ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 114 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Hülle...Sayı: 1545 - 24.06.2013


Arapça kökenli bir sözcük olan “hülle” “Helâl kılma” anlamına gelir ve “hâlle” fiilinden üretilmiştir. İslam'da bir kadının kocası tarafından üç kez boş ol demesiyle boşanmış olan kadının, bir zaman sonra boşanmış olduğu eski kocasıyla yeniden evlenebilmesi için bir başka erkekle bir günlüğüne evlendirilip boşandırma esasına dayanan bir yöntemin adıdır.

Ülkemiz bürokrasisinde, çok kullanılan bir yöntemin adıdır aynı zamanda. Yasaların, kararnamelerin arkasından dolanıp, açı
ğını yakalayıp bir yerinden yasayı delerek işlemi sonuçlandırma yöntemine denir.

Turgut Özal'ın ba
şbakanlığı döneminde sarf ettiği "Anayasayı bir kez delsek ne olur" sözü, bu bakımdan önemlidir.

Onun bu sözünden sonra anayasayı de
ğil bir kere delmek, tam tersi kalbura dönmüştür.

Bürokraside, yanda
ş memurların maaşının artırılması, derecesinin, emeklilik katsayısının yükseltilmesi için, mevzuat, yasalar, kararnameler elvermese de bir yolunu bulup yöntemini uygulamaktır. Ancak son derece gizli kapaklı yapılan bir yöntemdir. "Kimse duymasın, kokusu çıkmasın, kimse taş koymasın, aman dedikodu olmasın"a çok dikkat edilir.

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'nda böyle bo
ş bulunan bir müdür kadrosu var. Bilindiği üzere orkestralar, 1957 tarihli 6940 sayılı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Kuruluş Yasası'na göre yönetiliyor. Yasanın 10 ve 11. maddelerine göre, her yıl yapılan seçimle beş kişilik yönetim kurulu oluşturuluyor ve bakanlık seçilenler arasından müdür ve yardımcısını atıyor. Bunların zaten kendi kadroları var. Bursa'da ise, üniversite ve belediyenin oluşumu bakanlığa devredilerek Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası kurulurken, rahmetli Prof. Hikmet Şimşek'in isteğiyle, kuruluş çalışmalarının tamamlanıp işlerin oturtulması için ayrı bir müdür kadrosu çıkartılmıştı. Bu göreve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda uzun yıllar yönetsel görevlerde çalışş Ahmet Borova atanmış, işleri oturttuktan sonra 2003'de emekliye ayrılmıştı. Bu kadro kullanılmıyordu, çünkü, yasa gereği her yıl seçim yapılıyordu. Orkestranın seçimle iş başına gelen bir müdürü vardı.

Güzel Sanatlar Genel Müdürlü
ğü'nde ilk hülleyi eski Güzel Sanatlar Genel Müdürü Vekili olan Prof. Erol Erdinç yaparak makam sekreterinin yükseltilmesini sağladı. Prof. Erol Erdinç'in emsalleri yaş haddinden emekliye ayrılırken, kendisi 67 yaş sınırında,  kadrosu Kastamonu'da, kendisi Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası şefliğinde tutuluyor aynı yöntemle.

Dün bir sevgili dostumla yaptı
ğım telefon görüşmesi sırasında duydum ki, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'nın başına, daha doğrusu boş bulunan ama kullanılmayan bu kadroya bir müdür atamışlar. Atamışlar ama işin ilginç tarafı, atanan müdür, vazifesine başladıktan sonra hemen izne ayrılmış. Bence bu izne ayrılmanın anlamı şu, bu süre zarfında bu kişinin asıl atanacağı makama geçiş işlemleri tamamlanacak ya da tamamlandı. Zaten kadro derecesi otomatikman 1'in 4'üne fırlamış oldu. Bu atamayla birlikte Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'nda, diğeri seçimle iş başında olan müdürle birlikte iki müdür olmuş oldu. Bu bir skandaldır.

İşin ilginç tarafı, seçimle gelip atanan ve halen iş başında olan müdür, bu durum karşısında hiç bir tepki göstermeyip durumu kabullenmiş, kendisini bu durum karşısında dava açması yönünde uyaran meslektaşlarının telefonlarına çıkmaz olmuştur.
 
Hülle yoluyla yapılan bu atamanın, hangi makam tarafından, yani bakan ya da Güzel Sanatlar Genel Müdür Vekili, kimin yaptı
ğı hiç önemli değil, asıl önemli olan, haklı olarak atama, kadro bekleyen kişiler üzerinde  bu atamanın yaratacağı haksız durumdur. Memuriyetim sırasında, bu gibi haksız durumlara hep tanık oldum ne yazık ki.

Ama
şunu söylemeden geçemeyeceğim, devletin sanat kurumlarında bu gibi atamalar hep olmuştur. Düzeltilmez ise, yasa açıkları kapatılmaz ise bu tip atamalar hep olacaktır.

Zaten Yargıtay 4. Dairesi'nin bir kararında da, bu tür i
şlemi yapanların “görevi kötüye kullanma” suçu işlediği vurgulanıyor.

Şekil a'da görüldüğü üzere aslında “helâl” değil, “haram”!

Yeniden görü
şene değin esen kalın sevgili dostlar.

Müfit Semih Baylan
Editör

 

 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.