ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1956
Şu an 26 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Pavarotti'den 'gunneli' aryalar ! Sayı: 1550 - 29.07.2013


Dünyada doğru olan her şey İslâmî'dir. İslâm fıtrat dinidir. Fıtrata uygun olarak yapılan her şey İslâm'a da uygundur. Onu yapan kişi istese de istemese de, bilse de bilmese de bu böyledir. Doğru olan budur, fıtrî olan da budur. Her alanda böyledir. Sünnetullah her yerde ve alanda mutlaka tezâhür eder, bidâyetten nihâyete bu böyle devam edecektir.

 

Müzik insan hayatı için önemlidir. Sesi güzel kullanmak, güzel kullanılan sesi bir de Allah'ı zikr maksatlı kullanmak bu cevheri rızâ-ı ilâhî yolunda kullanmak demektir. Ama temel ve fıtrî olan bazı hususlar vardır ki bu hususlar dünyanın neresinde olursa olsun aynıdır, değişmez. Bu fıtrî olan hususları en küçük ayrıntısına varıncaya kadar Allah insana öğretmiştir. Eğitim, bu fıtrî husus ve kabiliyetlerin nasıl kullanılacağının belletilmesi ya da öğretilmesi demektir. Bu elbette ve hiç şüphesiz müzik için de geçerlidir. Müzik, insanın yaradılışından beri insanla birliktedir ve insan Allah'ın yarattığı ses cevherini kullanarak müziği konuşma dilinden farklı bir ifade aracı, bir dil hâline getirir. Melodi üretir ve icrâ eder, Allah'ı güzel nağmelerle zikreder. Ama bunu yapabilmek için kendisine bahşedilmiş olan fıtrî müzik kabiliyetinin yanısıra, bu kabiliyeti (cevheri) hakkını vererek işlemesi için eğitime de ihtiyaç vardır, müzikte de sesi doğru ve hakkını vererek kullanmak için bir ustadan eğitim almak şarttır.

 

Mese İletişim'den; Kaynak Kültür ve Yayın Grubu'na bağlı bütün yayınevlerinin iletişim danışmanlığı görevini yürüten Mustafa Özcan kardeşim bir mail göndererek, Işık Yayınları'dan çıkmış olan bir kitap hakkında bilgi vermiş. Kitap, Gönül Hurmalı hanımefendinin kaleme aldığı 'Kur'an ve Şan Tekniği: Hû' adını taşıyor. Mailde kitap tanıtım yazısındaki arabaşlıklar dikkatimi çekti ve hemen o gün kitabı istedim, Mustafa Özcan da kitabı bir iftar sonrasında kendisi getirdi, sağolsun. Kitabın ilginç bir kitap ve eğitimli biri tarafından kaleme alınmış olduğu ve üzerinde kafa yorulduğu belli oluyor. Gönül Hurmalı hanımefendi, besbelli bir şeyleri dert edinmiş, peşine düşş ve 'öğretici' bir çalışma ortaya koymuş. Meselâ yirminci yüzyılın en önemli tenorlarından olan Luciano Pavarotti'nin 'gunne' yaptığına dâir esprili yaklaşım ve buradaki bilgilendirme dikkatimi çekti. Hurmalı bunu tutarlı bir şekilde izah da etmiş. 'Genizden okumak' (yani hâfızlık eğitiminde ve Kur'an'ı tecvidli okumadaki 'gunne'), şan eğitimi açısından gerçekten çok ama çok önemli. Sadece Pavarotti değil, Maria Callas'tan Leyla Gencer'ine kadar bütün şancıların bu tür bir şan eğitimi aldıkları bir gerçek. Yani doğru hâfızlık eğitimi alan bir hâfız ile bir opera sanatçısı, ses ve nefesin nasıl kullanılması gerektiği konusunda bazı detaylarda neredeyse aynı biçimde eğitilmiş ve yetişmişler. Hurmalı böyle söylüyor. (Bu arada Pavarotti'nin yirmisekiz yaşındayken Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından beğenilmeyip gönderildiğini de hatırlatalım).

 

Gönül Hurmalı kitabına 'Hâfızlık eğitiminde uygulanan tekniklerle opera çalışmaları arasında nasıl bir benzerlik ve yakınlık var ?', 'Pavarotti 'gunne' mi yapıyor ?', gibi önemli sorularla başlayıp güzel ve faydalı bir çalışma yapmış.


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.