ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 139 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Toplatılan sergiye sessiz kalan sanatçılar... İsmet Özel'in çalıntı düşleri...Sayı: 1539 - 13.05.2013


Hafta sonu Trabzon'da "pes" diyebileceğimiz bir olay yaşadık. "Yaşadık" diyorum, evet benimle direkt ilgili değil ama toplumsal olarak yaşadığımız bir olay.

Özgürlük adına utanç duyabilece
ğimiz bir olay hem de.

Mimarlar Odası Trabzon
Şubesi tarafından düzenlenen Demokrasi Formu çerçevesinde, ülkemizde özellikle son on yıldır yaşanan, HES (Hidroelektrik Santralı), nükleer santral yapımı, sanayi atıkları ile kirletilen akarsular ve benzeri nitelikteki çevre olaylarını, mizah diliyle ele alan, Hamur Mizah ve Karikatür Topluluğu'nun çevre konulu karikatür sergisi, başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdiği gerekçesi ile, serginin açılacağı Trabzon Belediyesi'ne ait Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi salonunda, bizzat Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun emriyle, gece yarısı toplatılarak, karikatürlere el konuldu.

Olay buraya kadar belki sadece bir haber olarak dü
şünülebilir. Ancak olayın vahameti, kraldan daha kralcı olan bir belediye çalışanının telefonla durumu özel kalem müdürüne bildirmesi ve ardından belediye başkanının emriyle serginin toplatılması olarak düşünüldüğünde ortaya çıkıyor.

Trabzon'da ben böyle bir olay hiç hatırlamıyorum.
İktidarı, başbakanı eleştiriyor diye toplatılan bir sergi, ya da iptal edilen bir konser, iptal edilen bir tiyatro oyunu...

Evet hiç hatırlamıyorum.

Bilen hatırlayan varsa söylesin, bilelim.

Bu olay korkunç bir olaydır. Trabzon'un tarihsel kimli
ğine hiç yakışmayan bir olaydır. Ama şimdi çıkıp bir hemşerim, "Trabzon'un tarihsel kimliği mi kaldı, sen ne diyorsun?" derse de pek haksız sayılmaz.

Ama asıl vahamet, bir Temel fıkrası, bir Temel karikatürü için, "o öyle de
ğildi böyleydi!" ünlemesinden yola çıkarak birbirlerine düşen yerel karikatür dernekleri, Temel Fıkraları Ajansları, "çıt" çıkarmadılar.

Yazıyı yazdı
ğım şu an itibariyle üzerinden iki gün geçmiş olmasına rağmen hala ses ve seda yok. Ama şunu bilerek söylüyorum, önümüzdeki günlerde de hiç ses çıkarmayacaklar!

Vahamet burada yatıyor.

Konu burada toplatılan sergi meselesini çok a
şıyor sevgili dostlar.

Hadi karikatürcüler ses çıkarmadı, peki di
ğer sanat dernekleri, plastik sanatçılar ortaklıkları, sanatın sivil toplum örgütleri, müzik dernekleri, onlarda neden hiç ses seda yok?

Bu olay onları ilgilendirmiyor mu?

Belediyeye ait Hamamizade
İhsan Bey Kültür Merkezi'nde örneğin gerçekleştirilecek bir pop konseri için, belediye yetkilileri, repertuarı isterlerse ve şarkı sözlerinde kendilerine göre tehlikeli diyalektler bulup konser iptal ederlerse, olmaz mı?

O zaman ne olacak peki?

Bunun tedbirini
şimdiden almak gerekmez mi?

Yani ben hepsinden geçtim, yahu bu durum kar
şısında iki satırlık bir basın açıklaması yapılıp, bu durum kınanamaz mı?

Eme
ğinizin onurunu kurtarmak için en azından!

Biliyorum,
şu anda havanda su dövüyorum ben, ama en azından içimdeki söylüyorum.

Yeri geldi
ğinde mangalda kül bırakmayanlar, incir çekirdeğini doldurmayan çıkar hesapları için bir fincan suda fırtına kopartanlar, Trabzon sanatta kimliksizleşiyor diyenler,  bir karikatür sergisinin, sergi açılmadan, gece yarısı toplatılması vahametine çok rahat sessiz kalabiliyorlar.

nerde kaldı sanatın ve sanatçının duyarlı
ğı, muhalifliği?

Vahim, çok vahim!

Kısaca, yukarıda sözünü etti
ğim bir fincan suda fırtına koparanlar, menfaatleri kadar sanatçıymış demek ki?

*

Geçen haftaya damgasını vuran bir başka konuda, İsmet Özel'in yeni İstiklal marşı yorumuydu. Geçtiğimiz perşembe günü Samsun'un Çarşamba ilçesinde açılan bir kitap fuarında aylardır tanıtmaya çalıştığı bu yeni yorumu, kitap fuarına katılan gençlerle birlikte seslendiren İsmet Özel, İstiklal Marşı'nın yürürlükte olan bestesi ile anlaşılamadığını ve seslendirdiği ilahi formundaki besteyle söylenmesi gerektiği hususundaki açıklamalarını aylardır katıldığı panellerde söylüyordu.

Ancak gelin görün ki, İsmet Özel'in İstiklal Marşı için ortaya attığı yeni yorum dediği ilahi formundaki beste, Hz. Muhammet'in yaşamını konu alan Çağrı filminde, Peygamberin Mekke'den Medine'ye göçü sırasında Medine halkı tarafından karşılanırken söylenen Tealel Bedri Aleyna adlı ilahinin müziği olduğu gazetemizde haber yapılmıştı. Yani İsmet Özel'in yeni İstiklal Marşı bestesi diye sunduğu müzik çalıntı çıkmıştı.

Peki siyasi iktidar, İsmet Özel'in sözüne uyar mı dersiniz, dediğini yapar mı sizce?

Yapar mı yapar. Yaptıkları gibi!


Yeni bir yazıda görü
şene değin esen kalın!


Müfit Semih Baylan
Editör




Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.