkileri de görülecek (işitilecek) bir şeydi... Bir de alçakgönüllü halleri, çevrelerine sevgi saygı yüklü gülümseyişleri... Şef Simon Rattle'ın onları yüceltişi, sevgi yumağıyla saran tavrı, ilk andan başlayarak biz dinleyicilere de bulaştı. Ve o andan sonra "Bizim çocuklar" oldular!

 

Son zamanlarda bir çoğumuz için sevinecek, mutlu olacak, umudu yeşertecek herhangi bir şey yoktu ülkede... Baltacıgil kardeşler bize ihtiyacımız olan o sevinci, umudu ve en önemlisi gururu verdi. Onlarla kıvanç duyduk, yüceldik ve kanatlandık!

 

Konseri gerçekleştiren ve katkıda bulunanları kutlarım

 

Çok önemli bir konferans

 

Sevgili Okurlar 3 Ekim'de saat 16:00'da Boğaziçi Üniversitesi'nde Barış Eğitimi Araştırma Merkezi'nce düzenlenen önemli bir konferans var. Dünyada barış çalışmalarıyla ünlenmiş Prof. Johan Galtung "Orta Doğu'daki Anlaşmazlıklara Olası Çözüm Önerileri" başlıklı bir konferans verecek.

 

1959 da ilk Uluslararasıi Baris Arastirma Enstitusunu Osla'da kuran , bu konuda elli kadar kitabı bulunan, 1987 de Nobel Barış ödülüne alternatif bir ödül olan "The Right Livelihood Award" a sahip Johan Galtung, uzman danışman olarak Somali, Yugoslavya, Kuzey İrlanda, Bask ve İspanya, İsrail ve Filistin,Çin, Tibet gibi çatışma bölgelerinde barış için, Güney ve Kuzey Kore arasında arabuluculuk etkinliklerinde, Ekvator ve Peru sınır çözümünde çalıştı. İlgilenenlere duyurulur...


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.