ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 141 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Herkesi büyüten efsane program 'Stüdyo FM' bittiSayı: 1520 - 31.12.2012


Dünya müziği klasmanının en kıyıda köşede kalmış şarkısından pop listelerini sallayan bir hite kadar istenen her türlü şarkıya kolayca ulaşılan MP3 çağı, müzikal hayatımızda birçok şeyi değiştirmiş olabilir. Ama çok değil daha iki kuşak öncesinin zihninde ‘radyodan kasete çekme’ eyleminin bellekteki yeri hâlâ taptaze yerini koruyor. Tabii bu eyleme ‘yataklık eden’ ‘Stüdyo FM’in yeri de...


Halen dinleyici kitlesinin yo
ğun bir ilgiyle takip ettiği, Yavuz Aydar’ın 34 yıl 4 aydır hazırlayıp Şebnem Savaşçı’yla beraber sunduğu TRT klasiği ‘Stüdyo FM’ dün 18.00’de son programını yayımladı. Yıllardır Bob James’in ‘Farandole’ yorumuyla açılan program, 3804’üncü kez dinleyicinin karşısına çıktı ve ABD’li caz/rock topluluğu Oregon’un yeni albümü ‘Family Tree’yle veda etti. Neredeyse 35 yıldır canlı yayımlanan ve bu özelliğiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye aday programın son yayınının banttan olması ise TRT’nin bir başka şaşırtıcı kararı olarak hafızalardaki yerini aldı.

 

Dylan kadar alkış almış

 

Stüdyo FM, 3 Eylül 1978’de TRT’nin canlı yayımlanan ilk programı olarak yayın hayatına başlamıştı. Plaklarla beraber canlı yayın yapmanın teknik zorluklarına rağmen dönemin TRT yönetiminin kabul ettiği program yıllar boyu Emerson, Lake&Palmer, Yes, Sypro Gyra, The Who, Barbra Streisand gibi isimlerin yeni albümlerini dinleyiciyle buluşturmuş, birçok kuşağı caz, rock ve pop türlerinin önemli isimleriyle tanıştırma işlevini üstlenmişti. Stüdyo FM, rock gündemini de yakından takip eden bir yayın politikasına sahipti. Şebnem Savaşçı ve Yavuz Aydar, titiz sunumlarıyla yıllardır müzik dinleyicisinin en yakından tanıdığı radyo seslerindendi. Hatta, Bob Dylan’ın Açıkhava konserinde anons yapan Yavuz Aydar, ismini söylemese dahi neredeyse Dylan kadar alkış almıştı.

 

Yavuz Aydar: Öneri gelirse düşünürüm

 

Stüdyo FM’in yayına son verileceği bilgisi size nasıl ulaştı?

TRT’nin radyo ve TV programları yıllık olarak klase ediliyor. Ankara , İzmir ve İstanbul’daki çoksesli müzik yöneticileri ve radyo yöneticileriyle yapılan toplantılarda oluşturuldu 2013’ün programı. Bu düzenlemede Stüdyo FM’in yayından kaldırıldığı bildirildi. Hepsi bu kadar, herhangi bir neden veya sebep gösterilmedi. Ben de sormadım. Onlar öyle uygun görmüşler.


Sizin için
şaşırtıcı bir karar olmadı mı?

Pek çok dinleyicimizden hem benim hem de Stüdyo FM’in e-mail adresine çok hoş mesajlar geliyor. Çünkü iki hafta önce duyurmaya başlamıştım. Bir arkadaşımın benim için hazırladığı www.studyofm.com diye bir adres var. Orada duyurulduktan sonra niye bitiyor, nasıl bitiyor diye soran, programın özelliklerinden bahseden çok hoş mesajlar geldi. Ben fazla konuşmak istemiyorum o konuda. (Gülüyor).


İlk Stüdyo FM yayınından bahsedebilir miyiz biraz?

