ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 109 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bir Bach vardır Saariaho'dan içeri Sayı: 1512 - 05.11.2012


Günümüzün en önemli çağdaş müzik bestecilerinden Grammy ödüllü Kaija Saariaho, eserlerinin seslendirileceği iki özel konserle kasım ayında Borusan Müzik Evi’ne konuk oluyor. Saariaho’nun Borusan Kültür Sanat’ın siparişi üzerine bestelediği ve ünlü kemancı Richard Schmoucler’e adadığı ‘Frises’ adlı yapıtın dünya prömiyerinde sanatçıya Fransız elektronik müzik ustası Jean-Baptiste Barrière eşlik edecek.


Borusan Müzik Evi, di
ğer taraftan 1–28 Kasım tarihleri arasında ‘Tidelines’ adlı sergiye ev sahipliği yapacak. Yazar Amin Maalouf, görsel sanatçılar Raija Malka ve Melek Mazıcı ile yine besteci Kaija Saariaho’nun disiplinlerarası işbirliğinden doğan ‘Tidelines’ edebiyat, müzik ve görsel sanatların bir aradalığından üreyen işlerle izleyiciyi kimlik üzerine düşünmeye davet ediyor.


Saariaho’yu tanımayanlara tanıtmak, tanıyanlara mu
ştulamak için üç beş soru da bizden gitti. Tahminimin aksine sorularıma pek fazla ilişmeden kendi müziğini anlattı, sağ olsun.

 


Keman çalmaya altı, piyanoya sekiz ya
şında başlamışsınız. Ama Mozart’ın biyografisini okuyunca yeterince yetenekli olmadığınıza karar verip org ve müzikoloji eğitimine dalmışsınız. Kendinize karşı hep böyle acımasız mısınızdır? Bu acımasızlık değil de gerçekçi olma çabası. Sonuçta halihazırdaki bir çocuğun kendine has fikirleriydi. Etrafımda da kendimi çok fazla sorguladığımı söyleyebilecek kimse yoktu. Ama evet, iş ahlakım yüksektir. Bu tavır bir taraftan ait olduğum kültürden geliyor fakat yıllar içinde ben de kendime karşı daha nazik olmayı öğrendim.


Edith Södergran, Virginia Woolf, Sylvia Plath, Anaïs Nin gibi kadın yazarların müzi
ğinizde etkileri olduğunu söylüyorsunuz. Bu isimlerin sizin için ortak noktası nedir?


Bu bahsetti
ğiniz yazarların hepsi fevkalade sanatçılar ve işleriyle kendilerine bu dünyada bir yer açmakta çok büyük zorluklar yaşamışlar. Ben onların sadece sanatlarından değil, yaşamla ilgili görüşlerinden de etkilendim. Genç bir kadın olarak rol modeli arayışım vardı ve buna müzik içinde pek karşılık bulamayınca edebiyata yöneldim.


Magnus Lindberg ve Esa-Pekka Salonen gibi dostlarınız müzi
ğe yönelik gündelik fikirler katıp Tristan Murail ve Gérard Grisey gibi isimler de armoniye dair perspektif kazandırmış olmalılar müziğinize.


Biz ö
ğrenciliğimizde Magnus ve Esa-Pekka ile bir dolu müzik tartışmasına girerdik. Fikir alışverişinde bulunur ve birbirimize yorum yapardık. Zaman içinde herkes kendi yoluna girdi ve şimdilerde artık müzikten çok yaşam hakkında konuşuyoruz. Bu anlamda Kuzeylilikle ilgili tek bir tavır söyleyemem müziği tarif etmeye kalksam, ama daha uzun cümleler ve ritmik öğelere daha az yönelmiş bir seçimden söz edebiliriz. Öte taraftan Murail ve Grisey ise her zaman farklı besteciler oldular, çalışma yöntemleri de öyle. Benim müziğim ise frekansların ve tınıların armoniklerle ilgili bana ilham vermesinin bir sonucu olarak görülebilir. Benim besteleme tekniğim çok farklı kaynaklara ve ayrıca dizinsel (dizisel) müziğe dayanır.

 


Peki enstrümantasyon anlayı
şınızın hemen her 10 yılda bir değiştiğini düşünüyor musunuz? Daha ziyade, enstrümantasyon yaklaşımımın sürekli evrildiğini söyleyebilirim. Değişimlerin kaynağı benim hem besteci olarak deneyimlerim hem de kişisel değişimlerim. Ama ilk bestelerimden bu yana enstrümantasyonda temel değişimlerim olduğunu düşünmüyorum. Beste yaparken de önce kendim için başlıkları belirlerim ki böylece belli bir malzeme üstüne yoğunlaşıp müziğe bir çehre kazandırabileyim. Daha sonra o başlıklar da bu müziğin parçası olur, çünkü benim müzik formları ve belirlediğim başlıklar ile kurduğum ilişki birbirine çok benzer. Ve hepsi ayrılmaz biçimde bana ait fikirlerdir.


Raija Malka, Amin Maalouf, Melek Mazıcı ve sizin çalı
şmalarınızla ilk olarak Helsinki’de düzenlenen ve bu aralar İstanbul’a gelen ‘Tidelines’ sergisinin meselesi nedir? ‘Tidelines’ insan kimliği ve bizim buna yönelik tavrımızı ifade eden sanatsal algımızın birlikteliğinden inşa olmuş bir enstalasyon. Temel fikir Amin Maalouf’un ‘Les identités meurtrières’ (Ölümcül Kimlikler) kitabına dayanıyor. Bir insanın kimliği karmaşık ve değişkendir, kimse kimsenin ardına ve sadece kimliğine saklanmamalıdır. Örneğin dinsel bir kimlik bir anda fanatik, insanlıktan çıkmış ve farklılıklara hoşgörüsünü kaybetmiş bireyler yaratabilir.


İ
stanbul’da ‘Frises’ın dünyada ilk seslendirilişi gerçekleşecek. Form ve içerik olarak nasıl özetlersiniz? ‘Frises’ Bach’ın keman için yazdıklarından ve şakon, pasakalya gibi bazı tarihi varyasyon tekniklerinden esinlenmiş bir yapıt. Kırılgan olduğu kadar enerjik ve fiziki bir sound’u var. Elektronik bölümünde ise enstrümanın renk ve olanaklarını genişleterek bahsettiğim tarihi besteleme tekniklerine yeni ve çağdaş bir yorum getirmek istedim.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.