ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 108 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Bugünün Mücadele Şarkıları – 3 İsyanana Gerek Var...Sayı: 1523 - 21.01.2013


Not: "Bugünün Mücadele Şarkıları" başğıyla incelediğimiz şarkılar ve sözlerinin tamamı bugununmucadelesarkilari.blogspot.com adresinden dinlenebilir/görülebilir.

 

İSYANA GEREK VAR: YENİ ARAYIŞLAR

Geçenlerde engellilerin bir protestosu için benden "3-5 şarkı" katkısı istediler. Yoldayken, "ne çalarım?" diye düşünürken, ineceğim durak geldi ve neticede emperyalist-kapitalist sistemin bugünkü temsilcisi olan AKP'nin saldırılarına karşı direnen toplumsallıkların şarkılarından birkaç tane söyledim. Eksiklik şu: engellilerin, önlerindeki siyasal-toplumsal engeli aşmaları mücadelesinde üretilen ya da buna doğrudan 'yamanabilecek' bir şarkıları henüz yok.

 

Bu girişten de anlaşılacağı üzere bu bölümün konusu, mücadele alanlarında daha çok işlevsel olarak var olan; kimi kez sırta binen, kimi kez sırta alan şarkılar.

 

ŞALVAR RAP

Bilindiği gibi, Muğla-Yuvarlakçay'daki HES Direnişi'nin bu kadar 'görünür' olabilmesindeki en önemli sebeplerden biri, orada üretilen 'HES Karşıtı Rap Şarkı'ydı. Tabi sansasyon medyasının dişine göre bir haber olması da bu taktiği güçlendirdi. Nitekim, 'Şalvar Rap' başlıklarıyla Güzelçay'daki 'Rapçi Kadınlar' ve onların derelerini, ağaçlarını, çevresini koruma mücadelesi ünlenmiş oldu.

 

"HES HES HES! Hadi be sen de!

Kes Kes Kes! Beni iyi dinle!"

 

Tabi çok türlü kültürel okumalar yapılabilir ve biraz zorlanırsa bu postmodern karakterli durum-belki- mahkûm bile edilebilir ama bu yöntemin oradaki mücadeleye çok şey kattığını da görmek gerekiyor.

 

 

BALIKÇILAR, GECE, DOĞACAK GÜN, YOKSULLUK VE ÇARESİ DE!

'Bugünün Mücadele Şarkıları' sınırlarının içerisindeki şarkılara bakınırken farkettiğim en büyük eksiklik bu şarkıların yalnızca söyleyenlerinin mikro mücadelesini içermesi. Sonraki yazılarda bahsedeceğim 'Atanamayan Öğretmenler Korosu' bunun en bariz örneklerinden. Oysa öğretmenlerin atanmaması ve genel anlamda istihdam sorunu, elbette kapitalist sistemin bir açmazıdır ve ancak bütünlüklü bir mücadele ile değiştirilebilir.

 

İSYANA GEREK VAR!

Basit bir blues ezgisi üzerindeki karşılamalı yapı ve kıtalar arasındaki doğaçlama sözlerle, gündeme göre değişebilme esnekliğine sahip bir 'slogan-şarkı'.

 

Savaşlara değil

Eğitime bütçe

Gel sen de haykır

Sömürüsüz dünya

 

Birkaç para babası

Cahilin karası

Şimdi sırada Akkuyu

Yarın sırada Sinop

Hey sen de haykır

Nükleere hayır

 

Orda bir YÖK var

Yasakçı zihniyet var

Gel sen de haykır

İsyana gerek var

 

Orda bir Tayyip var

Adamın içi dapdar

Gel sen de haykır

Devrime gerek var

(İsyana Gerek Var)

 

 

MADEM İLLEGAL BİR OYUN, HADİ İSMİNİ SİZ KOYUN!

Son dönemde, ülkedeki devrimcileri en fazla heyecanlandıran eylemler RedHack tarafından yapıldı, desek yanlış olmaz herhalde. Memurların maaşına zam yapmaktan, bakanlık sitelerini 'hack'lemeye ve muhbirlerin tespitinden, devletin 'her türlü' madara edilmesine kadar yaptıkları bir dizi eylem ile nihayet 'terör örgütü' olmayı başardılar. Suavi de bu eylemliliği 'rock'n blues' formuna sokup müziğe taşıdı:


Madem illegal bir oyun
Hadi ismini siz koyun
Sanmayın ki bu halk koyun
Hackler bir gün çobanını
Halka kazık attınız
Tek tek her
şeyi sattınız
Adalet terazisine yalnızca hile kattınız
Redhack Redhack

 



Yazı Sol Gazetesi'nde 16 Aralık 2012 tarihinde yayınlandı.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.