♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Dünyanın sonunun geleceği söylenen 2012 yılının bugün son günü sevgili dostlar.
Genelde bakıldığında istenmeyen, sevilmeyen, içimizde acı bırakacak olayların cereyan ettiği, toplumsal olarak biraz daha fakirleştiğimiz yıl olarak hatırlayacağımız bir zaman dilimi olarak aklımızda kalacak.
Müziğimiz açısından iyi yanlarından ziyade olumsuz cereyan eden olaylarla anımsayacağız 2012 yılını.
Dünya sanatçımız Fazıl Say'ın Twitter'de paylaştığı Ömer Hayyam dizelerinin, manevi değerlerimize hakaret olarak kabul eden bir kesimin suç duyurusu sonucu açılan dava ve Fazıl Say'ın bu davada sanık olarak yargılanması, bunlardan en önemlisi olarak kalacak hafızalarımızda.
Bunun yanı sıra, her geçen gün sayısı artan müzik festivallerinin gündemimizi meşgul etmesi, dünya turnesine çıkan dünya sanatçılarının artık mutlaka ülkemize de gelerek konserler vermesi ve bu konserlerin 2012 yılında sayıca arttığının gözlemlenmesi, hafızalarımızda yerini alıyor.
Kültür Bakanlığı'na bağlı devlet sanat kurumları için 2012 oldukça sancılı bir yıl oldu. Bu sanat kurumlarımızın izlenen siyasi ve ekonomik politikalara kurban edilmesi süreci, gündemden hiç düşmedi. Özellikle, sayısı sadece altı adet olan senfoni orkestralarının Eylül ayında yapılması planlan kadro sınavlarının son anda başbakanlık tarafından iptal edilmesi 2012'de bu anlamda yaşanan en flaş gelişmeydi.
2012'de hatırlanacak bir olayda eğlence yeri olarak değerlendirilen müzikhollerde işlenen müzisyen cinayetleriydi. Bunlardan en çarpıcısı Mersin ve İzmir'de cereyan etti. Dinleyicinin isteğini yerine getirmeyen müzisyen, isteği yerine getirilmeyen dinleyiciler tarafından kurşun yağmuruna tutularak öldürüldü. Bunun üzerine bu müzisyenlerin bağlı bulundukları sendika İzmir ve Mersin'de eylem yaptı.
Klasik müzik festivalleri, 2012'in en flaş müzik olaylarıydı. Özellikle Eren Levendoğlu'nun genel sanat yönetmenliğinde düzenlenen Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, nitelik olarak üst düzeyde hatırlayacağımız bir müzik festivali olarak 2012'de hatırlanacak önemli etkinliklerin başında geliyor. Ayrıca Fazıl Say'ın genel sanat yönetmenliğini yaptığı Antalya'daki Piyano Festivali 2012'nin önemli müzik olayı olarak aklımızda kalacaktır.
Zühal Focan'ın yönetmenliğinde faaliyetlerini sürdüren Nardis Jazz Clup, caz müziğinin eğlence mekanından öte bir caz okulu olmaya devam etti.
Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin müzik değerlerine gerici çevrelerce 2012 yılında da haksız utanç verici saldırılara devam edildi. Özellikle Ahmet Adnan Saygun'un da içinde yer aldığı Türk Beşleri'ne karşı yapılan saygısızca saldırılara gazete köşelerinden, adına tarih programı denilen televizyon programlardan bütün hızıyla devam edildi.
Geleneksel Müzik, Batı Klasik Müziği tartışmasına yer yer alevli bir şekilde girildi. Radyolarda Türk müziğinin yasaklanmasının, Türk kültürüne bir saldırı olarak gösteren haksız düşünceler fütursuca ortaya atıldı.
TRT'nin televizyondaki müzik kanalı TRT Müzik, geleneksel müziğin her çeşidinin en kötü icra edildiği kanal olarak 2012'ye adını yazdırdı. Geleneksel Türk Müziği'nin geleneksel tavrından, çağdaş duruşu bilinçli olarak kötü gösteren bir çağdaşlık anlayışıyla ve maskesiyle uzaklaşılan yegane kanal oldu.
2012'de önemli kayıplarımız da oldu. Kuşkusuz bunların en başında "Bozkır'ın tezenesi" olarak adlandırılan Kırşehirli ozan Neşet Ertaş'ın kaybıydı. Ardından yılın son günlerinde Karadenizli türkücü Kamil Sönmez'in kaybı 2012'nin acı sayfasına damgasını vurdu.
Kayıplar faslımıza devam edersek, Samanyolu şarkısıyla Türkiye'den sonra dünyada da kendine haklı bir yer edinen Berkant, 2012 yılında aramızdan ayrıldı. Türk ritmini dünyaya tanıtan Take Five'ı seslendiren Dave Brubeck Quartet'in kurucusu Dave Burbeck 2012 yılında dünyayı terk edenlerdendi.
2012'de hatırlayacağımız bir diğer olayda, Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından gerçekleştirilen "Müzik ve Kültürel Doku" başlıklı müzik sempozyumudur. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü'nün 1993 yılında gerçekleştirdiği sempozyumun ardından 19 yıl sonra gerçekleştirilen "Müzik ve Kültürel Doku" adlı sempozyum kuşkusuz Müzikoloji bilimine önemli çalışmalar kazandırdı. Bu anlamda bu sempozyuma emeği geçenleri bir kere daha tebrik ediyorum.
2012'de hatırlayacağımız belki de gösterilen mazeretten dolayı biraz tebessüm edeceğimiz olay ise, TRT'nin "Türkiye'nin tanıtımına yararı yok" gerekçesi ile Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmama karar almasıydı. Daha açık söylersek Eurovision Şarkı Yarışması'ndan kaytarmasıydı. "Kaytarmasıydı" diyoruz, çünkü yarışmanın organizatörü Avrupa Yayın Birliği EBU, yarışmada halk jürisi oylamasından vazgeçip eski sistemine, merkezi jüri sistemine dönmesinin ardından TRT Genel Müdürlüğü bu kararı aldı. Demek ki müzikalite anlamında kendimize güvenemiyoruz.
2012'nin dünyada flaş olayı ise, Park Jea Sang kısa adıyla PSY adındaki Güney Koreli'nin icat ettiği ve resmen dünyayı salladığı Gangam Styl adlı şarkının çok büyük bir ticari başarı sağlamasıydı. Ünlü video paylaşım sitesi You Tube'de yayımlandığı 15 Temmuz 2012 tarihinden yazının yayına girdiği şu ana kadar 1.085.788.897 kez tıklanarak günlük ortalama 100 milyon kullanıcısı bulunan You Tube'da en çok izlenen video olmuştur,
Geride kalan koca bir yılda daha pek çok müzik olayı gerçekleşti, satırbaşlarıyla bu kadarını derleyebildiğim 2012 yılı, genel olarak baktığımızda buruk bir yıl olarak hafızalarımızda yer alacak.
Umarım yarın başlayacak olan 2013 yılı her anlamda güler yüzlü, hafızamızda iyi anılar bırakmış bir yıl olarak yer alır.
Bu vesile ile 2012 yılına güle güle derken, tüm müzik dostlarının yeni yılını yürekten kutlar, 2013'de herkese mutluluklar dilerim.
Yeni yıldaki ilk yazımda buluşana değin esen kalın sevgili dostlar.
Müfit Semih Baylan
Editör
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.