ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 45 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Merhaba uzaylı, biz dostuz!Sayı: 1515 - 26.11.2012


Seslerin ve ritmlerin taksonomisinde ‘Dünya müziği’ adlandırması ilk kimin aklına geldi bilmiyorum ama; ‘O dünya müziği de beriki uzayın mı?’ sorusuna maruz kalmayı 1980’lerden başlayıp sonsuza dek göze almış biri olmalı ve fazlasıyla müstahak.

Kültürel görelilik ile ayrımcılı
ğı ayrıştıramadığı için tüm başlangıç ve bitiş noktalarında kendisini gören Anglosakson zihniyet yok mu? İşte onun temsili olsa gerek o zat. Yeterince Batılı görmediği her müziği, hatta Avrupa’nın en batısındaki Portekiz’in ‘fado’sunu bile adlı adınca ‘dünya müziği’ sayan, çünkü kendisinden saymayan bir zat olması kuvvetle muhtemel. Fikirlerin etnosentrik gülünün peşinde koşulur, koşulur, koşulur. Fakat vahşi ‘dünya müziği’nin 90’ların sonlarındaki önlenemez yükselişine onun medeniyeti bile ket vuramaz. Bazen çok, bazen az hatırlatır kendisini; bu aralar da Womist-Dünya Müzikleri Festivali ile İstanbul’u yine gıdıklıyor sessiz ve derinden. Bazen biraz fazla sessiz oluyor, kaçıranlar çıkıyor. Çıkmasın, Womist takip edilsin. İsmi değil cismi için seviyoruz çünkü biz.


Pi Production organizasyonuyla bu yıl 15-29 Kasım tarihlerinde üçüncüsü gerçekle
şecek Womist, ilk olarak 2010’da, İstanbul Avrupa Kültür Başkenti ‘ Altın Yollar’ projesinin devamı olarak tasarlandı. 19 ülke ve 39 kentte yapılan etkinliklerden sonra projeyi Dünya Müzikleri Festivali’ne dönüştürme fikri belirince İstanbul Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı’nın desteği alındı. Bu destekle birlikte hedeflerini büyüten Womist ulaşım zorlukları ve maddi koşulları nedeniyle konserlere gidemeyen dinleyicilere İstanbul’un merkezleriyle sınırlı kalmayan ücretsiz konserlerle sesleniyor. Geçen sene Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde Bosnalı Amira’nın şarkılarına hep bir ağızdan eşlik eden seyirci bu amaca epey yaklaşmanın ön bilgisiydi sanki, bu sene daha da çoğalacak. Zaten festival programı bu temenniye yeterince hizmet ediyor.

Portekiz’in önde gelen fadistalarından Carla Pires, bu ak
şam Salon’da hüzünlü-tutkulu bir ‘fado’ gecesiyle açılışı yapacak. 16 Kasım (yarın) Dünya Flamenko Günü’nde Manuel ve Işıl Reina’nın birlikte kurdukları Flamenco Reina topluluğu Endülüs’ün raksını Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’ne taşıyacak. Arnavut, Türk, Boşnak, Kosova, Makedon, Hırvat, Bulgar, Yunan müziklerini kucaklayan Kosovalı Kuarteti Pentagram funk, caz , evergeen, klasik ve pop repertuvarı ve Anita Ahmeti’nin vokaliyle Balkanlar’dan sıcak hava dalgası getirecek. Dhoad Gypsy Band’in mistisizmi Rajastan’ın benzersiz ritmik hızı ve karmaşıklığı içinde seyirciyi ve sahneyi bir trans halinde buluştururken Mahsa& Marjan Vahdat kardeşler kökleri klasik İranşarkı geleneğine dayanan müzikleriyle mest edecekler.

Gelelim Womist 2012’nin bencileyin zirvesine. 2009 yılından bu yana çalı
şmalarını Fransa’da sürdüren, trubadur ve âşık türkülerinden yola çıkarak günümüz dünyasını yeni bir müzikal dille ele alan, ilk albümü geçen haziran ayında Buda Musique tarafından tüm dünyada yayımlanan Forabandit (Sam Karpienia, Ulaş Özdemir, Bijan Chemirani) nihayet İstanbul’da konser veriyor. Albümün Türkiye baskısı da konser döneminde Eterna Müzik tarafından lisanslanarak yayımlanacak. 29 Kasım saat 20.30’da İstanbul Fransız Kültür’deki konser öncesinde saat 19.00’da Forabandit üyeleri ‘Trubadur ve Âşıkların Dünyasında Şiir ve Müzik’ başlıklı bir panel gerçekleştirecek ve bir İstanbul Dünya Müziği Festivali’ni daha geride bırakacağız, bilincimizden damla damla “Merhaba uzaylı biz dostuz!” cümlesi akarken...

erayaytimur@yahoo.com


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.