ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 36 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Ahmed Hatiboğlu'nun "Beste Külliyâtı"Sayı: 1515 - 26.11.2012


Ahmed Hatiboğlu'nun benim hayatımda önemli bir yeri vardır. Kalbimin, sahibini İslâmiyet'i merak edip öğrenmeye teşvik ettiği seksenli yıllarda, TRT Ankara Radyosu'nca cumartesi günleri sabah saat on-onbir civârında yayınlanan Türk Tasavvuf Mûsikîsi programını ilgiyle ve hiç kaçırmadan dinlerdim. Bu güzel ve beni çok etkileyen tasavvuf mûsikîsi programını Sayın Ahmed Hatiboğlu hazırlardı ve her programda tasavvuf mûsikîsi repertuarının en güzel ilâhîlerini, şefliğini yaptığı (tam ismi aklımda yanlış kalmış olabilir) TRT Ankara Radyosu Türk Tasavvuf Mûsikîsi Topluluğu ile birlikte seslendirirlerdi. Elbette bu kıymetli repertuar içinde Sayın Hatiboğlu'nun kendi besteleri de yer almaktaydı. Ben de bu eserleri can kulağıyla dinler hatta ezberlemeye çalışırdım. Tasavvuf mûsikîsini de ilk olarak bu sâyede tanıyıp öğrenmeye ve sevmeye başladığımı da ifade etmeliyim. Sayın Ahmed Hatiboğlu bu önemli hizmetiyle o tarihlerde benim gibi kimbilir daha kaç genç insana tasavvuf mûsikîsini, oradan da tasavvuf kültürünü sevdirmiş ve kalplerinin İslâmiyet'e ısınmasına vesîle olmuştur. Bir mûsikîşinas için bundan daha güzel bir hizmet ve sâhib olduğu kâbiliyeti bundan daha güzel kullanma şekli olabilir mi ?

 

Ahmed Hatiboğlu, içinde bulunduğumuz bu zamanlarda mûsikîmize çok büyük hizmetlerde bulunmuş, ama bu hizmetleri gerçekleştirirken de tevazûu elden bırakmamıştır. Bu bilge ve öğretici kişiliği sâyesindedir ki özellikle tasavvuf mûsikîsi repertuarımız bir hayli zenginleşmiştir diye düşünüyorum. Bence Sayın Hatiboğlu, bilgili, dürüst, çalışkan, erdemli, mütevâzî, üretken ve verimli müzisyen profilinin zamanımızdaki en önemli temsilcilerinden biridir. Kendisi, yaptığı iş ile kişiliğinin son derece örtüşğünü düşündüğüm bir bestekârdır bana göre, bugün yaşayan ve birşeyleri yaşatmaya gayret sarfeden, hatta bütün hayatını bu işe vakfeden bir "eski zaman insanı"dır. Yüzlerce birbirinden güzel eser besteleyeceksiniz, eserleriniz dilden dile dolaşacak ve bu verimliliğinizin besleyip büyütebileceği nefsinizi dizginleyip şan-şöhret peşinde olmayacaksınız, sessiz sedâsız hizmete devam edeceksiniz. Az iş değil doğrusu ve elbette takdire şâyân bir "gerçek sanatçı tavrı". Kendisinden hepimizin ama özellikle ortalıkta "tasavvuf mûsikîsi sanatçısı" olarak dolaşanların öğreneceği çok şey var diye düşünüyorum. Diğer yandan, Ahmed Hatiboğlu'nun bestelerini haddimizi aşarak konuşacak olursak eğer, gerçekten övgüye mazhâr eserler olduğunu söyleyebiliriz. Hatiboğlu, hem seviyeli hem de dinleyicinin kulağında kolayca kalabilen eserler bestelemiş bir bestekârdır. Bence bu bestecilik üslûbuyla Ahmed Hatiboğlu, kendine has bir bestekâr olarak hatırlanmayı haketmektedir. Nitekim eserleri dikkatlice dinlendiğinde, melodik dokusundaki zenginlik bunu ortaya koymaktadır. Hatiboğlu'nun, tasavvuf mûsikîmiz için geçmişle bugünü, gelenekle yeniliği birbirine çok ustaca bağlayabilmiş, tasavvuf mûsikîmiz açısından yeni uygulamalara yönelmiş çok önemli bir bestekârımız olduğunu söyleyebilirim. Ahmed Hatiboğlu bugün mûsikîmiz için bir "ekol" olmayı başarabilmiş birkaç bestekârımızdan biridir. Yeni nesil mûsikîşinasların, geleneği de hiçbir zaman ihmâl etmeden eserler ortaya koymuş bu bestekârımızdan öğreneceği çok şey vardır. Modern zamanlarda kalpleri ve zihinleri başka şeylerle doldurulan insanımızın ama özellikle gençlerimizin Ahmed Hatiboğlu'nun eserlerine ihtiyacı vardır.

 

Türkiye Diyânet Vakfı, bir müddet önce Hatiboğlu'nun dörtyüzden fazla bestesini ithivâ eden, tek cild ve beşyüz sayfalık "Ahmed Hatiboğlu Beste Külliyâtı" nı çok güzel bir baskıyla yayınlayarak bu kıymetli hizmet insanına, büyük bestekâra bir vefâ örneği sergiledi. "Beste Külliyâtı"nda Ahmed Hatiboğlu'nun elli yıllık sanat hayatında bestelediği birbirinden güzel eserler yer alıyor. Külliyat, dört adet CD, bir adet DVD ve eserlerin hoş baskılı notalarını ihtivâ ediyor. Külliyat, hem Hatiboğlu'nun eserlerini ihtivâ ediyor olması ve hem de günümüz bestekârlarını gelecek kuşaklara tanıtan çalışmaların nasıl yapılması gerektiğini göstermesi bakımından büyük önem taşıyor. Diyânet İşleri Başkanlığı'na ve Türkiye Diyânet Vakfı yöneticilerine, bu anlamlı ve güzel hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Allah Ahmed Hatiboğlu hocamıza uzun ömürler versin ve ilhâmını esirgemeyip daha nice güzel eserler bestelemeyi nasîb eylesin. Mûsikîmizin ve halkımızın Ahmed Hatiboğlu gibi kıymetli şahsiyetlere hele bu zamanda daha fazla ihtiyacı var.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.