1978’de başlattık bu canlı programı. Türkiye radyolarının ilk canlı pop müzik programı niteliği taşır. Türkiye radyolarında henüz canlı yayımlanan bir pop müziği programı yokken ben askerlik görevim sonrası bu teklifi getirdim radyo idaresine. Ve arkadaşım Şebnem Savaşçı’yla başlattık programı. O zaman plak çalıyorduk, o plakların iğnelerinin atlaması, cızırtıları da doğal olarak bu canlı yayına yansıyordu. Ama biz yine de aksatmadan 34 yıl 4 ay boyunca bu canlı yayını gerçekleştirdik. Böyle de olması gerekiyordu. Şebnem Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli spikerlerdendir. Onun çok büyük yardımlarını her zaman hatırlıyor ve ona teşekkür ediyorum.


Stüdyo FM’i ba
şka bir mecrada, özel radyolarda ya da internet radyolarında devam ettirme düşünceniz var mı?

Öyle bir öneri alırsam düşünürüm, değerlendiririm. Bu program bütün Türkiye’de yayımlanan bir programdı biliyorsunuz. Özel radyoların pek çoğu bölgesel yayın yapıyorlar. İnternetten radyo dinleme alışkanlığı da pek yaygın değil ülkemizde. İnsanların iş ortamlarında zaman ayırıp da bir programı yarım saat, 40 dakika dinleyebileceklerini pek sanmıyorum. Ama bir yandan internetten yayın yapan pek çok radyo istasyonunun da başarılı olduğunu biliyorum. Tekrar ediyorum, öneri gelirse bir çaresine bakarız.

 

Kaçırmamak için her şeyi yapardık

 

Tuğrul Eryılmaz (gazetecİ): Yavuz Aydar’ın kendisini görüp görmediğimi bile hatırlamıyorum şu anda. Ama Yavuz Aydar, Türkiye müzik programcılığı diyince, kaliteli rock müziği diyince İzzet Öz’le birlikte akla gelen tek adamdır. Bugün nasıl ki insanlar dizileri kaçırmamak için evlerine koşuyorlar, biz de Yavuz Aydar’ın programını kaçırmamak için her şeyi yapardık. Şu güne kadar da böyle devam etti, daha geçen hafta dinlemiştim programını. TRT madem ‘Stüdyo FM’i kaldırıyor, hiç değilse eski programları arşivlerden çıkarıp ‘TRT Klasik Konserleri’ gibi tekrar yayımlasın. Bu kadar kolay çıkmamalı hayatımızdan. Belki azınlık sayılırız ama bizler için, rock müzikle büyüyen kuşak için Yavuz Aydar çok önemli bir müzik insanı. Bütün kalbim ve kulaklarım adına kendisine teşekkür ediyorum.

 

 

Müzik öğretmenim ‘Stüdyo FM’

 

Eray Aytİmur (müzİk yazarı): Aslında herkesi bağlar ama bilhassa Türkiyeli bir radyomanın alabileceği en kötü haberler zincirine eklenen yeni bir halkadır ‘Stüdyo FM’in sona ermesi… Gerçi Hülya Tunçağ’ın ‘Günümüzde Caz’ını sürdürecek bir radyonun bulunmadığı bir ülkede artık beni hiçbir şey şaşırtamaz ama eksilmenin ve hayal kırıklığının sonu yok. Bugüne kadar pek çok iş yaptım, kendime hiçbir mesleki unvan bulamadım ama dönem dönem sekteye uğrasa da radyocu unvanımdan asla vazgeçmedim. Müzikle birlikte pozitif ciddiyeti öğretenlerimdendir ‘Stüdyo FM’, aynı yaşta olduğumuz halde. Daha doğrusu benden sadece iki gün büyüktür Stüdyo FM. Ama hep daha fazla şey katmıştır yaşamıma. O cingıl biliyorum ki hiçbirimizin kulağından silinmeyecek ve şu aralık bir gün bile bana iyi haber getirmeyecek.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.