♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Yaklaşık olarak 15 günden bu yana yaşadığımız süreç toplumun bir kısmında heyecan yaratsa da, gündemimiz biber gazıyla meşgul olsa da, benim okuduğum süreç sıkıntı vermeye başladı bana sevgili dostlar. Sanat kurumlarının kapatılmasını, dün Ankara'da altı yerde yaptığı konuşmaları ile ilan eden başbakanın hitabet şekli ve üslubu, gelecek açısından beni iyice kaygılandırmaya başladı ve yalnızlığa itti. Dün doğum günümdü ve yeni gelen yaşımda bu duyguları yaşayacağım hiç aklıma gelmezdi.
Yaşamaya başladığım yalnızlık duygusu, hiç denemediğim halde sevdiğim John Lennon bestesi İmagine adlı İngilizce şarkının sözlerini çevirmeyi aklıma düşürdü. Körkütük bildiğim İngilizcemle yapabildiğim kadarıyla Türkçe çevirisi şöyle bu şarkının:
Hayal et cennetin olmadığını
Denersen kolaydır
Cehennem yok altımızda
Üstümüzde ise
Sadece gökyüzü
Tüm insanların
Bugün için yaşadığını
Hayal et
Hayal et ülkelerin olmadığını
O kadar zor değil bu
Uğruna öldürecek ya da
Ölecek bir şey yok
Ve din de yok tabii
Tüm insanların
Barış içinde yaşadığını
Hayal et
Hayalci diyebilirsin bana
Oysa yalnız değilim ben
Umarım bir gün sen de
Katılırsın bize
Ve bir bütün olur dünya
Hayal et malın mülkün
Olmadığını
Merak ediyorum
Yapabilir misin
Ne açlık var ne aç gözlülük
İnsanların hepsi kardeş
Tüm insanların
Tüm dünyayı paylaştığını
Hayal et.
*
Hayal gücünüz elinizden geleni yapmayla karıştığında bir t-shirt geçer elinize... Noviembre filmini izledikten sonra giyersiniz... Üzerinde yazar ki;
"You may say I'm a dreamer but im not the only one,
I hope some day you'll join us and the world will live as one."
Sonra koyulursunuz hayalinizin eşliğinde tiyatro yapmaya ve sokakta, gönüllü oynarsınız. Bir bakarsanız yanınızdaki delicesine dans etmeye başlar... Gerçi ne de olsa; She s a maniac. diyeceğim o dur ki; bu şarkı beni benden alır, uçurur...
*
Doksanların başında bir banka memurunun çalışma masasının çekmecesine sözlerini yapıştırdığı şarkıdır İmagine. Görevden alınmıştı kendisi. İşine son verilmişti.
*
Madonna'da bu şarkıyı söylemiştir. Son turnesi the re-invention tour'da bunun tek gerçek barış şarkısı olduğunu eklemiş ve tek başına söylemiştir. Bu şarkı öncesinde " bu şarkı benim tarafımdan yazılmadı, ancak öyle olmasını isterdim.." demiştir. Ve birçok kişi bu şarkıyı o turnede görmekten hoşlanmamış, fazla politik bulmuştur. Aptal Amerikalılar, evet aptal Amerikalılar...
*
Şarkının orijinaline ve cover'larına, bir zaman çizelgesi olarak bakıldığında, müzik ile duyguların, düşüncelerin ve günlük hayatın ne kadar ilintili olduğunu anlamamıza yarayabilen, şahane eserdir.
John Lennon ile başlarsak bir dua gibi hissedilir ve müzik de çok uygundur dua olmaya, Piyano ve bateri eşliğinde Lennon'ın sesi insana güzel şeyler hissettirir. Bir ütopyanın yaşanabilirliğini hissettirebilmektedir insana.
Ray Charles'ın yaptığı cover daha çok hayatı anlamış bir insanın ukalalığını yansıtmaktadır. "yeter artık arkadaşım.savaşmayın sevişin!" der gibidir Ray abimiz.kadife sesiyle. Şarkıyı yorumlayışı ile güzel olmakla birlikte, şarkının içerdiği sözlerin haklılığını ortaya koymaktadır biraz da.
A perfect circle coverı ise, ki en sevdiğimdir, bunalmışlık ile sıkıntı arasında duyguları yansıtmaktadır.bir yakarıştır."bak orijinali çıktı, Ray Charles cover yaptı, bi de ben yapıyorum cover savaşmaktan sıkıldık biz insanlık olarak.sevişmeyi de geçtik, yeter artık can kaybı olmasın, analar üzülmesin, çocuklar babasız kalmasın !" der gibidir.ve tamamıyla savaş karşıtlığı sunmaktadır. Sunduğu savaş karşıtlığı ise diğerlerine göre daha serttir. Şarkının ütopya olduğu anlaşılabilmektedir Maynard'ın vurguları ile. Ama zaten anlatılmak istenen de, ütopya olsa bile buna yakın yaşamamızın gerektiğidir.
*
Cennetin, cehennemin, ülkelerin, uğruna öldürecek kavramların, dinlerin, sahipliğin ve açgözlülüğün olmadığı yer ancak bir hayal olabilir. Ama şunu da unutmamak gerek; her hayal gün gelir gerçekleşir.
*
Ve sonuç olarak Beatles, John Lennon vizyonudur. Onca mal mülk, para pul, plaklar gırla gitsin, sonra tak kafana yuvarlak gözlüğü, yanında capon kırması sevgilin, vay efendim: İmagine, There's no country., hakikatten...
*
Bir şarkı insanoğlunun geleceğe olan inancını bu kadar açık özetleyebilir, bu kadar derin hayal kurdurabilir. Muhteşem melodisiyle içerisinde insanlık kalmış olan herkese hayaller kurdurabilir. Mottosunu 'hayaller ülkesi' olarak belirlemiş ülkenin derin yöneticilerinin de ismi 'hayal et' olan bir şarkıdan bu kadar çekinmeleri, korkmaları, belki de John Lennon'ın ölümüne sebep olmaları ise çok ironik geliyor bana. Acaba bu şarkı yapıldığında ve dinlendiğinde insanların kitleler halinde dinden çıkacağını veya komünist olacağını mı düşündüler? Ya da bir şarkının gerçekten bu kadar etki gücü var mıydı? Tabi, bunu o zamanlarda oralarda yaşayanlara sormak lazım. Benim için ise gece yatarken düşündüğüm, kendimi iyi hissettiren, hayatın acımasızlığından kurtaran hala ümitli bir hayal..
John Lennon'ın öldürüldüğüne sebep olduğuna inandığım muhteşem şarkısı, hayat özeti.
Yeniden buluşana değin esen kalın sevgili dostlar.
Müfit Semih Baylan
Editör
Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.
Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.