ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1960
Şu an 3 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bu, Cumhuriyet'ten rövanş almaktırSayı: 1522 - 14.01.2013


Buhurizade Mustafa Itri Efendi'nin eserlerinden oluşan Itri Konseri'nin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası salonunda düzenlenmesi aslında bir sanat olayı değil başlı başına siyasi bir olaydır.

Kanal 7 televizyonun haber bültenine dü
şen bu konser haberi, sunuluş biçimiyle başlı başına, Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyete karşı bir asimetrik savaşın yürütüldüğünün son ve en belirgin belgesidir.

Bu konserin Kanal 7 Haber'de "41 yıllık tabu yıkıldı"
şeklinde verilmesi ise başlı başına kara mizahtır. Bu konser Buhurizade Mustafa Itri Efendi'ye saygı konseri değil tamamen siyasi bir konserdir. Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaş değerlerinden olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın salonunda düzenlenen bu konser aklımıza başka bir şey getirmiyor.

41 yıl önce olan olay neydi, gelin hep birlikte bir hatırlayalım bu olayı:

Buhurizâde Mustafa Itri Efendi it1712 yılında vefat etmi
ştir. Bu nedenle ölümlünün 300. yılı 2012 yılı, UNESCO tarafından Itri yılı olarak ilan edilmiştir. Bu nedenle verilen konser nedeniyle haber bültenlerinden yer alan 41 yıl önceki konserin şöyle bir talihsiz hikayesi vardır: Benim lise yıllarıma rastlayan bu olaya o yılların popüler gazetelerinden Politika geniş yer vermişti.  Nihat Erim hükümetinde Kültür Bakanı olan Talat Sait Halman, TRT stüdyoları dışında devlet katında konser verme imkanı olmayan Türk Müziği Korosu ile birlikte o yıllarda radyoda koro şefliği yapan bestekar İsmail Baha Sürelsan'ın isteğiyle Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Salonu'nda bir konser yapmak ister. Başta Devlet Sanatçısı Suna Kan olmak üzere bir kesim bu organizasyona karşı çıktı. Amaçları Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'na ait olan bu salonda başka konserlerin yapılamaması ilkesiydi. Bu nedenle Suna Kan, başbakan Nihat Erim'e bir mektup yazarak, bu konser gerçekleştiği an devlet sanatçılığını iade edeceğini belirtmesi, Nihat Erim'in bu konseri yaptırmamasıyla sonuçlandı. Tabi Suna Kan'ın bu tepkisine bestekar İsmail Baha Sürelsan çok üzülmüştü. Daha sonra bu konu ile ilgili ortaya çıkan belgelerde, Suna Kan'ın bu isteğinin Atatürk devrimleri ile ilgili olduğu ortaya çıktı.

Yani görüldü
ğü üzere bazı gerici ve rövanşist kesimlerin uydurduğu gibi Suna Kan'ın gösterdiği tepkinin içinde Türk müziğini aşağılamak gibi bir durum yoktu..


Buhurizade Mustafa Itri Efendi ve eserleri bizim de
ğerimizdir. Buna kimsenin itirazı yok. Ancak bizim itirazımız Buhurizade Mustafa Itri Efendi'yi ve eserlerini seslendiren müzik topluluğunu karşı devrimin argümanı olarak kullanılmasıdır.. Haberin sunuluş biçimi de bizim bu tezimizi destekliyor zaten.

Sonuç olarak özetlersek, haberde konu edilen konser, Atatürk'ün kurdu
ğu Cumhuriyet kurumlarından kendi geleneksel değerlerimizi kullanarak rövanş alma konseridir.

Hem de öyle bir rövan
ş almaktır ki, geleneksel değerlerimizle, çağdaş değerlerimizi tokuşturarak bu rövanş alınmaktadır.

11. Haziran. 2012 tarihinde gerçekle
şen bu konserin ardından altı ay sonra neden bu yazıyı yazma gereğini duyduğumu ise, bu konserin hala etkin çevrelerde "belge" niteliğinde görülmesi ve tekrar tekrar bu düşüncenin dillendirilmesidir şeklinde açıklıyorum.

Ayıptır, günahtır ve bu ülkeye yazıktır.

Yeniden görü
şene değin esen kalın sevgili dostlar.

Müfit Semih Baylan
Editör



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.