ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


DemagojiSayı: 1545 - 24.06.2013


“Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse, oligarşi olur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar." PLATON

 

 

Demagoji’nin kökenleri  Antik Yunan ve Roma medeniyetlerine uzanmaktadır. Yunanca (Demos) ve (Agogos) (liderlik yapmak kelimelerinin birleşiminden meydana gelmektedir. 

 

Süslü laflarla sahte görüntülerle halkı kendi tarafını da çekmeye çalışanlara da demagog denmektedir.Mantığa aykırı anlatımları normal gibi kabul ederek anlatılması ve  Bir önerme gibi inandırmaya çalışılmasıdır.

 

Üstün bir hitabet ve propaganda yeteneği de gerektirmektedir. Genellikle  dindarlık, popüler kavramları kullanılarak ve milliyetçilik duygusunu da  sömürerek de yapılmaktadır. Toplumun  aklına değil de duygularına hitap etmektedir.

 

Dost ve ilgili görünüp, sanki kendisini başkasının yerine koymanın izlenimi de vererek, yönlendirme de sınır tanımamak demagojinin vazgeçilmez öğelerindendir.

 

Bu yöntem sayesinde  kitlelere bir katili suçsuz bir işkenceciyi kahraman suçsuzu da suçlu gösterilebilir ve inandırmanız da mümkündür. En belirgin özelliği de samimiyetten yoksun oluşudur.

 

Bir yerlere dayanarak, kullanarak ve kendini de kullandırarak var olan bir anlayıştır.   Gerçeği bilerek  laf kalabalığı yaparak aklı karıştırmaktır. Demagoji ve yalan bir çizgi halinde yer almaktadır.

 

Aldatmaya dayalı bir söz oyunudur.  Paralel olarak güven sorununu da  getirmektedir.Kitlenin zaafından yararlanarak  insanların hislerini  dokunurcasına  çıkarını  koruma davranışıdır. Söylem ve içerik açısından ötekileştirmenin de dışa vurumudur.

 

“Polisim,Valim” denilmesi devlet aklınca o dur ve onundur söylemi de   takiyeciliği de getirir. Cemaat oligarşisi ile iktidar perçinlenirken çığırtkanları da tüm yaşananların demokrasi olduğuna toplumu inandırmaya çalışmaktadır.


Tarih te iktidar kavgalarına darbeler,kar
şı darbelere  siyasi cinayetler nihayetinde  kendisine taraftar bulmanın bir yolu olan demagoji ile hep kol kola yürüdüğüne tanıklık etmektedir.

 

Aristo da demagojiyi  "bir toplumun duygularını çelerek kendi çıkarını yürütme yolu" olarak tanımlamıştır.

 

Ülkeye faydası açısından yalanla ve dolanla birlikte popüler kavramları kullanan dini ve milliyetçilik duygularını sömüren iktidarlardan kurtulmak gerekmektedir.

 

 Haldun Taner in de dediği gibi “Her birimiz birer yurttaş olarak iktidarın da, muhalefetin de özü bırakıp ayrıntı ile, ciddi ve yapıcı tartışmayı bırakıp demagoji ile uğraşmasına karşı çıkmak zorundayız.”-

ozgur694@hotmail.com

                                               


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.