ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 31 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Hekimlerden Yaza Merhaba KonseriSayı: - 07.06.2006


Bravo Türkiye’ye. Bir yandan hapı yutarken, bir yandan da tiyatro, caz, gençlik festivalleri düzenliyor. Sona ermek üzere olan eğitim takvimiyle birlikte, okullar yılsonu etkinliklerini sergiliyorlar. Ankara’da ise “yukarılarda” ne dolaplar dönüyor bilemem, oysa müzik planında festival sözcüğü yerine “şenlik”, uluslararası yerine “Türkiye” denilen tutarlı, coşkulu koro konserlerini izleyip dinlerken, kentimizde de okullarımızın ve diğer sivil toplum kuruluşlarının katıksız amatör yılsonu etkinliklerini yaşıyoruz şu günlerde.

Dün gece Trabzon Devlet Tiyatrosu salonunda Trabzon Tabip Odası Sanat Ekinlikleri çerçevesinde Hekimlerden Yaza Merhaba Konseri gerçekleştirildi.

Trabzon Tabip Odası Yönetim Kurulu’nun 17. Ocak.2006 tarih ve 31 sayılı kararı ile kurulmasına karar verilen Trabzon Tabip Odası Sanat Kolu Yönetim Kurulu, odanın onursal başkanı Uz. Dr. Kemal Çağlar, Başkan Prof. Dr. Kadriye Yıldız (Sevgili Kadriye Hanım biliyorum bu konsere hazırlanırken çok ama çok yoruldunuz, neyse geçmiş olsun!), Başkan Yardımcıları Uz. Dr. Ali Kemal Başaran, Uz. Dr. Naci İmamoğlu ve üyeler Dr. Necmi Güngör, Dr. Ali Özkan ve Dr. Osman Bulut’tan oluşmaktadır.

Yukarıda adı geçen yönetim kurulunun oluşturulan sanat kolu içindeki çalışmalarının meyvesi olan Hekimlerden Yaza Merhaba Konseri bu bakımdan oldukça anlamlıydı kuşkusuz.

Sevgili dost Sayın Prof. Dr. Kadriye Yıldız’ın değerli davetleri sonucu “ve ayrıca görevim gereği” bu konseri dinledim.

Öncelikle Hekim Çocukları Piyano Resitalinden oluşan birinci bölüm gerçekten dinlenilmesi ve ayakta alkışlanması gereken bir bölümdü. Çünkü piyano öğretmeni Sayın Lale Kılıç’ın öğrencileri olan hekim çocukları Zeynep Sonat, Dora Demirkır, Deniz Öztürk, Bade Özkan, Doğan Güneş, Anıl Yarış, Ceren Banabak, Kübra Aydın, Işıl Şahin, Türkün Yıldız, Seray Çiçek, bulundukları yaş grubuna göre seçilmiş eserleri başarıyla seslendirdiler piyanoda. Hekim çocuklarının piyano resitalinde dikkat edilmesi gereken, mutlaka atlanmaması gereken bir önemli hususta kuşkusuz klasik piyano resitali evrensel göreneğini, en azında verildiği kadarıyla uygulamaya çalışmalarıydı. Dinleyiciye kendilerini takdim etmeleri, reverans ile selam vermeleri, piyano başına otururken dikkat ettikleri kurallar vs. Tabii ki bunları öğrenmelerinde öğretmenlerinin katkısı vardı kuşkusuz.

Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Konserleri ise aslında bildiğimiz klasik hüviyeti taşıyan, bunu sunan ama amatör olarak sınıflandırdığımız bu tür konserlerden çok daha disiplinli ve ağırbaşlı, doktorluk mesleğinin sosyal gereğini üzerinde taşıyan bir topluluk konseriydi. Türk Sanat Müziği Korosu’nun şefi Eylem Derçin, klasik zevke hitabeden, Hüseyni, Segâh ve Nihavent makamındaki eserlerden oluşturulan repertuarı başarıyla yönetti.
Türk Halk Müziği Korosu içinde fazla söylenecek bir şey yok. Çünkü ülkemizin hemen her yöresinden derlenmiş eserler, şef Şener Demir tarafından başarıyla yönetilen koro tarafından başarıyla seslendirildi.

Benim burada ayrıca yazmak istediğim bir şey daha var ki, o da programı sunan Yrd. Doç. Dr. Kübra Kaynar’ın sunuculuktaki samimi duruşuydu. Mesleğim gereği çok sunucular gördüm. Çok güzel hazırlanmış nice programı mahveden, yerlerde süründüren, üstüne üstlük bir şey yaptığını zannedip havalanıp, sonra havalandığı yerde duramayıp baş üstü yere çakılan sunucular bilirim. Bunların içinde ülkemizin reytingi yüksek sunucuları da vardır. Kim mi bunlar?  Şimdi burada isim yazmayayım izninizle, Trabzon Valiliğinin karşısında, üzerinde “Adliye Sarayı” yazan binayı tavaf etmeye hiç niyetim yok çünkü.

Programın değerli sunucusu Sayın Yrd. Doç. Dr. Kübra Kaynar’ı sunumdaki  başarısından dolayı tüm yüreğimle kutluyorum. Osmanlıcaya bi hakkın vakıf olmasa bile en azından Türkçe sözcüklerin özellikle ünlü seslerini iyi bir artikülâsyonla seslendirmesi yeter de artar bile. Ayrıca mikrofon tutuşundaki inceliğin de hakkını vermek gerek. Çünkü otuz küsur yıldan beri sahnede olan İbrahim Tatlıses bile böyle mikrofon tutamadı henüz. (Söz konusu arkadaş mikrofonu her eline alışında titremeye başlıyor, acaba 380 volt elektriki mi veriyorlar biz farkında olmadan kendisine?)

Sonuçta, iyi bir konserin ardından Trabzon Tabip Odası Sanat Kolu’nun yapacağı belki son ama en önemli çalışma (bu şimdi eksik çünkü) derhal yine hekimlerden oluşan çok sesli koroyu hayata geçirmektir. Biliyorum çok sesli koro daha fazla çalışma ve dolaysıyla emek isteyen bir oluşumdur. Hekimlerimiz çok yoğun mesailerinden dolayı belki bir araya gelmekte zorluk çekeceklerdir. Ama meslekleri gereği bilimsel anlamda günün gereğini yakalamış olan hekimlerimiz, kent kültürünün en rafine ürünü olan sanatta da bugün yapılması gerekeni, yani çok sesli koroyu kurmakta ve hayata geçirmekte çok fazla zorlanmayacaklardır diye düşünüyorum.

Hayatımızı, sağlığımızı emanet ettiğimiz hekimlerimizin gerçekleştirdiği bu tür bir “şenlik”, eminim dinleyicilerin düş gücünü zenginleştirdi. Konser sonrası kimi dostlarımla, yurdumuzun dört bucağında kurulacak böyle ciddi amatör koroların en yaygın, en dürüst, en etkili sivil toplum örgütü olacağını, mesajların şarkılarla verilebileceğini konuştuk uzun uzun.

Şimdi düşlerimize güveniyoruz, “yukarılarda” dönen dolaplara değil.


Müfit Semih Baylan
Editör


Editörün Notu: Bu konserle ilgili fotoğrafları Foto Albüm ikonumuzun 13. sayfasında görebilirsiniz.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.